logo

Recept na mexickou pochoutku - tacos

20. 4. 2015 Recepty Oběd
tacos

Tacos je tradiční mexický pokrm, který překvapí výbornou chutí. Kukuřičná placka se naplní masovou směsí a k tomu se podává salsa a guacamole. Placky, které jsou většinou kukuřičné, mohou být připraveny i z kombinace pšeničné a kukuřičné mouky, jsou buď měkké, nebo tvrdé (smažené). Salsa je tradiční ostrá omáčka z rajčat a guacamole zase dip z avokáda.

Existuje mnoho receptů na tacos, u kterých se používá nejen hovězí, ale i vepřové či kuřecí maso, mořské plody nebo také bez masa se sýrem či zeleninou. Jako klasická varianta se bere tacos s hovězím masem.

Připravte si i vy doma mexické tacos s mletým masem, které vás naprosto uchvátí. V obchodech můžete sehnat různé polotovary na salsu, dochucení masa nebo samotné placky, ale mnohem chutnější variantou je připravit si všechno doma.

Recept na masovou náplň

Ingredience:
500 g mletého hovězího masa
250 ml hovězího vývaru
1 cibule
1 červená + 1 zelená paprika
1 - 2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
špetka mleté papriky
špetka drceného kmínu
špetka mořské soli

Postup:
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, papriky na kostky nebo proužky a česnek nasekáme.
2. Rozpálíme v pánvi nebo hrnci olej, na něm rychle osmažíme nachystanou zeleninu. K tomu přidáme špetku mleté papriky a kmínu.
3. Dále přidáme mleté maso, které zprudka osmažíme.
4. Přidáme vývar, promícháme a vaříme asi půl hodiny, dokud maso nebude měkké.
5. Podle chuti dochutíme.

Recept na guacamole

Ingredience:
2 avokáda
1 limetka
1 střední cibule
1 - 2 stroužky česneku
mořská sůl

Postup:
1. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužninu. To stejné uděláme i u druhého avokáda.
2. Vidličkou dužninu rozmělníme a pokapeme šťávou z limetky, aby si udrželo svou barvu.
3. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a přimícháme k dužnině.
4. Nakonec podle chuti osolíme.

tacos

Foto: Larry Miller, CC BY-SA 2.0

Recept na salsu

Ingredience:
4 rajčata
1/2 limetky
1 jarní cibulka
chilli paprička
stroužek česneku
čerstvý koriandr

Postup:
1. Rajčata, cibulku a papriku nakrájíme. Koriandr a česnek nasekáme.
2. Následně všechno i se šťávou z poloviny limetky rozmixujeme.
3. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Recept na kukuřičné tacos

Ingredience:
2 hrnky kukuřičné mouky
1 1/4 hrnku teplé vody
necelá kávová lžička soli

Postup:
1. V míse pořádně promícháme mouku se solí.
2. Postupně k mouce přidáváme teplou vodu a zároveň zaděláváme těsto.
3. Těsto je potřeba pořádně propracovat. Pracujeme rychle, aby těsto neoschlo.
4. Dále jej vyválíme a vykrajujeme placky o průměru 10 až 12 cm. Na to může pomoct talířek nebo vykrajovátko.
5. Placky z obou stran osmažíme nejlépe na nepřilnavé pánvi. Pokud nemáme nepřilnavou pánev, přidáme trošičku oleje, který rozpálíme. Každou stranu smažíme 1 - 2 minuty.

Tímto způsobem vytvoříme měkké placky (tortily), aby byly placky křupavé, je dále nutné je péct v troubě při střední teplotě, dokud nebudou tmavší (nesmí být ale příliš suché, aby se nelámaly).

Jak tacos podávat?

Tento tradiční mexický pokrm se podává celkem složitě, i když se liší podle oblasti. Na tortilu se nanese maso, na něj trošku salsy, guacamole a libovolné zeleniny. Placka se přehne a může se sníst. Na stole by měla být i miska se salsou a guacamole.


Diskuze k článku


Jednou jsem si tohle dala v mexický restauraci, ale bylo to trošku jinak s fazolemi a smetanou. A fakt moc dobrý.
Nina, 21. 4. 2015 14:20
Nový komentář do diskuze: