logo

Domácí ovesné sušenky s ořechy, semínky a sušeným ovocem

28. 3. 2014 Recepty Chuť
ovesné sušenky

Připravte si jednoduché ovesné sušenky, které jsou rozhodně zdravější než různé sušenky z obchodu. Navíc, když děláte domácí, vždy si tam můžete přidat něco podle své chuti nebo měnit poměr různých surovin. Vločkové sušenky se hodí jak na snídani, tak i na svačinku. Samozřejmě není vhodné si jich vzít hodně, protože i u nich se používá máslo a cukr.

Ingredience:
280 g ovesných vloček nebo mix různých druhů vloček
140 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 kávové lžičky kypřícího prášku
100 g nesířeného sušeného ovoce (rozinky, brusinky, jablka,...)
50 g ořechů (mandle, vlašské, lískové ořechy,...)
60 g semínek (sezamová, dýňová, lněná,...)
170 g másla
50 g třtinového cukru
50 g javorového sirupu, medu nebo jiného sirupu
mléko

Postup:
1. V míse smícháme vločky s moukou a kypřícím práškem. Vločky můžeme na strojku umlít.
2. Ke směsi přidáme nasekané sušené ovoce a ořechy. Dále přidáme i semínka.
3. Máslo pomalu rozpustíme v rendlíku, poté k němu přidáme cukr a sirup. Směs promícháme.
4. K sypké směsi přidáme tekutou směs. Všechno pořádně promícháme, propracujeme a podle potřeby přidáme 2 - 4 lžíce mléka.
5. Ze směsi můžeme dělat menší kolečka, placičky nebo jiné tvary. Můžeme na ně použít různá vykrajovátka (na cukroví) a do nich směs opatrně nandat a zarovnat.
6. Placičky umístíme na plech, na který dáme pečicí papír.
7. Nato vložíme plech do trouby, kterou předem vyhřejeme na 160 stupňů a tam pečeme 20 - 30 minut. Délka pečení záleží na tom, jak moc jsou sušenky silné.

Z této dávky vyjde asi 20 - 25 silnějších koleček a 40 - 45 tenkých koleček. Vždy ale záleží na průměru a tloušťce sušenek. Celková váha všech surovin je 900 g.

Nutriční hodnoty na 100 g:
energie: 1 706 kJ (406 kcal), bílkoviny: 9 g, sacharidy: 45 g, tuky: 23 g.

Vzhledem k tomu, že není přesně dané množství jednotlivých ořechů, semen a ovoce, jsou tyto hodnoty pouze orientační. Nutriční hodnoty se samozřejmě dají upravit tím, že použijete oříšky nebo semínka s menším obsahem tuku nebo sušené ovoce, které nebude slazené. Ve výsledku tyto hodnoty srovnatelné nebo dokonce nižší než ty, které koupíte v obchodu. Záleží ale na druhu a značce.

Sice všichni budou namítat, že obsahují dost tuků, ale jedná se jak o tuk z ořechů a semínek, který je zdravý, tak i z másla, které také není nejškodlivější.

Pečete si vlastní ovesné sušenky nebo si je kupujete? Máte na ně nějaký vyzkoušený recept?


Diskuze k článku


Nejlépší sušenky co si doma dělám jsou jen z podrcených vloček,banánu a vajička.Vse v mixeru smichat,udělat placku.Pečou se cca 10min.Celková doba i s pečením max.15 min.Rychlé a velmi chutné :-)
Katka, 29. 3. 2014 23:37
To musím vyzkoušet, skvělé se to hodí k mé dietě, kterou právě držím. Je zázračná a účinná a jmenuje se Obethin. Prostě si to nemůžu vynachválit. Né, že jen mi snížil porce, ale také mě jakýmsi zázračným způsobem přesměroval na zdravé jídlo. Takže teď zkouším a hubnu.
Pavla, 3. 4. 2014 14:49
Ahoj Katko, prosím můžeš ti dát recept na ty tvoje sušenky? Zní to moc dobře :-)
Hana, 26. 11. 2014 13:34
Katka:Ten recept je na palačinky ne?Jsem se dívala na pořd zpátky na vrchol a práve to tam ukazoval :-)
Aduš, 21. 1. 2015 13:11
bude hodne vadit kdyz misto celozrne mouky pouziju normalni. a misto trtinoveho cukru take normalni
NAty, 13. 3. 2015 22:06
Jak dlouho ty susenky vydrží?????
Maska, 12. 4. 2016 18:41
Nový komentář do diskuze: