logo

Jste to, co jíte 16.6.2011

Jste to, co jíte
pic

Zhubněte s unikátními produkty:


V díle seriálu Jste to, co jíte, který se bude vysílat 16.6.2011 na TV Prima, uvidíte pana Jiřího.

Jiří, který je řezník, přibral kvůli svému povolání a jeho lásce k masu a uzeninám. Jiří měří 170 cm a váží 97 kg. Přes břicho má 114 cm.

Jako řezník všechno testuje a často ve velmi velkém množství. Uzeniny miluje a nedokáže si představit bez nich život. Během týdne sní minimálně 2 kg uzenin. K tomu připojí pivo.
Uzeniny obsahují mnoho tuku a navíc nejsou vhodné ani kvůli různým nemocem.

Mezi jeho záliby patří jízda na motorce, cyklistika a trávení volného času s rodinou. Vůbec ale nesportuje.

Váha Jirkovi dělá problémy: nemůže se ohnout, zadýchává se a vydrží souložit jen 2,5 hodiny.

Ještě 6 týdnů před natáčením vážil Jirka 105 kg. S manželčinou pomocí a pohybu zhubl na 97 kg. Ke zdravé stravě si ale vždy vzal uzeniny a pivo.

Co vše musí jít z lednice a ze špízu pryč?
slanina, špek, sádlo, pivo, alkohol, Coca-Cola, párky, klobásy, masové konzervy, chipsy, tučné sýry, instantní polévky, ochucovadla, bílé pečivo, …
Zdravý jídelníček by se měl skládat z:
celozrnného chleba, cel. těstovin a rýže, vloček, luštěnin, libového masa, ryb, zeleniny a ovoce, mléčných výrobků, vody, …

Ve 3. týdnu je Jirka s novým stravováním spokojený, i když někdy nemůže odolat zkoušení výrobků. Tak má prozatím takový způsob, že ochutná uzeninu, kterou poté vyplivne psům.
Jídlo mu vaří manželka, tak se o něj nemusí starat.

Jako sport je mu doporučen kruhový trénink s vlastní váhou. Dále jízda na spinningovém kole.
Kontrola proběhla velmi dobře. Manželka mu jídlo pěkně připravuje.

S Havlíčkem budou péct chleba a dělat vepřovou šunku.
Chleba pečou z připravené směsi.

Recept na vepřovou domácí šunku

Nakrájíme na kostky 1 kg masa (vepřová kýta). Přidáme sůl (max. 2% váhy), pepř, 100 ml vody a 1 kávovou lžičku medu. Vše rukou pořádně promícháme a necháme maso odležet v lednici dva dny. Občas promícháme.
Poté maso dáme do šunkovaru nebo střívka na tlačenku a pořádně stiskneme (stlačíme několikrát). Poté vaříme asi hodinu. Vkládáme již do ohřáté vody asi na 80°C, tuto teplotu se snažíme udržovat.
Po vychladnutí můžeme šunku konzumovat. Můžeme použít i maso kuřecí nebo krůtí.

Jirka zhubl 8,7 kg (z toho 7,7 kg tuku), 11 cm přes břicho a 4 cm přes boky za tři měsíce. Jirka byl velmi spokojen.
Když se hlásil do pořadu, měl Jirka o 16,7 kg více. Zhubl je za 5 měsíců.


Diskuze k článku


Uvádíte, že souloží JEN 2,5 hodiny??? To je málo?
Za jak dlouho? Za týden, měsíc?
Miluš, 17. 6. 2011 11:38
Však to tam sám říkal. :)
Taky jsem to tam viděla a divila se tomu. Asi je to kecka. :))
Verča, 17. 6. 2011 14:49
Prosím o radu, kde jste sehnali tento typ šunkovaru, nikde jsem ho s tímto uzávěrem neviděla a v pořadu vypadal jako nerezový, v obchodech jsem viděla jen leštěný hliníkový a se šroubovacím uzávěrem, což mi dělá problém. Děkuji za případný typ na koupi.
Léňa, 18. 7. 2011 11:21
byl to zazrak kolik zhubul pani
pravdomluv, 27. 10. 2013 13:35
Dobrý den, ráda bych také zkusila tento recept na šunku, kde se dá sehnat ta nádoba, do které se šunka dává? A prosím o radu, jaký teoploměr dát do vody na vaření šunky, postačí tam postavit teploměr ze zavařovacího hrnce?
Jana, 27. 10. 2013 14:11
Po opakování jsem se rozhodla recept vyzkoušet. Kdysi dávno jsem jej dělávala, ale již pozapomněla. Ale když jsem koupila šunku, kterou jsme dojídali 4. den, tak jsem se zhrozila, co se s ní stalo - rozplizlá lepkavá hmota, která již nebyla jedlá (přitom nebyla nejlevnější). No a tak jsem se poučila - buď ji nekupovat tolik a sníst ji do 2. dne nebo se pustit do domácí výroby. Nádobu mám - nikoli tu, co byla ve vysílání, ale je to válec s pružnou spirálou ve víku, která pomůže maso utěsnit, pro jistotu jsem koupila střevo na tlačenku. Je mi fakt na zvracení, co všechno výrobci neudělají pro to, aby výrobek při prodeji dobře vypadal - o to méně však vydrží, ale to už je nezajímá, prodáno mají a také naše peníze ve své kapse.
alusa, 29. 12. 2014 16:24
To jsem nedávno objevila další recept na domácí šunku. Najdete ho tady. Mně se podle něj šunka povedla, ale fakt vydrží max. 3 dny.
Eliška, 30. 12. 2014 13:03
Nový komentář do diskuze: