logo

Špenátová roláda s tvarohovou náplní

7. 11. 2014 Recepty Večeře
špenátová roláda

Špenátová roláda je velmi dobrá chuťovka, která se hodí na svačinu nebo večeři. Pokud navíc nesníte půlku rolády, tak ji můžete sníst i při hubnutí. Jedna porce totiž vůbec neobsahuje moc kalorií. Recept je velice snadný, tak si ho připravte.
Ve špenátu se nachází mnoho vitamínů, minerálů a dalších látek, které mají velmi pozitivní vliv na zdraví.

Jak připravíme špenátovou roládu?

Ingredience:
Těsto:
400 g mraženého špenátu (protlak nebo sekaný)
3 vejce
120 g polohrubé mouky
2 stroužky česneku
lžíce oleje
špetka soli
Náplň:
250 g polotučného tvarohu (možno i nízkotučný)
200 g zakysané smetany (14%)
100 g eidamu (30%)
2 stroužky česneku

Postup:
1. Špenát rozmrazíme a pustíme troubu na 180°C, aby se rozehřála.
2. Ke špenátu přidáme 3 žloutky, mouku, prolisovaný česnek, špetku soli a olej.
3. Těsto pořádně promícháme a poté postupně přimícháme tuhý sníh ze tří bílků.
4. Na plech dáme papír na pečení a něj rovnoměrně rozetřeme špenátové těsto.
5. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 - 15 minut.
6. Po upečení necháme těsto chvíli ochladnout, zavineme jej do rolády i s pečicím papírem a počkáme, dokud nevychladne. Poté pečicí papír odstraníme, když roládu rozvineme. Můžeme zavinout těsto i s vlhkou utěrkou, chvíli počkat a poté ji při rozvinutí odstranit. Záleží na tom, který způsob máte raději.
7. Během čekání si připravíme náplň z tvarohu, smetany, prolisovaného česneku a nastrouhaného sýru. Všechno uvedené ingredience promícháme.
8. Náplň rovnoměrně rozetřeme a závin opět zavineme.
9. Roládu pak dáme vychladnout do lednice, poté nakrájíme a podáváme.

Nutriční hodnoty v uvedeném receptu na 100 g:
energie: 603 kJ (144 kcal), bílkoviny: 9 g, sacharidy: 10 g, tuky: 7 g

Tato zajímavá špenátová roláda chutná opravdu výborně a je možné si ji i různě obměnit. Do náplně můžete přidat šunku, křen místo česneku, natvrdo uvařená vejce, tavený sýr, pomazánkové máslo, majonézu, bylinky nebo cibuli. Záleží jen na vaší představivosti a chuti. Ve všech případech bude vypadat skvěle a chutnat delikátně.

Už tuto roládu dělali nebo znáte jiný recept?




Diskuze k článku


Roláda vypadá zajímavě, určitě vyzkouším.
Renča, 14. 11. 2014 16:54
skvělá :)
Lucinka, 6. 4. 2015 19:16