Celozrnná pizza - recept
19. 10. 2010 Recepty ObědUpečte celozrnnou pizzu, která je zdravá, dobrá a celkem dietní.
Ingredience:
2 - 4 porce
Těsto: 150 g celozrnné pšeničné mouky
150 g celozrnné žitné mouky
50 g hladké mouky
220 ml vody
1/5 kostky droždí
lžička cukru
1 lžíce olivového oleje
3 g soli
Na pizzu: pasírovaná rajčata
1 stroužek česneku
100 g eidamu 30%
100 g kuřecí nebo vepřové šunky s vysokým obsahem masa
50 g žampionů
50 g mozzarelly
oregano, koření na pizzu
Postup:
Z pěti lžic teplé vody, cukru a rozdrobené droždí si uděláme kvásek.
Mouky přesejeme a smícháme, přidáme k nim sůl, olivový olej, vykynutý kvásek a postupně přidáváme vodu. Zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme v teple pod utěrkou půl hodiny kynout.
Pasírovaná rajčata smícháme s prolisovaným česnekem a špetkou pizza koření.
Šunky nakrájíme na menší kousky, žampiony nakrájíme na plátky a sýry nastrouháme a smícháme.
Vykynuté těsto rozválíme a dáme na plech nebo do formy na pizzu. Potřeme jej rajčatovou směsí, které posypeme sýrem, dále na sýr poklademe šunku a žampiony. Vše posypeme zbytkem sýra a posypeme oreganem a kořením na pizzu.
Pečeme při teplotě 200°C necelých 20 minut.
Na pizzu si samozřejmě můžete dát cokoliv, co chcete a není to moc tučné.
Diskuze k článku