logo

Rebarbora - milovaná i nenáviděná

Potravina Chuť Ovoce Zelenina
rebarborový koláč

Zhubněte s unikátními produkty:


Rebarbora je zdravá a výborná zelenina, která roste časně na jaře. Chybně je považována za ovoce, protože se s ní připravují sladké moučníky. Rebarbora (reveň), která pochází z Asie, se postupně dostala i do Evropy a řada lidí si bez ní nedokážete představit jaro. Víte, co si s ní můžete připravit, jaké obsahuje vitamíny a že má i léčivé účinky? Kdo by to jen do těch nenápadných řapíků lehce kyselé chuti jen řekl?

Oblíbená rebarbora, kterou mnozí kvůli její chuti milují a jiní právě kvůli ní nesnáší, se sklízí od konce dubna do konce června. Poté je její chuť již příliš kyselá, neboť obsahuje větší množství kyseliny šťavelové. Pokud nemáte zahradu, můžete ji koupit v obchodech, když je sezóna.

Co všechno obsahuje?

V řapících rebarbory najdeme vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E, vápník, draslík, mangan, sodík, železo, zinek, hořčík, fosfor a vlákninu. Také obsahuje kyselinu šťavelovou, polyfenoly a katechiny.
Tyto látky mohou pomoci krevnímu oběhu, posílit nervovou soustavu, vylučuje vodu z těla a pomáhá při zácpě. Celkově zlepšuje imunitu.

Škodlivost?

Také obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve větším množství celkem problémová. Není vhodná pro ty, kteří trpí ledvinovým onemocněním a po požití většího množství syrové zeleniny může dojít k průjmům, zvracení a bolestem břicha. Taktéž může odvápňovat kosti, proto se doporučuje společně s ní konzumace mléka, máku nebo tvarohu.

Rebarbora má i vliv na hubnutí

Rebarbora jako téměř každá zelenina je nízkokalorická. 100 g obsahuje jen 54 kJ (13 kcal), z toho to 0,6 g bílkovin, 1,3 g sacharidů, 0,1 g tuku a 3,2 g vlákniny.
Také pomáhá spalovat tuky tím, že zrychluje metabolismus. Obsahuje katechiny, které se nachází i v zeleném čaji.

Jak nachystat rebarboru?

Z vylomeného řapíku odkrojte list a z každého konce odkrojte asi 3 - 5 cm. Následně celý stonek oloupejte pomocí nože. Rebarboru opláchněte a nakrájejte na centimetrové kousky. Pokud by byla rebarbora příliš silná, před krájením ji rozpulte. Kousky je pak možné smíchat s cukrem (uvolní se šťáva), s moukou (aby se moc v těstě nepropadala) nebo s cukrem či skořicí na chuť. Rebarbora se nemusí často vařit předem, ale rovnou se použije.

Co vše je možné s ní připravit?

S rebarborou se dá doslova kouzlit. Můžete si ji připravit jak na sladko, tak i na slano. Možností je opravdu velmi mnoho. Každého asi hned napadne typický rebarborový koláč s drobenkou, ale to rozhodně není všechno. Můžete si připravit také koláč s jogurtem, pudinkem, sněhem, jahodami, tvarohem, mákem, crumble, sirup, knedlíky, pyré, chutney, muffiny, všemožné zákusky, dort, kompot, také je oblíbená bublanina, šťáva, zmrzlina, polévka, marmeláda nebo víno. Opravdu se dá použít téměř všude - její charakteristická chuť dodá pokrmům tu pravou šťávu.

Rebarborové recepty

rebarborový koláč celozrnný

Celozrnný rebarborový koláč

Ingredience:
150 g špaldové mouky nebo hladké mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
50 g třtinového cukru
180 ml mléka
30 g másla
1 žloutek
10 g droždí
Drobenka: 100 g hrubé mouky nebo špaldové krupice, 60 g cukru krupice, 60 g másla, špetka mleté skořice
3 řapíky rebarbory
2 lžíce třtinového cukru

Postup:
1. Z teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek.
2. Během kynutí smícháme mouky s cukrem, mlékem, žloutkem a rozpuštěným máslem. Pak přidáme vykynutý kvásek a těsto pořádně propracujeme.
3. Těsto necháme v teple alespoň půl hodiny kynout.
4. Rebarboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme. Smícháme ji s cukrem.
5. Připravíme drobenku z mouky, cukru, másla a mleté skořice.
6. Těsto umístíme na vysypaný a vymazaný plech nebo formu na koláč, posypeme ji připravenou rebarborou i se šťávou a posypeme drobenkou.
7. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí jej pocukrujeme.

Rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Ingredience:
250 g hladké mouky
20 g cukru
125 g másla
Tvarohová náplň: 1 tvaroh ve vaničce, 1 vejce, 40 g třtinového cukru
4 řapíky rebarbory
skořicový cukr
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 60 g cukru krupice, 60 g másla, špetka mleté skořice

Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto z mouky, cukru a měkčího másla. Pokud by bylo třeba, přidáme i trošku vody. Pak těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na půl hodiny do lednice.
2. Smícháme tvaroh s vejcem a třtinovým cukrem. Připravíme si drobenku z klasických ingrediencí a skořice.
3. Rebarboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme.
4. Těsto vyndáme z lednice a po chvíli je rozválíme. Pak přeneseme do formy na dort a vytvarujeme okraje.
5. Těsto dole lehce propíchneme vidličkou a poté jej bohatě posypeme nakrájenou rebarborou. Tu posypeme skořicovým cukrem.
6. Dále naneseme rovnoměrnou vrstvu tvarohu a nakonec posypeme drobenkou.
7. Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut.

Rebarborová buchta

Ingredience:
500 g hladké mouky
120 g cukru
1 prášek do pečiva
200 g másla
250 ml mléka
2 vejce
4 - 6 řapíků rebarbory
mletá skořice
vanilkový cukr

Postup:
1. Rebarborou oloupeme, omyjeme a nakrájíme. Promícháme ji s vanilkovým cukrem a necháme odstát.
2. Mouku v míse promícháme s cukrem a práškem do pečiva.
3. Dále tam přidáme rozpuštěné máslo, mléko a vejce.
4. Na vymazaný a vysypaný plech dáme těsto a na něj rovnoměrně naneseme rebarboru. Posypeme ji skořicí a cukrem podle chuti.
5. Následně plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme, dokud povrch buchty nebude zlatý.

Rebarborové muffiny

Ingredience:
200 g hladké mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
120 g cukru
2 kávové lžičky jedlé sody
200 ml kefíru
2 vejce
100 g másla
4 řapíky rebarbory
2 lžíce polohrubé mouky

Postup:
1. Oloupeme a omyjeme rebarboru. Nakrájíme ji na kostky a promícháme s polohrubou moukou.
2. Pak smícháme mouky s cukrem a sodou.
3. Dále k nim přidáme kefír, vejce a rozpuštěné máslo.
4. Těsto pořádně propracujeme a přimícháme kousky rebarbory i s moukou.
5. Do papírových košíčků nebo do formy na muffiny nandáme těsto tak do 3/4.
6. Poté vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C, kde je pečeme 20 - 25 stupňů.

Máte rádi rebarboru? Co s ní nejraději děláte?


Diskuze k článku


Dneska jsem zrovna dělala muffiny, recept je fakt dobrej.
Dáša, 15. 5. 2014 21:58
Nemáte recept na marmeládu bez pektinu? Všude mají jen pektin. Díky
Eva, 16. 5. 2014 18:20
Asi nikdo nezná marmeládu bez pektínu,,, ale co tak zkusit to prostě bez nej,,, minulých stoletích pektíny neměli a marmeládu určitě dělali ... já to určitě zkusím :D
marie, 1. 6. 2014 10:14
Nový komentář do diskuze: