Špenátová roláda s tvarohovou náplní
7. 11. 2014 Recepty Večeře JídlaŠpenátová roláda je velmi dobrá chuťovka, která se hodí na svačinu nebo večeři. Pokud navíc nesníte půlku rolády, tak ji můžete sníst i při hubnutí. Jedna porce totiž vůbec neobsahuje moc kalorií. Recept je velice snadný, tak si ho připravte.
Ve špenátu se nachází mnoho vitamínů, minerálů a dalších látek, které mají velmi pozitivní vliv na zdraví.
Jak připravíme špenátovou roládu?
Ingredience:
Těsto:
400 g mraženého špenátu (protlak nebo sekaný)
3 vejce
120 g polohrubé mouky
2 stroužky česneku
lžíce oleje
špetka soli
Náplň:
250 g polotučného tvarohu (možno i nízkotučný)
200 g zakysané smetany (14%)
100 g eidamu (30%)
2 stroužky česneku
Postup:
1. Špenát rozmrazíme a pustíme troubu na 180°C, aby se rozehřála.
2. Ke špenátu přidáme 3 žloutky, mouku, prolisovaný česnek, špetku soli a olej.
3. Těsto pořádně promícháme a poté postupně přimícháme tuhý sníh ze tří bílků.
4. Na plech dáme papír na pečení a něj rovnoměrně rozetřeme špenátové těsto.
5. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 - 15 minut.
6. Po upečení necháme těsto chvíli ochladnout, zavineme jej do rolády i s pečicím papírem a počkáme, dokud nevychladne. Poté pečicí papír odstraníme, když roládu rozvineme. Můžeme zavinout těsto i s vlhkou utěrkou, chvíli počkat a poté ji při rozvinutí odstranit. Záleží na tom, který způsob máte raději.
7. Během čekání si připravíme náplň z tvarohu, smetany, prolisovaného česneku a nastrouhaného sýru. Všechno uvedené ingredience promícháme.
8. Náplň rovnoměrně rozetřeme a závin opět zavineme.
9. Roládu pak dáme vychladnout do lednice, poté nakrájíme a podáváme.
Nutriční hodnoty v uvedeném receptu na 100 g:
energie: 603 kJ (144 kcal), bílkoviny: 9 g, sacharidy: 10 g, tuky: 7 g
Tato zajímavá špenátová roláda chutná opravdu výborně a je možné si ji i různě obměnit. Do náplně můžete přidat šunku, křen místo česneku, natvrdo uvařená vejce, tavený sýr, pomazánkové máslo, majonézu, bylinky nebo cibuli. Záleží jen na vaší představivosti a chuti. Ve všech případech bude vypadat skvěle a chutnat delikátně.
Už tuto roládu dělali nebo znáte jiný recept?
Diskuze k článku