Kalorické tabulky - ryby a mořské plody
1. 4. 2015 Kalorie RybyDo zdravého jídelníčku patří nejen maso, ale také ryby a mořské plody, které jsou často u nás opomíjeny. Měli bychom je konzumovat nejméně dvakrát týdně, ale mnoho lidí si je pořádně nedá ani jednou za měsíc. Jedná se tak o velkou chybu, protože ryby obsahují významné vitamíny, tuky a omega-3 mastné kyseliny.
Mnozí se vymlouvají, že ryby jsou drahé, ale jejich cena je srovnatelná s kuřecím nebo vepřovým masem. Některé sice dražší jsou, ale zase nikdo nebude jíst lososa nebo tuňáka každý den. Stačí si jen umět vybrat, nejlépe jít do specializovaného obchodu a hlavně nevybírat polotovary, které jsou, na to, co nabízí, celkem drahé.
Tučná ryba - dobrá ryba
Máte-li strach, že některé ryby jsou tučné a obsahují mnoho kalorií, tak strach není vůbec na místě. Tučné ryby (losos, makrela, sardinky, šproty atd.) jsou zdravé, obsahují hodnotné omega-3 mastné kyseliny, k tomu i minerální látky a vitamíny. Navíc při občasné konzumaci ryb, jak je u nás v Česku zvykem, rybí tuk v žádném případě neuškodí. Právě naopak, jejich konzumace by se měla zvýšit.
Nejlepší jsou ryby čerstvé nebo alespoň mražené. Uzené nebo konzervované ryby již tak ceněné nejsou, proto je do jídelníčku tak často nezařazujte. Nemá asi cenu se zmiňovat o polotovarech, mezi které patří rybí prsty, obalované nebo předsmažené ryby. Jsou zbytečně kalorické, neobsahují moc živin, zato různé přísady ano.
Kalorické hodnoty ryb a to jak mořských, tak i sladkovodních není nutné řešit. Mnohem lepší je zaměřit se na přípravu, protože smažená ryba obsahuje mnohem víc kalorií a tuku než ryba pečená nebo připravovaná na páře. Navíc smažené pokrmy obecně nejsou při hubnutí vhodné, proto se takovým pokrmům vyhněte nebo si je dejte pouze výjimečně.
Kalorické tabulky - ryby a mořské plody
Ryba - 100 g | kcal | kJ |
Mořský ďas | 67 kcal | 281 kJ |
Rejnok | 68 kcal | 285 kJ |
Ústřice | 68 kcal | 285 kJ |
Treska tmavá | 73 kcal | 306 kJ |
Hejk | 75 kcal | 315 kJ |
Treska světlá | 75 kcal | 315 kJ |
Platýs | 78 kcal | 327 kJ |
Chobotnice | 82 kcal | 344 kJ |
Mořský jazyk | 85 kcal | 357 kJ |
Tilápie | 85 kcal | 357 kJ |
Slávky | 86 kcal | 361 kJ |
Candát | 91 kcal | 382 kJ |
Kapr | 92 kcal | 386 kJ |
Cípal | 95 kcal | 399 kJ |
Štika | 96 kcal | 403 kJ |
Humr | 97 kcal | 407 kJ |
Okoun | 98 kcal | 411 kJ |
Halibut | 104 kcal | 437 kJ |
Jeseter | 106 kcal | 445 kJ |
Krevety | 106 kcal | 445 kJ |
Pangasius | 107 kcal | 449 kJ |
Tuňák | 108 kcal | 453 kJ |
Makrela | 120 kcal | 504 kJ |
Mečoun | 120 kcal | 504 kJ |
Parmice | 121 kcal | 508 kJ |
Žralok | 130 kcal | 546 kJ |
Ančovičky | 132 kcal | 554 kJ |
Pstruh | 135 kcal | 567 kJ |
Sumec | 136 kcal | 571 kJ |
Síven | 138 kcal | 580 kJ |
Sardinky | 164 kcal | 689 kJ |
Šproty | 175 kcal | 735 kJ |
Losos | 178 kcal | 747 kJ |
Sleď | 196 kcal | 823 kJ |
Kaviár | 257 kcal | 1 079 kJ |
Ryby a mořské plody jsou bohatým zdrojem nejen výživných látek, ale také bílkovin, kterých obsahují opravdu velké množství. I toto může být důvod pro jejich častější konzumaci.