Jak vyrobit domácí jogurt bez jogurtovače?
20. 10. 2015 Recepty PotravinaI když je v obchodech velká nabídka jogurtů, není nad to vyrobit si domácí jogurt. Pokud nevíte, jak se dělá, vězte, že jeho výroba je velmi jednoduchá. Nemusíte ho vyrábět pouze v jogurtovači, jde to jednoduše i bez jogurtovače. Stačí jen dodržet postup a můžete se těšit na poctivý mléčný výrobek doma vyrobený.
Domácí výroba má několik výhod, mezi něž patří následující:
- Víte přesně, co do něj dáváte a z čeho jogurt připravujete
- Potěší vás radost z výsledku
- Můžete ho vyrobit přesně podle sebe
- Ušetříte. Domácí jogurt vás vyjde levněji než ten z marketu.
V jogurtovači se dá celkem dobře připravit jogurt, ale pokud ho nechcete kupovat, můžete zkusit i výrobu z domácí pekárny (pokud má program jogurt) nebo vám stačí pouze hrnec. Následně se po chvíli práce můžete těšit na lahodný a kvalitní jogurt.
Domácí jogurt bez jogurtovače (recept)
Ingredience:
1 litr plnotučného mléka (Bio, převařené farmářské, čerstvé, ne trvanlivé)
2 lžíce bílého jogurtu (Hollandia, Jihočeský, Choceňský atd., ne nízkotučný)
Jaký je postup?
1. Mléko nalijeme do hrnce nejlépe se silnějším dnem a zahřejeme ho až k 80 °C. Teplotu změříme teploměrem. Této teploty mléko zpravidla dosáhne, když se začnou tvořit bublinky u okraje hrnce.
2. Poté hrnec odstavíme a přikryjeme pokličkou a mléko zchladíme na 40 °C (buď samovolně, nebo ve vodní lázni). Teplota se zase změří teploměrem nebo ponoříme čistý malíček do mléka a zjistíme, jestli není moc horké, ale nesmí být vlažné nebo studené.
3. Do mléka vmícháme polovinu bílého jogurtu a dobře promícháme metličkou.
4. Naběračkou nabereme mléko a nalijeme ho do 6 čistých a suchých skleniček (200 ml), které následně zavíčkujeme.
5. Poté skleničky zabalíme do ručníků a vložíme pod peřinu na 6 - 8 hodin (při delší době se vytvoří kyselejší). Během této doby bude postupně vznikat jogurt. Je možné je dát i do trouby při teplotě 35 - 40 °C na 6 hodin.
6. Pak skleničky vytáhneme a počkáme až vystydnou. Následně je schováme do lednice. Z jogurtu se může po pár dnech uvolnit i syrovátka, kterou můžete rozmíchat se zbytkem.
7. Tímto snadným způsobem vyrobíte zdravý domácí jogurt, který v lednici vydrží 5 dnů.
Nejen na internetu můžete narazit na různé recepty na přípravu domácího jogurtu, někde radí přidat i 2 lžíce sušeného mléka na 1 litr, aby byl jogurt velmi hustý a přesto dietní. Nebo někdo přidává syrovátku, sušené sojové mléko a další suroviny. Záleží jen na vás, co si tam ještě dáte.
Čím můžete ochutit jogurt?
Taktéž je možné vyrobit jogurt s příchutí. Pro ochucený jogurt stačí přidat na dno skleničky 1 - 2 lžičky marmelády, nutelly, ovoce nebo cokoliv jiného a následně zalít mléčnou směsí.
Jogurt můžete ochutit nakrájeným nebo rozmixovaným ovocem (jahody, maliny, borůvky, banán, meruňka, višně, švestky, exotické ovoce), dále tam můžete přidat müsli, kokos, rozdrcené keksy, karamel, kakao, nastrouhanou čokoládu, semínka, ořechy, med, sirup, topping atd.
Příchuť přidejte na dno bez rozmíchání nebo ji po nalití mléčné směsi lehce promíchejte. Následně naplněné sklenice dejte do tepla.
Kde koupíte skleničky?
Skleničky můžete koupit v domácích potřebách, hobbymarketech, hypermarketech nebo je můžete nasbírat (ideální jsou ty z Jihočeských jogurtů ve skle).
Jogurtovač pořídíte v obchodech s elektronikou (Datart, Alza, Mall atd.) s cenou většinou pod tisíc korun.
Při ceně litru mléka za 20 Kč a jogurtu za 10 Kč vyrobíte 1 bílý jogurt za 5 Kč (bez energie a práce).
Diskuze k článku