logo

Krevetový salát - recepty na tuto pochoutku

8. 3. 2014 Recepty Ryby Salát
krevetový salát

Krevety patří mezi oblíbené mořské plody, které čím dál častěji pronikají na náš stůl. Tyto mořské plody jsou bohaté na bílkoviny, sto gramů krevet obsahuje téměř 20 g proteinů a jejich energetická hodnota je přibližně 415 kJ (99 kcal). Z krevet si můžete připravit mnoho různých receptů - oblíbené jsou smažené krevety, koktejly, polévky nebo saláty. Na saláty se zrovna teď podíváme. Vzhledem k tomu, že některé jsou celkem dietní, hodí se, i když hubnete. Každý recept je něčím unikátní a velmi chutný.

Krevetový salát s mangem

Ingredience:
12 tygřích oloupaných krevet
1 mango
3 jarní cibulky
1/3 ledového salátu
polévková lžíce medu
1 zelená paprika
citron
kousek zázvoru (cca 2 cm)
olej
mořská sůl, mletý pepř

Postup:
1. Krevety opláchneme a osušíme. Pokud jsou neoloupané, tak je oloupeme. Potřeme je po obou stranách medem.
2. Na pánvi rozpálíme olej a krevety opravdu jen chvíli z obou stran osmažíme. Pak je necháme zchladnout.
3. Poté připravíme dresing - papriku nakrájíme na kostky a oloupeme zázvor. Zázvor dáme do lisovače na česnek, zmáčkneme, ať z něj vyteče šťáva a směřujeme přímo do mísy. Dále tam přidáme i šťávu z citronu, 2 lžíci olivového oleje, pepř a sůl. Všechno pořádně promícháme.
4. Mango oloupeme a nakrájíme na kostky nebo proužky, cibulku nakrájíme na kolečka a omytý salát natrháme.
5. Pak smícháme krevety s dresingem, nakrájeným mangem, cibulkou a salátem. Podle chuti dochutíme a vložíme na hodinu do lednice.
6. Podáváme s bagetou.

Krevetový salát s těstovinami

Ingredience:
200 g oloupaných krevet
150 g těstovin
1 bílý jogurt (200 g)
2 lžíce majonézy
lžíce hořčice
2 jarní cibulky
100 g cherry rajčat
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl, mletý pepř

Postup:
1. Těstoviny uvaříme na skus v osolené vodě, poté je scedíme.
2. Krevety omyjeme, osušíme a v pánvi na másle rychle osmažíme.
3. Jogurt smícháme s majonézou, hořčicí a olejem, dále k omáčce přimícháme nakrájenou cibulku a přepůlená rajčata.
4. Do větší mísy vložíme těstoviny, krevety a omáčku. Všechno pořádně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
5. Před podáváním můžeme nechat těstovinový salát chvíli vychladit.

krevetový salát recept

Krevetový salát s avokádem

Ingredience:
200 g oloupaných předvařených krevet
1 - 2 zralá avokáda
1 citrón
1/4 ledového salátu nebo jiného salátu
100 g majonézy
2 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl, mletý pepř

Postup:
1. Nejprve připravíme dresing - majonézu smícháme s rajčatovým pyré, olejem a troškou soli a pepře.
2. Krevety pořádně omyjeme a osušíme. Smícháme je s dresingem.
3. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme dužninu, kterou nakrájíme na menší kousky. Avokádo pokapeme šťávou z citronu.
4. Kousky avokáda a natrhaného ledového salátu přidáme ke krevetám a dresingu. Promícháme, dochutíme a podáváme.
5. Pokud nechceme mít salát s majonézou, smícháme jej s jogurtem.
6. Podáváme s grilovanou bagetou.

Krevetový salát s ananasem

Ingredience:
400 g oloupaných krevet
kousek másla
1/4 ledového salátu
1 řecký jogurt
1 zakysaná smetana
5 polévkových lžic majonézy
200 g nakrájeného čerstvého nebo konzervovaného ananasu
1 citron
sůl, pepř

Postup:
1. Krevety omyjeme a osušíme.
2. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme je velmi krátce z obou stran.
3. Dále smícháme jogurt, smetanu a majonézu.
4. Ananas nakrájíme na kostky a přidáme k dresingu.
5. Ke všemu přidáme i smažené krevety, natrhaný salát a trošku citronové šťávy.
6. Všechno promícháme a dochutíme solí a pepřem.
7. Podáváme s pečivem.

Krevety můžete koupit buď chlazené ve větších super a hypermarketech (Billa, Albert, Tesco,...), ve specializovaných prodejnách, nebo mražené. Mražené bývají často mnohem menší než ty chlazené, označují se jako krevetky. V obchodech najdete pouze krevety, které jsou předvařené. Vařené mají růžovou barvu, zatímco ty nepředvařené jsou šedé.

Máte rádi tyto mořské plody nebo jste je ještě nezkoušeli?




Diskuze k článku


Miluju krevety:-) :-) :-)
dana, 23. 1. 2017 18:21