Salát Coleslaw - recept na pochoutku
15. 12. 2014 Recepty Salát JídlaZeleninu bychom měli jíst každý den a to rovnou několikrát denně. Horší nabídka je v zimě, pokud dbáte na sezónní zeleninu. Z dovozu se ta nesezónní nedá vždy jíst, tak je nutné se spolehnout jen tu uskladněnou. Pokud nevíte, co si připravit, tak výborným řešením je zdravý a lahodný salát Coleslaw.
Salát Coleslaw neboli Cole slaw, který se skládá převážně ze zelí, má svůj původ v Nizozemí, kde byly o něm zmínky již v 18. století. Na tento salát existuje mnoho receptů, které liší jen o jednu nebo několik surovin. Mnoho lidí ho zná z KFC a snaží se mu dlouhodobým testováním poměru surovin co nejvíce přiblížit. Někteří úspěšně, někteří ne.
Důležité je, že salát je připraven z výživné zeleniny a dalších surovin, což se bude na podporu imunity nejen v zimě hodit.
Ingredience:
1/2 hlávky bílého zelí
2 mrkve
1 - 2 cibule
1/4 menšího celeru
5 lžic majonézy (nebo jogurt v dietní verzi)
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce vinného octa
sůl, čerstvý pepř
Postup:
1. Nejprve si připravíme zeleninu: ze zelí odstraníme několik vrchních listů, mrkev, cibuli a celer oloupeme a omyjeme.
2. Zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme nahrubo na struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno a celer na kostky nebo nudličky.
3. Zeleninu vložíme do mísy a promícháme.
4. Připravíme si dresink: majonézu smícháme se smetanou a octem, přisypeme cukr, trošku soli a pepře. Celé pořádně promícháme.
5. Dresink vmícháme do salátu a podle chutí salát dosolíme a dopepříme.
6. Salát Coleslaw dáme vychladit do lednice a pak podáváme.
Dietní verzi připravíme stejným způsobem jako klasickou verzi, jen se vymění majonéza za kvalitní bílý jogurt (ne nízkotučný).
Tento salát, který paradoxně proslavil fastfood, je neuvěřitelně zdravý a chutný. Hodí jak k masitým pokrmům, tak i jen samotně či případně s pečivem.
Máte rádi Coleslaw?
Diskuze k článku