logo

Bulgur - chutná příloha z Blízkého východu

Wiki Zajímavosti Potravina
bulgur

Pokud vás už nudí klasická příloha jako rýže, kuskus nebo pohanka, vyzkoušejte bulgur. Jedná se o předvařenou a nalámanou pšenici, která je celozrnná, což se projevuje zajímavými účinky na zdraví. Proč je tak ceněn a co si s ním můžete udělat?

Co to je?

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice, přičemž toto zpracování pochází z Blízkého východu. Výhodou je, že se jedná o lehce stravitelnou úpravu pšenice, která je bohatá na živiny. Má lehce oříškovou chuť, jež vytvoří v kombinaci s dalšími potraviny skvělý pokrm.

Získejte ho levně v tomto e-shopu.

Jak se vyrábí?

Vzhledem k tomu, že se jedná již o předvařený výrobek, jeho výroba je poněkud složitější. Celá pšeničná zrna se umyjí, uvaří, usuší, rozdrtí a následně se také třídí podle velikosti. Díky tomuto procesu se neztrácejí cenné látky a škroby se touto úpravou stávají stravitelnějšími.

Jaké má účinky?

Kvůli velkému obsahu vlákniny má konzumace bulguru pozitivní vliv na střevní peristaltiku, dále se pyšní pozitivním vlivem na nervovou soustavu nebo dodává organismu cenné železo a vápník. V neposlední řadě má významný vliv při hubnutí, protože pomáhá zasytit a jedná se o potravinu, jež může být využita jako zajímavá příloha neobsahující téměř žádný tuk.

Co všechno obsahuje?

Bulgur obsahuje řadu vitamínů, mezi něž patří vitamíny skupiny B, vitamín A a E, z minerálních látek to je železo, vápník, hořčík, fosfor a zinek.

Protože se jedná o pšenici, obsahuje lepek, není tak vhodný při bezlepkové dietě.

Jaké jsou jeho nutriční hodnoty?

Za syrového stavu obsahuje 100 gramů bulguru 1 430 kJ (342 kcal), z toho jsou bílkoviny: 12,3 g, sacharidy: 75,8 g, tuky: 1,3 g, vláknina: 18,3 g.

Jeho glykemický index je nízký a je jen 48, což je ideální pro delší zasycení.

Jak se připravuje?

Bulgur se zalije vodou a to asi dvoj- až trojnásobkem vody (se solí a nebo s kořením) či vývaru. Množství vody se může trošku lišit, proto vždy čtěte návod na přípravu na obale výrobku. Následně jej můžete připravit třemi způsoby:

  • Bulgur vařte necelou čtvrthodinu nebo jen vařte pět minut a nechte dojít v teple do změknutí.
  • Zalijte ho vroucí vodou, přikryjte pokličkou a během půl hodiny bude tak akorát.
  • Zalijte ho studenou vodou a během hodiny nabobtná.

Ve všech případech bude mít bulgur lehce sladkou až oříškovou chuť s lesklým vzhledem.

Co se s ním dá všechno udělat?

S bulgurem je možné připravit mnoho zajímavých pokrmů, od tradičních z Blízkého východu (salát tabouli (tabbouleh), pilaf, falafel, kibbeh) až po přílohu (jako rýže), nádivku, karbanátky, rizoto, salát nebo polévku.

Kde se dá bulgur koupit?

Bulgur se prodává v obchodech se zdravou výživou, ve větších supermarketech nebo na internetu. Cena se pohybuje za půl kila kolem 50 Kč, záleží vždy velikosti balení a na druhu bulguru. Výrazně levněji ho koupíe v tomto e-shopu



Nový komentář do diskuze: