logo

Jak vařit dietně a přesto chutně?

Rady Tipy Články
dietní vaření

Zhubněte s unikátními produkty:


Při hubnutí je důležité správně připravovat pokrmy, aby byly spíše dietní. Někdy si to ani neuvědomíme, přidáme něco k jídlu a díky tomu pokrm obsahuje zbytečně velké množství tuku a cukru. Zkuste se naučit vařit dietně, uvidíte, že se vám to vyplatí. Mnozí budou namítat, že přece mají rodinu, děti a že musí vařit přece pro ně... Ale opravdu si myslíte, že smažené řízky, rybí prsty nebo bábovka s čokoládovou polevou jsou pro ně ideální? Ani jim neuškodí, když se vyhnou přehnaně tučným a sladkým pokrmům.

Samozřejmě, že doma budou mít námitky, že přece nic jiného jim nechutná než vepřo, knedlo, zelo pořádně zalité výpekem nebo každou sobotu a neděli buchta a smetanová bábovka. Běžte na ně chytře. Postupně zaměňujte suroviny a používejte zdravější a méně tučné varianty. Nezapomeňte, nesmíte to udělat najednou. Pokud máte tolerantní rodinu, která se spíše zajímá o zdravější stravování, budete to mít s dietním vařením snadnější.

Omezte uzeniny a živočišné tuky

Omezte vaše oblíbené sádlo, suché salámy, klobásy, bůček, slaninu, paštiku... Nejenže obsahují plno tuku, ale také mnoho éček. Nikdo neříká, že si to nikdy nemůžete dopřát, ale místo pořádné vrstvy sádla si dejte tenoučkou vrstvu sádla a k tomu místo anglické slaniny nebo suchého salámu libovou šunku. Ve výsledku uzeniny při dietním stravování vůbec nepotřebujete. Stejně tak to platí u tučného masa - vyberte si libovou část, kůži z kuřete nejezte a nepřidávejte do pokrmů zbytečně hodně tuku. Ani smetana není na hubnutí nejlepší, můžete ji nahradit polotučným mlékem. Másla jezte méně.

Naučte se připravovat pokrmy bez smažení

V Česku je velmi oblíbené smažení - můžete smažit maso, sýr, zeleninu, ryby,... prostě cokoliv. Přestaňte smažit, protože se jedná o velmi nezdravý způsob přípravy pokrmů. Zkusili jste si někdy upéct řízek v troubě? Chutná skvěle. Raději preferujte dušení, pečení, vaření v páře nebo grilování (bez tuku). Hledejte nové recepty a zkoušejte.

Vyměňte nezdravou variantu za zdravou

Vyměňte tučné uzeniny za libové, místo tučného masa si vybírejte libové dietní kusy, místo sádla požívejte rostlinný olej, bílou mouku nahraďte za celozrnnou pšeničnou nebo žitnou, kupujte si celozrnný chléb a ne obarvený chléb či pečivo, smetanové jogurty vyměňte za jogurty s 3 % tuku, místo másla použijte čerstvý sýr (Lučina), pokud musíte zahušťovat, zahušťujte celozrnnou moukou, místo smetany použijte mléko,...

Vyzkoušejte těstoviny bez kalorií Slim Pasta. Zasytí na dlouhou dobu a jsou chutné.

Připravujte pokrmy s rozumem

Opravdu musíte sníst další talíř těstovin, protože vám těstoviny zbyly? Vařte takové množství, které je ideální. Nedojídejte zbytky. Raději si předtím odvažte, kolik doopravdy doma sníte, než abyste to vyhazovali nebo dojídali.
Při přípravě pokrmů neomezujte zcela tuk, použijte jen menší množství. Místo nekvalitních surovin a náhražek použijte kvalitní. Naučte se, že méně je někdy více. Pečte na pečícím papíru místo než na pekáči plného tuku. Omezte tradiční českou kuchyni, která je nejen nezdravá, ale i tučná. Stejně tak nejsou vhodné buchty, štrúdl, koláče nebo zákusky, které jsou plné tuku a cukru. Raději snězte čerstvé ovoce.

Nepoužívejte polotovary

Nedokážete si představit život bez polévek, omáček v sáčku a mražených pokrmů? Dívali jste se někdy, kolik taková malá věc obsahuje éček a kolik tuků a cukrů? Když si daný pokrm připravíte doma, nejenže do něj dáte méně nevhodných potravin a budete vědět, co tam dáváte, ale také ušetříte. Také místo bujónu použijte sůl, pepř a bylinky.

Vůbec nemusíte zahušťovat polévky a omáčky

Hustá omáčka a polévka obsahuje hodně mouky, která je při hubnutí spíše na škodu. Pokud si říkáte, že takový guláš nebo dušené hovězí by bez zahuštění byl akorát samá voda. Zkuste při přípravě použít mnohem více cibule. Cibule se sice rozvaří, ale vytvoří tu potřebnou omáčku, která je pak dietnějšího rázu. Polévky zahušťujte malým množstvím jíšky nebo mouky, postupně můžete přestat se zahušťováním úplně.

Připojte k jídlům zeleninu

Zelenina je důležitou součástí každého pokrmu. Pěkně si ji naaranžujte nebo dejte do extra misky a uvidíte, že ve výsledku sníte mnohem méně jídla, protože zelenina vám dodá dříve pocit plnosti díky nízkému glykemickému indexu.

Samozřejmě se nesmí příjem tuků omezit na minimum, protože tuky jsou potřebné, aby se v nich rozpouštěly vitamíny (A, D, E a K). Také vynecháváním příloh nezhubnete. Raději si dejte vždy menší porci.


Diskuze k článku


Nejlepší je mít malou porci čehokoliv a neřešit také prkotiny.
Mirek, 27. 2. 2013 0:26
Nový komentář do diskuze: