logo

Rebarborový koláč - dietní recept

9. 5. 2015 Recepty Moučníky
rebarborový koláč

Právě teď se na zahrádkách sklízí rebarbora, pokud zahrádku nevlastníte, můžete rebarboru koupit v obchodech nebo na trzích. Tato chutná zelenina, ve které se nachází řadu vitamínů a minerálů, obsahuje minimum kalorií, tak ji trošku využijte. Upečte si celkem dietní a zdravý rebarborový koláč, který je zároveň i velmi chutný.

Ani při dietě si nemusíte odpírat oblíbený rebarborový koláč, chce to ale vařit zdravěji. Nedá se říct, že níže uvedený recept je nějak extra dietní, to ne, ale používají se v něm zdravější suroviny. Do těsta se přidává zdravá celozrnná mouka a třtinový cukr. Ostatní ingredience jako vajíčko nebo máslo nahradit moc nejdou, ale rozhodně vám v přiměřené porci na linii neuškodí.

Recept na koláč z rebarbory

Ingredience:
350 g celozrnné mouky
90 g třtinového cukru
1 kypřicí prášek
2 vajíčka
80 g másla
250 ml mléka
6 řapíků rebarbory
3 lžíce tmavého cukru
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup:
1. Nejprve oloupeme rebarboru, kterou pak pořádně omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Ty vhodíme do mísy, přisypeme tři lžíce cukru a promícháme. Necháme chvíli odležet, kdy během této doby pustí šťávu.
2. Zapneme troubu na 180°C, aby se dopředu dostatečně vyhřála.
3. Pak připravíme plech nebo formu na koláč, kterou pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou.
4. Dále v míse smícháme celozrnnou mouku (můžeme použít jak pšeničnou celozrnnou, tak i špaldovou), cukr a prášek do pečiva.
5. Poté přidáme vajíčka, rozpuštěné máslo a mléko. Těsto pořádně promícháme.
6. Nato těsto rovnoměrně nalijeme na plech a na těsto nasypeme kousky rebarbory i se šťávou, která se z ní uvolnila.
7. Plech vložíme do vyhřáté trouby, kde rebarborový koláč pečeme okolo 40 minut.

Na koláč se může dát i drobenka, která by se ale měla upravit do zdravější verze. Místo klasické mouky použijte celozrnnou hrubě mletou a místo klasického cukru třtinový cukr. Na druhou stranu, koláč je i bez ní výborný a dost sladký. Ale pokud ji tam máte rádi, tak na ni nezapomeňte.

Až bude tento dietní rebarborový koláč hotový, necháme ho vychladnout a můžeme podávat s kávou či čajem.


Diskuze k článku


Je moc dobrý a vyzkoušeno bez drobenky =)
Nikola, 25. 5. 2015 19:47
Vyzkoušený i se zdravou drobenkou a moc dobrý :)
Denča, 8. 5. 2017 17:08
Nový komentář do diskuze: