Živiny: bílkoviny, sacharidy a tuky
26. 6. 2010 RadyNejen na našich stránkách, ale určitě i jinde často slyšíte, že máte jíst bílkoviny, sacharidy a tuky. Co to vlastně jsou bílkoviny, sacharidy a tuky? Ve stručnosti vám to popíšeme.
Bílkoviny
Bílkoviny nebo-li proteiny ve výživě člověka velice důležité a nepostradatelné. Podílí se na spoustě lidských procesů a jsou důležité pro tvorbu svalů. Bílkoviny by měly tvořit 15 - 25 % vyváženého jídelníčku. Přebytek bílkovin tělo nezpracovává. 1 gram bílkovin má 17 kJ.
Nejvíce bílkovin je obsaženo v mase, rybách, luštěninách, v sýrech, mléčných výrobcích, ve vejci, v sóji,…
Zobrazte si nejlepší zdroje proteinů.
Podívejte se na českého výrobce bílkovin Natural Protein.
Sacharidy
Sacharidy jsou základním zdrojem energie, proto jsou důležité ve stravě. Sacharidy jsou jednoduché a složité. Mezi jednoduché sacharidy patří cukr, med, sladké pečivo, výrobky z bílé mouky,… brzy je po nich hlad a rozhodí cukr v krvi. Složité sacharidy jsou například rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, brambory, ovesné vločky,… Mají nízký glykemický index, proto zasytí na delší dobu. Nerozhodí hladinu cukru v krvi.
Tuky
Tuky jsou důležité živiny. Rozpouští se v nich některé vitamíny a jsou důležité pro některé orgány a buňky. V potravě by mělo být maximálně 30 % tuků. 1/3 všech tuků by měla být živočišných (máslo, slanina, sýry) a zbytek rostlinných (oříšky, rostlinné oleje, semínka).
Diskuze k článku
Jím zdravě, ale zřejmě málo, navíc jsem ve stresu (rozvod, stěhování, studium VŠ, nové zaměstnání, vysoká funkce..)
Prosím poraďte čím to může být, děkuji Michaela
přibrala jsem po přechodu během 1 1/2 roku 15 kg.Chodím na aerobní cvičení, jím zdravě a často, pracuji na zahradě, mám sedavé zaměstnání. Zhubnout se mi nedaří. Nikdy jsem s váhou problém neměla. Prosím o radu. Děkuji