logo

Výborná dýňová polévka na zahřátí

23. 10. 2013 Polévka Recepty
dýňová polévka

Nevíte, co byste mohli připravit na podzim z dýně? Vyzkoušejte výbornou polévku z dýně Hokkaido. Je velmi rychlá a chutná. Pokud se použije méně tučnější smetana, plnotučné nebo polotučné mléko, nejedná se vůbec o kalorickou polévku. Pokud hubnout nechcete, klidně použijte i 30% smetanu.

Ingredience:
1 střední dýně Hokaido (cca 800 g)
3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla
2 stroužky česneku
200 ml 12% smetany
0,8 - 1 l zeleninového vývaru
sůl, pepř

Postup:
1. Dýni pořádně omyjeme (pokud chceme, můžeme ji oloupat, ale dýně Hokaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit.
2. Dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté ji necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany a podáváme. Můžeme jíst s pečivem nebo krutony.

👍 Energetická hodnota na jednu porci (bez pečiva): 1 060 kJ (252 kcal), bílkoviny: 5,1 g, sacharidy: 43 g, tuky: 12,5 g.

dýně hokaido

✅ Co je dýně Hokaido?

Dýně Hokaido (Hokkaido, Hokkaidó) je menší dýně nasládlé chuti a oranžové barvy. Dýně je sice menší (váží 0,5 kg až 2 kg), ale skrývá v sobě mnoho vitamínů a minerálních látek (např. vitamíny A, E a C a z minerálů draslík, hořčík či zinek).

Tato dýně je nápomocná při očistě organismu, onemocnění žaludku, sleziny a slinivky. Navíc dýně je vhodná při zácpě, nedostatečné tvorbě mateřského mléka, při urologických potížích nebo je možné ji použít i v domácích maskách na pleť a ruce.

Připravte polévku pomocí přístroje Luli Chef Midi.

Dýně nemá moc kalorií, neobsahuje téměř žádné tuky; 100 g čerstvé dýně Hokaido má energii 281 kJ (67 kcal), z toho je 1,7 g bílkovin, 13,6 sacharidů a 0,5 g tuků. Je tedy, tak jako většina zeleniny, dietní.

Na rozdíl od ostatních dýní Hokaido se nemusí loupat. Stačí ji pořádně umýt, rozpůlit na polovinu a lžící vydlabat semínka, které je možné usušit. Dužnina se pak zpracuje podle toho, co z ní chcete připravit.

Kromě polévky můžete připravit rizoto, koláč, kompot či buchtu.

Máte rádi tuto dýni nebo preferujete jiné odrůdy?


Diskuze k článku


Hokaido jsem vyzkoušela letos poprvé a můžu říct, že polévku z něj miluju. Zkoušela jsem i z máslové dýně, ale z hokaida mi chutná mnohem víc. Se lžící kysané smetany nemá chybu. Mňam.
Moni, 11. 11. 2013 13:31
Letos jsem poprve vyzkousela polevku z Hokaido.Polevka opravdu luxusni.
Kelly, 1. 12. 2013 14:26
Polévka fantastická,můžu vřele doporučit všem milovníkům jídla ze zeleniny......:D
Hanis, 12. 12. 2013 11:48
Poprvé jsem dělala polévku z Hokaido a je prostě výborná:-) doporučuji
Zuzka, 17. 1. 2014 12:31
Polévka z dýně, nebo pečená dýně plněná masem je vynikající.To nemá chybu.
Ivana, 24. 1. 2014 21:31
já stále nechápu ,když píšete pečená dýně! jak se dýně peče?děkuji.
Růža, 11. 5. 2014 16:20
Take jsem slysela o pecene dyni... Pry se nakraji na centimetrove mesicky, okoreni, pokape olejem a pece ve stredne vyhrate troube tusim, ze 40min., ale presny recept najdete na netu... Nekdo dava i syr. Take chci zkusit, pry je vyborna. Jinak polevka je uzasna, kremova. Mela jsem recept, kde se pouziva i bazalka, ale nesmi se ji dat moc, ja to s ni prehnala, a pak jsem ji nemohla rok citit...
jana, 27. 8. 2014 9:11
Skvělý recept. Výsledek je výborný i bez zeleninového vývaru. Stačí voda. Doporučuji.
Jiřina, 31. 8. 2014 10:43
Moje dýně Hokkaido jsou oranžové,místy zeleně tečkované. Není to nějaká choroba?V této době jsou už jistě zralé.
osenka, 1. 9. 2014 22:04
Hezký večer, barevně může být od zelené přes různé odstíny, pruhy a podobně až po sytě oranžovou. Čím oranžovější, tím má více betakarotenu. Mám jednu na lince, zítra z ní budu dělat polévku, už se těším.
Gerbera, 3. 9. 2014 21:29
Polevka je vyborna , ja sem ji potrela olivovym olejem a upekla, pak rozmiksovala s vyvarem a na taliri ozdobyla na sucho oprazenyma dynovyma seminkama a taky par kapek panenskeho DYNOVEHO oleje - ten je vyborny
Lajda, 15. 9. 2014 12:35
VCERA JSME JI MELI NA VECERI A MOHU POTVRDIT,JE NAPROSTO VYNIKAJICI.
kotelnik, 30. 9. 2014 21:24
Polévku vařím cca 3 roky a trochu jsem ji vylepšila. Na kousíčku másla orestuji kořenovou zeleninu, zaliju vodou a přivedu k varu. Přidám kuřecí prsa (nebo stehna ev.skelet) bez kůže, osolím. Přidám omyté pokrájené hokkaido bez semen (ev.máslovou nebo muškátovou dýni - tyto obě oloupané) , česnek a vařím do měkka. Vyndám maso, zeleninu v polévce rozmixuji,přidám jemně pokrájený pór, ochutím pepřem. Nakonec přidám uvařené pokrájené kuřecí maso a nasekanou petržel. Chtěla bych vědět, jak je to s energetickou hodnotou dýní resp. hokkaida. Na straně s receptem na polévku je uvedena hodnota 281 kJ, na některé předchozí něco přes 100 kJ, Rozptyl se mě zdá na jednu potravinu dost velký, kde je pravda?
jana2306, 10. 10. 2014 10:38
Já ještě přidala kousek zázvoru...polévka vynikající !!!!
květa, 20. 10. 2014 14:25
Na polévku jsem použila dýni máslovou i muškátovou. Z obou byla polévka výborná. Já osobně jsem nerozeznala , podle chuti, z které dýně byla vařená.
Jiřina, 14. 1. 2015 16:58
tato polevka je vyborna dnes jsem ji varila a moc dekuji za tento recept uz ji delam casto.
Libuse, 23. 2. 2015 11:12
Přidávám do ní trochu tymiánu. ;)
Zuzana, 9. 5. 2015 7:25
Řekla bych, že tam ten tymián hodí. Určitě vyzkouším, jen co budou dýně.
Jiřina, 14. 8. 2015 16:35
ahoj právě to vše studuji určitě to vyzkouším dýní máme vagon
Věrka, 29. 9. 2015 18:31
všem dobrý den dnes sem k obědu uvařila dýni hokaido..... nemám slov luxus musím potvrdit předešlé recenze. Dokonce jí jedl i můj chlap myslel že je to jiná zelenina nejdříve koukal co sem to koupila můžu doporučit i pečenou s česnekem ke grilovanému masu. Děkuju za recept
teqila z kameňáku, 7. 10. 2015 10:40
Dnes jsem ji vařil poprvé kdybych ji nevěřil sam nepoznal bych že je z dýňe výborná,rychlá mňam
Massey, 18. 10. 2015 9:59
Je mi 62let , ale tak luxusní polevku jsem ještě nejedl, až dnes. Perfektní recept. Příští rok budou na zahradě dyně
pepa55555555, 21. 8. 2016 10:28
nemá chybu není co dodat
luboš, 24. 8. 2016 16:24
Opravdu je skvéllá dnes jsme ji vařili doma poprvé a partner,který jinak málo jí je pořád u hrnce
Iveta, 2. 10. 2016 12:05
Chce se mi plakat,má polévka je krásně oranžová,jemně krémová a voní,ale je hořkááá:-(((Nevíte někdo,kde se stala chyba?U mne?U těch soudruhů,co ji vypěstovali?Nebo za to může matka příroda a já jen koupila špatnou dýni?Ps:Podotýkám,že mé ingredience byly jen-dýně Hokaidó,máslo,sůl.
Alena, 17. 1. 2017 8:02
polévka z dýně Hokaido mi moc chutná ale taky záleží dost na dochucení.
alča, 22. 2. 2017 11:42
Nový komentář do diskuze: