Krevetový salát - recepty na tuto pochoutku

8. březen 2014 | Recepty | Ryby | Salát | komentáře: 0
krevetový salát


Krevety patří mezi oblíbené mořské plody, které čím dál častěji pronikají na náš stůl. Tyto mořské plody jsou bohaté na bílkoviny, sto gramů krevet obsahuje téměř 20 g proteinů a jejich energetická hodnota je přibližně 415 kJ (99 kcal). Z krevet si můžete připravit mnoho různých receptů - oblíbené jsou smažené krevety, koktejly, polévky nebo saláty. Na saláty se zrovna teď podíváme. Vzhledem k tomu, že některé jsou celkem dietní, hodí se, i když hubnete. Každý recept je něčím unikátní a velmi chutný.

Krevetový salát s mangem

Ingredience:
12 tygřích oloupaných krevet
1 mango
3 jarní cibulky
1/3 ledového salátu
polévková lžíce medu
1 zelená paprika
citron
kousek zázvoru (cca 2 cm)
olej
mořská sůl, mletý pepř

Postup:
1. Krevety opláchneme a osušíme. Pokud jsou neoloupané, tak je oloupeme. Potřeme je po obou stranách medem.
2. Na pánvi rozpálíme olej a krevety opravdu jen chvíli z obou stran osmažíme. Pak je necháme zchladnout.
3. Poté připravíme dresing - papriku nakrájíme na kostky a oloupeme zázvor. Zázvor dáme do lisovače na česnek, zmáčkneme, ať z něj vyteče šťáva a směřujeme přímo do mísy. Dále tam přidáme i šťávu z citronu, 2 lžíci olivového oleje, pepř a sůl. Všechno pořádně promícháme.
4. Mango oloupeme a nakrájíme na kostky nebo proužky, cibulku nakrájíme na kolečka a omytý salát natrháme.
5. Pak smícháme krevety s dresingem, nakrájeným mangem, cibulkou a salátem. Podle chuti dochutíme a vložíme na hodinu do lednice.
6. Podáváme s bagetou.

Krevetový salát s těstovinami

Ingredience:
200 g oloupaných krevet
150 g těstovin
1 bílý jogurt (200 g)
2 lžíce majonézy
lžíce hořčice
2 jarní cibulky
100 g cherry rajčat
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl, mletý pepř

Postup:
1. Těstoviny uvaříme na skus v osolené vodě, poté je scedíme.
2. Krevety omyjeme, osušíme a v pánvi na másle rychle osmažíme.
3. Jogurt smícháme s majonézou, hořčicí a olejem, dále k omáčce přimícháme nakrájenou cibulku a přepůlená rajčata.
4. Do větší mísy vložíme těstoviny, krevety a omáčku. Všechno pořádně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
5. Před podáváním můžeme nechat těstovinový salát chvíli vychladit.

krevetový salát recept

Krevetový salát s avokádem

Ingredience:
200 g oloupaných předvařených krevet
1 - 2 zralá avokáda
1 citrón
1/4 ledového salátu nebo jiného salátu
100 g majonézy
2 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl, mletý pepř

Postup:
1. Nejprve připravíme dresing - majonézu smícháme s rajčatovým pyré, olejem a troškou soli a pepře.
2. Krevety pořádně omyjeme a osušíme. Smícháme je s dresingem.
3. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme dužninu, kterou nakrájíme na menší kousky. Avokádo pokapeme šťávou z citronu.
4. Kousky avokáda a natrhaného ledového salátu přidáme ke krevetám a dresingu. Promícháme, dochutíme a podáváme.
5. Pokud nechceme mít salát s majonézou, smícháme jej s jogurtem.
6. Podáváme s grilovanou bagetou.

Krevetový salát s ananasem

Ingredience:
400 g oloupaných krevet
kousek másla
1/4 ledového salátu
1 řecký jogurt
1 zakysaná smetana
5 polévkových lžic majonézy
200 g nakrájeného čerstvého nebo konzervovaného ananasu
1 citron
sůl, pepř

Postup:
1. Krevety omyjeme a osušíme.
2. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme je velmi krátce z obou stran.
3. Dále smícháme jogurt, smetanu a majonézu.
4. Ananas nakrájíme na kostky a přidáme k dresingu.
5. Ke všemu přidáme i smažené krevety, natrhaný salát a trošku citronové šťávy.
6. Všechno promícháme a dochutíme solí a pepřem.
7. Podáváme s pečivem.

Krevety můžete koupit buď chlazené ve větších super a hypermarketech (Billa, Albert, Tesco,...), ve specializovaných prodejnách, nebo mražené. Mražené bývají často mnohem menší než ty chlazené, označují se jako krevetky. V obchodech najdete pouze krevety, které jsou předvařené. Vařené mají růžovou barvu, zatímco ty nepředvařené jsou šedé.

Máte rádi tyto mořské plody nebo jste je ještě nezkoušeli?



 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.