logo

Výborná polévka z červené čočky

14. 2. 2016 Recepty Polévka Jídla
polévka z červené čočky

Luštěninové polévky patří k velmi vydatným polévkám, které dodají tělu dostatek bílkovin i energie. Jednou z nich je i polévka z červené čočky, jež je jednoduchá na přípravu, má výbornou chuť a také je zdravá.

Červená čočka je dobrým zdrojem kyseliny listové a minerálů (železo, selen, zinek, fosfor), nechybí jí ani vláknina. Jejím kladem je, že je nenadýmavá tak jako klasická čočka. Dále mezi výhody červené čočky patří fakt, že půlená je uvařená asi za deset minut, což se hodí, pokud spěcháte s přípravou jídla a potřebujete rychlý recept. Zajímavostí je, že po uvaření je její barva taková okrová-oranžová.

Jednoduchá polévka z červené čočky

Ingredience:
olej
cibule
200 g červené čočky
1 l vody nebo vývaru
sůl, pepř
bylinky

Postup:
1. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Dále přidáme propláchnutou čočku, zalijeme ji vodou, jíž ochutíme pepřem a solí nebo čočku zalijeme vývarem.
3. Vaříme, dokud čočka nebude měkká. Červená čočka brzo změní barvu a začne se rozpadat.
4. Až bude polévka hotová, tak ji dochutíme a podáváme.

Čočková polévka s mrkví

Ingredience:
olivový olej
2 chilli papričky (není nutné)
špetka kmínu
150 g červené čočky
500 g strouhané mrkve
1 l vody nebo vývaru
sůl, pepř

Postup:
1. Na oleji osmažíme nakrájené chilli papričky, poté přidáme kmín a mrkev, chvíli smažíme.
2. Přimícháme propláchnutou čočku, přilijeme vodu, kterou dochutíme kořením nebo přilijeme vývar.
3. Chvilku vaříme za občasného míchání, dokud nebude červená čočka měkká. Pokud chceme, polévku rozmixujeme, ať je hezky krémová.
4. Následně dochutíme a podáváme.

Polévka z červené čočky s rajčaty a se zázvorem

Ingredience:
2 lžíce oleje nebo lžíce másla
1 cibule
4 stroužky česneku
kousek zázvoru (2 - 3 cm)
lžíce drceného kmínu
1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat
1 hrnek červené čočky
1 citron
1 l vody nebo vývaru
sůl, pepř

Postup:
1. Na rozpáleném tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Následně přidáme nakrájený zázvor a kmín.
2. Pak přimícháme nakrájená rajčata, propláchnutou čočku a trošku šťávy z citronu.
3. Přilijeme vodu nebo vývar, přisypeme špetku mletého pepře a soli a vaříme do změknutí čočky.
4. Podle potřeby ještě dochutíme a podáváme.

Indická čočková polévka s kari

Ingredience:
1 cibule
olej nebo máslo
2 stroužky česneku
kousek zázvoru (2 - 3 cm)
1 chilli paprička
polévková lžíce kari koření
50 g rajčatového protlaku
1 - 2 brambory
100 g řapíkatého celeru
1 mrkev
1 l vody nebo vývaru
150 g červené čočky
sůl, pepř

Postup:
1. Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku, poté k ní přidáme nasekaný česnek, nastrouhaný nebo nadrobno nakrájený zázvor, chilli papričku a kari koření. Chvíli smažíme.
2. Nato přidáme protlak, opět chvíli prohřejeme.
3. Pak přisypeme nakrájené brambory, celer a mrkev. Taktéž přilijeme vodu nebo vývar. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.
4. Po deseti minutách vaření přisypeme čočku a vaříme, dokud nezměkne. Ve stejnou dobu by měly být brambory i zelenina měkké.
5. Následně polévku po indicku podáváme a můžeme ji ozdobit čerstvými bylinkami.

S červenou čočkou jdou připravit zajímavé recepty, kromě již zmiňované polévky vyzkoušejte i pomazánku, salát nebo čočku jako přílohu nebo samostatné jídlo. Recepty zde budou již brzy.


Nový komentář do diskuze: