logo

Zdravá snídaně - recepty a tipy do nového dne

Rady Zdravý styl Snídaně
snídaně

Zhubněte s unikátními produkty:


Snídaně je základem pro úspěšný start do nového dne, na který byste rozhodně neměli zapomínat. Mnoho lidí ale nesnídá kvůli tomu, že nemají prý čas nebo chuť. Co tak se ale naučit zdravě snídat? Zdravá snídaně je důležitá nejen pro úspěšné hubnutí, ale i pro zdravý životní styl. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

Oblíbené koblihy, koláče a buchty jsou sice dobré, ale nejsou zrovna vhodné pro každodenní snídani. Ani oblíbené sladké cereálie a cornflakes nejsou vůbec nejlepším řešením, protože obsahují příliš mnoho jednoduchých cukrů, kvůli kterým budete mít rozhozenou hladinu cukru v krvi a také hlad. Zvolte si na zdravou snídani složité sacharidy s bílkovinami.

Tipy na zdravé snídaně

Zdravou snídani si můžete připravit z mnoha surovin a potravin. Podívejte se na několik tipů:

  • sypané müsli - kupte si nebo si doma smíchejte vločky se sušeným ovocema oříšky. Jedná se o vhodnou snídani, která vás zasytí na dlouho. Müsli můžete doplnit čerstvým ovocem.
  • vločky s jogurtem nebo kefírem - nechutnají vám samotné vločky? Dejte si je s jogurtem, jogurtovým mlékem nebo kefírem.
  • celozrnný chléb nebo pečivo se sýrem žervé a plátkovým sýrem nebo šunkou
  • celozrnný chléb s tence namazaným máslem a sýrem nebo šunkou
  • ovesná kaše - ovesná kaše je velmi častou snídaní těch, kteří chtějí zhubnout nebo dbají na zdravý životní styl. Připravte si ji podle tohoto receptu.
  • pohanková, rýžová nebo jáhlová kaše - můžete si připravit podle různých receptů mnoho variací kaší, které vás nikdy neomrzí.
  • palačinky připravované na teflonové pánvi s tenkou vrstvou marmelády nebo s ovocem. Palačinky si můžete připravit ze špaldové, pohankové, celozrnné pšeničné mouky nebo mixu mouk, bude to lepší varianta než jen z bílé pšeničné.

Občas si klidně dejte i tyto snídaně

  • míchaná vajíčka - jednou za čas nevadí ani míchaná vejce, pokud si je připravíte rozumným způsobem. Někteří vědci dokonce tvrdí, že vajíčka na snídani jsou ideální kvůli obsahu bílkovin a vitamínů a že udržují vyrovnanou hladinu cukru v krvi.
  • chleba s marmeládou a máslem - pokud si občas natřete na chleba (klidně i na chleba typu Šumava) tenkou vrstvu másla a marmelády s velkým obsahem ovoce, můžete si zdravě pochutnat.
  • zapékané müsli - existuje i zapékané müsli, které obsahuje méně tuku a cukru než obvykle prodávané müsli. I tak je ale sypané müsli mnohem vhodnější než zapékané.
  • sendvič - toustový chleba se šunkou, sýrem a zeleninou je oblíbenou pochoutkou a s kvalitními potravinami vykouzlíte výbornou snídani.
  • bageta - stejně jako sendvič si připravte i bagetu, použijte špaldovou bagetu, kterou doplníte sýrem a šunkou. Dávejte ale pozor na váhu bagety.

Nevhodná snídaně

Oblíbené buchty, koláče, štrúdly, koblihy, sladké cereálie a cornflakes moc vhodné na zdravou snídani nejsou, protože obsahují převážně jednoduché cukry. Takže si dejte jen jednou za čas.

A co k pití?

  • čaj
  • voda
  • voda ředěná ovocnou šťávou bez cukru
  • káva (ale pijte i jiné tekutiny)
  • voda s citronem

Máte nějaký tip na zdravou snídani?


Diskuze k článku


Moje zdravá snídaně jsou ovesné vločky zalité selkým jogurtem a doplněná sušenýma švestkama. Moc lákavě to nevypadá, ale chutná výborně:-). Hlavně to zasytí na celé dopoledne. No a samozřejmě hrnek zeleného čaje s opuncií.
Dáša, 1. 2. 2013 10:03
Já snídám ovesné vločky,které si nasypu do hrnku,zaleji je vroucí vodou a nechám je nabobtnat. Poté sleji vodu,vyklopím na talířek a k tomu si nastrouhám ovoce. Pokud ovoce není příliš sladké, přidám lžíci medu :) Zasytí to na dlouhou dobu :)
Veronika, 20. 3. 2013 21:11
Je mi 16,snídám sušené ovoce s oříšky :)
catty, 19. 8. 2013 10:49
Mám skvělý recept na dietní nízkokalorické lívance: potřebujeme bánán,2vejce: banán rozmačkáme vidličkou a promícháme s vejci.Na trošce oleje děláme klasickým způsobem.Celkem je 10-13 lívanců(2porce).Hotové jíme s nízkotučným tvarohem nebo marmeládou.Je to skvělé i jako sladký oběd.
Ela, 10. 2. 2015 9:44
Nový komentář do diskuze: