logo

Recept na delikátní krevetové špízy

1. 2. 2016 Recepty Oběd Ryby
Krevetové špízy

Krevety se řadí mezi oblíbené a velmi chutné mořské plody, které jsou ceněny nejen pro svou chuť, ale i obsah bílkovin a nízkokaloričnost. Dokonce obsahují o něco méně kalorií než třeba kuřecí prsa. Z krevet se dá doslova kouzlit, oblíbené jsou saláty, smažené krevety nebo polévky. Dnes se podíváme na recept na krevetový špíz, který hezky vypadá i chutná.

Recept na špíz je opravdu snadný, dá se přirovnat k tradičnímu ražniči nebo různým špízům na grilu nebo smaženým na másle, oleji či sádle. Problémem ale může být sehnat dobré krevety, které by neměly být moc malé (krevetky), ale ani moc velké (tygří krevety). I když určitě není problém si připravit špízy z velkých krevet, malé se na něj ale nehodí.

Recept na krevetový špíz

Ingredience
500 g krevet (chlazených nebo mražených)
Marináda:
2 citróny
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
špetka chilli koření
špetka sušeného zázvoru
špetka soli

Postup:
1. Mražené krevety necháme rozmrazit, ale nesmí se nechávat rozmrazit v teplé či horké vodě nebo v mikrovlnné troubě. Nato je omyjeme a osušíme.
2. Chlazené se mohou po omytí použít rovnou.
3. Pokud jsou neloupané, tak je oloupeme po ocásek, na hřbetu nařízneme a vyjmeme cévku.
4. Připravíme si marinádu ze šťávy z vymačkaného citronu, oleje, rozmělněného česneku, špetky chilli koření, špetku sušeného zázvoru a soli. Pořádně ji promícháme.
5. Krevety namočíme do marinády, ve které je necháme hodinu až dvě v lednici marinovat.
6. Následně na jehlu nebo špejli napíchneme krevety (na jednu jehlu 4 - 6 kusů podle velikosti).
7. Poté krevetové špízy grilujeme na rozpáleném grilu asi 3 - 4 minuty z každé strany. Také špízy můžeme osmažit na rozpáleném tuku stejnou dobu.

Špíz z krevet podáváme se zeleninovým salátem a přílohou podle výběru.

Pokud zrovna také vy máte rádi krevety, jistě si na špízu pochutnáte. Kladem je, že grilovaná verze je celkem dietní s nízkým obsahem tuku. Smažené špízy přirozeně již moc dietní nejsou.


Diskuze k článku


Mňam :)
Laa, 5. 12. 2016 6:50
Nový komentář do diskuze: