logo

Zdravý a dietní švestkový koláč

31. 8. 2015 Recepty Moučníky
Zdravý a dietní švestkový koláč

Se švestkami se nemusí připravovat pouze klasické recepty, v nichž najdete mnoho oleje a cukru, ale můžete si připravit mnohem zdravější a dietnější variantu. Stačí nahradit některé suroviny za zdravé, snížit množství cukru u klasických receptů nebo si najít rovnou zdravou variantu. Vybrali jsme tři recepty na zdravý švestkový koláč, které určitě stojí za vyzkoušení.

Jogurtový švestkový koláč

Ingredience:
Těsto: 140 g celozrnné pšeničné mouky
140 g špaldové mouky
100 g třtinového cukru
prášek do pečiva
300 g bílého jogurt (tuk 2 - 3 %)
80 ml mléka nebo vody
2 vajíčka
80 ml rozpuštěného másla nebo olej
Drobenka: 40 g třtinového cukru, 80 g hrubě mleté celozrnné mouky, 40 g másla
švestky

Postup:
1. Nejprve vypeckujeme omyté švestky a přepůlíme je na půlku.
2. Poté vymažeme plech nebo formu na koláč máslem a vysypeme moukou, připravíme drobenku a zapneme troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou o něco méně.
3. Nachystáme těsto: promícháme oba dva druhy mouky s cukrem a práškem do pečiva, přimícháme jogurt, mléko, vajíčka a rozpuštěné másla.
4. Těsto pořádně promícháme a nalijeme ho na připravený plech nebo formu.
5. Bohatě ho posypeme švestkami a to tak, aby slupka směřovala dolů.
6. Následně ještě švestky posypeme drobenkou.
7. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 30 minut.

Kynutý zdravý švestkový koláč

Ingredience:
Těsto: 200 g celozrnné pšeničné mouky
100 g hladké mouky
50 g třtinového cukru
200 ml mléka nebo vody
1/2 kostky droždí
40 g másla
Drobenka: 40 g třtinového cukru, 80 g hrubě mleté celozrnné mouky, 40 g másla
švestky

Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek: do teplého mléka (asi polovina) rozdrobíme kvasnice, které posypeme lžící cukru. Necháme na teplém místě vzejít.
2. V míse smícháme mouku se zbytkem cukrem, poté přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.
3. Těsto pořádně prohněteme a necháme kynout na teplejším místě pod utěrkou nejméně 40 minut.
4. Švestky omyjeme, vypeckujeme a přepůlíme. Také si připravíme drobenku.
5. Vykynuté těsto vyválíme a umístíme na vymazaný a vysypaný plech nebo formu na koláč (můžeme je vyložit místo vymazání a vysypání pečicím papírem).
6. Následně na těsto naskládáme švestky a ty posypeme drobenkou.
7. Zapneme troubu na 180°C a poté vložíme plech do trouby, kde pečeme tento dietní koláč asi 30 minut.

Celozrnný koláč s podmáslím a švestkami

Ingredience:
Těsto: 150 g špaldové mouky
150 g celozrnné mouky
50 g cukru
1/2 kypřicího prášku
350 ml podmáslí
50 g rozpuštěného másla
Drobenka: 40 g třtinového cukru, 80 g hrubě mleté celozrnné mouky, 40 g másla
švestky

Postup:
1. Švestky omyjeme, odstraníme pecky a přepůlíme je.
2. Formu klasicky vymažeme a vysypeme. Troubu zapneme na 180 stupňů.
3. Smícháme mouky s cukrem a kypřicím práškem, přidáme podmáslí a rozpuštěné máslo.
4. Těsto pořádně promícháme a nalijeme do formy.
5. Na něj poklademe švestky a rychle připravíme drobenku, jíž posypeme celý koláč
6. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut.

Místo švestek můžete použít i jakékoliv jiné ovoce.


Diskuze k článku


Stačí jen u každého receptu namíchat normální mouku s celozrnnoou a hned se buchta stane o něco zdravější. Dělám to tak delší dobu a už jsme na to zvyklí. Návštěvám to taky chutná.
Denisa, 3. 9. 2015 8:59
Já u každého receptu snižuji o 1/3 množství cukru a polovinu mouky nahrazuji kokosovou moučkou nebo rozemelu vločky . Také nám všem to moc chutná.
Helau, 9. 9. 2015 14:21
Nový komentář do diskuze: