logo

Vánoční bramborový salát - tradiční recept

22. 12. 2014 Recepty Salát Vánoce
bramborový salát

Bramborový salát patří mezi nejoblíbenější přílohy vůbec. Mnoho lidí ho má spojený se štědrovečerní večeří, kde k němu patří tradiční kapr nebo kuřecí řízek, filé nebo poslední dobou nově i losos. Není ale zakázáno připravovat ho kdykoliv během roku, avšak někteří ho ctí pouze jako sváteční pokrm. Záleží na chuti a na zvyklostech. Stejně tak to je i se samotným receptem na salát.

Univerzální recept neexistuje

Tisíc lidí, tisíc chutí a tisíc různých receptů na tradiční bramborový salát. Každá rodina má svůj osvědčený recept, podle kterého dlouhá léta dělá ten nejlepší bramborový salát, třeba podle receptu od babičky, maminky či prababičky. Někteří experimentují i s novými recepty a jiní by jiný recept v žádném případě nepřenesli přes srdce.

Není možné spolehnout se ani na restaurace, známé osobnosti, televizní pořady atd., všude totiž najdete úplně jiný recept. Některé jsou si trošku podobné, ale jiné se razantně liší. Je nutné vsadit jen na vlastní chuť a tradici. Klasický bramborový salát je pro každého naprosto jiný.

Suroviny v salátu se liší podle zvyklostí

Základem bramborového salátu jsou brambory, kořenová zelenina, okurky, sůl, pepř a pak následují ingredience, které se mohou mírně lišit: cibule (syrová/spařená), šalotka, hrášek, kukuřice, vejce, jablko, česnek, šunka, gothaj, slanina, hořčice, majonéza, tatarka, jogurt, sojanéza, zakysaná smetana, lák, vývar, olej atd.

Recept na vánoční bramborový salát

Ingredience:
1 kg salátových brambor (typ A)
4 mrkve
1/2 menšího celeru
2 petržele
1 cibule
6 sterilovaných okurek
1 menší konzerva sterilovaného hrášku
3 vejce
kávová lžička hořčice
majonéza
pepř, sůl

Postup:
1. Brambory před vařením pořádně omyjeme a odstraníme podezřelé a škaredé kusy. Nejlépe den předem nebo ráno uvaříme do měkka brambory ve slupce. Vodu nesolíme a dáváme pozor, aby se nerozvařily. Po uvaření vodu slijeme a necháme vychladnout. Můžeme je oloupat ještě teplé nebo až studené. Až začneme dělat salát, brambory nakrájíme na kostky nožem nebo si pomůžeme kolečkem na brambory a následným zkracováním hranolků pomocí nože.

2. Také uvaříme zeleninu - mrkev, petržel i celer oloupeme a uvaříme. Vodu osolíme a můžeme přidat i obvyklé koření, jako je bobkový list, nové koření nebo pepř. Necháme vychladnout. Až budeme připravovat salát, zeleninu nakrájíme na kostky a přidáme do mísy k bramborám.

3. Uvaříme vejce natvrdo, ta oloupeme a nakrájíme na kostky.

4. Oloupanou cibuli a okurky také rozkrájíme na kostky a přihodíme ke zbytku.

5. Ještě přidáme hrášek bez nálevu.

6. Všechny suroviny opatrně promícháme, přidáme majonézu a lžičku hořčice. Opět promícháme.

7. Nakonec dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. A zase pořádně promícháme.

8. Bramborový salát dáme vychladit do lednice nejméně na několik hodin nebo nejlépe přes noc, aby se pěkně rozležel.

Pokud jste zvyklí přidávat další suroviny, tak je přihoďte podle toho, kdy se hodí přidat.

A když držíte dietu?

Také nesmíme zapomenout na to, že mnoho lidí, i když drží dietu, se nechce ochudit o tradiční výborný salát. Tak tady existují dvě možnosti: dáte si méně klasického salátu s majonézou (tzn. nepřidáte si dvakrát až x krát) nebo si udělejte lehčí dietní verzi salátu. Například postupujte podle výše uvedeného nebo svého receptu, ale:
- místo majonézy použijte bílý jogurt (3%),
- snižte množství vajec,
- dáváte-li do salátu gothaj nebo jiný salám, použijte libovou šunku,
- zbytek je jen zelenina, která neškodí a brambory.
S těmito radami máte vytvořený dietní bramborový salát.

Jak připravujete bramborový salát vy? Bez čeho si ho nedokážete představit?


Diskuze k článku


Děláme ho stejně, ale bez hořčice. :)
Mia, 22. 12. 2014 16:06
My ho děláme se šunkou a nedokážu si představit, že by tam nebyla :)
Evík, 22. 12. 2014 17:21
Ja misto majonezy davam hustou slehacku a bily jogurt,tak pul napul.
Milan, 22. 12. 2014 20:47
My delame salat bez celeru a petrzele, bracha ma na ne alergii a vubec nam tam nechybi. Dnes vecer ho zacneme vyrabet.
Katka, 23. 12. 2014 12:23
Já raději spařím cibuli, ať tolik nedráždí. Chutná to pak moc dobře.
Sissi, 23. 12. 2015 8:27
ja dávám sojovou tatarku nebo majonezu
Alča, 10. 4. 2016 21:09
Taky dělám ten základní a přidávám spařenou cibulku ale spařím ji v nálevu se zeleniny Moravanka nebo Kunovjanka, nálev je sladkokyselý, nálev naleju do kastrůlku přidám najemno nakrájenou cibulku a nechám přejít varem a vypnu nálev je sladkokyselý a nechám ho vychladnout. Cibulka není tak čpavá a salát je jemný a nemusím se bát že zkvasí,
prababička., 10. 12. 2016 9:27
Nový komentář do diskuze: