logo

Bílkoviny - víte, co vlastně mezi ně patří?

Tipy Rady Články
bílkoviny

Bílkoviny (proteiny) jsou v potravě nezbytnou složkou. Tato živina je důležitá kvůli tvorbě a obnově svalů, hormonů a v neposlední řadě i při hubnutí.

Jedná se o makromolekulární látky, které se skládají z aminokyselin a jsou spojené peptidickou vazba. Jejich funkce je stavební, neboť vytváří svaly, šlachy, vazy, apod. a dále mají katalytickou regulační, obrannou, zásobní a transportní funkci.

Doporučována dávka bílkovin na den je 15 - 30 %. Spodní hranice je určena pro normální stravování, zatímco pro hubnutí se dávka zvyšuje. Stejně tak i nabírající či kulturisté mají příjem bílkovin vyšší (spíše k té horní hranici).

blk

Nízký ani vysoký příjem bílkovin není vhodný. Nedostatek bílkovin se projevuje hladem, únavou i horší výkonností. Dlouhodobý nedostatek bílkovin má i další negativní projevy jako je nervozita, lámání nehtů a vlasů, náchylnost k nemocem, rychlejší stárnutí, přibírání či zácpu. Naopak vysoký příjem bílkovin může mít na svědomí také řadu onemocnění (např. nemoci ledvin).

Oblíbené bílkovinné diety

Z bílkovin se nepřibírá, proto je na nich založeno mnoho diet jak diet rozdělených na fáze, tak i přímo proteinové diety. U některých diet je možné vidět první účinky již po týdnu.

Podívejte se na českého výrobce proteinů NaturalProtein.

Nejlepší zdroje bílkovin

Podívejte se na tabulku potravin vybraných potravin. Množství bílkovin je vždy na 100 g dané potraviny.

  • želatina (86 g na 100 g)
  • sójové maso (45 g)
  • sója (44 g)
  • parmezán (35 g)
  • konopné semínko (loupané 33 g)
  • eidam (30 g)
  • tvarůžky (29 g)
  • tvaroh na strouhání (28 g)
  • ementál (28 g)
  • arašídy (27 g)
  • čočka (27 g)
  • slunečnicová semínka (26 g)
  • trvanlivý salám (25 g)
  • krůtí prsa (24 g)
  • zvěřina (24 g)
  • kuřecí prsa (23 g)
  • fazole, hrách (23 g)
  • drůbeží játra (23 g)
  • tuňák (22 g)
  • losos (20 g)
  • vepřová kýta (20 g)
  • hovězí maso (20 g)
  • tvaroh (18 g)
  • mandle (17 g)
  • tofu (16 g)
  • krevety (16 g)
  • syrovátka (13 g)
  • quinoa (12 g)
  • vaječný bílek (11 g)
  • bílé tučné jogurty (6 g)

Energetická hodnota 1 g proteinu je 17 kJ.

Už víte, co jsou to ty neustále zmiňované bílkoviny?

blk

Diskuze k článku


Nikdy jsem přesně nevěděla co jsou bílkoviny. Teď už aspoň vím. Když je bílek bílkoviny tak co je žloutek? Díky moc.
Ráček, 28. 9. 2012 15:01
Jsem se dívala na kalkulačku a tam píšou, žloutek 20 g má 3 g bílkovin a 6 g tuku.... co to je, to fakt nevím :)
Evee, 15. 11. 2013 1:02
Nový komentář do diskuze: