logo

Kalorické tabulky - ryby a mořské plody

Kalorie Ryby
ryby

Do zdravého jídelníčku patří nejen maso, ale také ryby a mořské plody, které jsou často u nás opomíjeny. Měli bychom je konzumovat nejméně dvakrát týdně, ale mnoho lidí si je pořádně nedá ani jednou za měsíc. Jedná se tak o velkou chybu, protože ryby obsahují významné vitamíny, tuky a omega-3 mastné kyseliny.

Mnozí se vymlouvají, že ryby jsou drahé, ale jejich cena je srovnatelná s kuřecím nebo vepřovým masem. Některé sice dražší jsou, ale zase nikdo nebude jíst lososa nebo tuňáka každý den. Stačí si jen umět vybrat, nejlépe jít do specializovaného obchodu a hlavně nevybírat polotovary, které jsou, na to, co nabízí, celkem drahé.

Tučná ryba - dobrá ryba

Máte-li strach, že některé ryby jsou tučné a obsahují mnoho kalorií, tak strach není vůbec na místě. Tučné ryby (losos, makrela, sardinky, šproty atd.) jsou zdravé, obsahují hodnotné omega-3 mastné kyseliny, k tomu i minerální látky a vitamíny. Navíc při občasné konzumaci ryb, jak je u nás v Česku zvykem, rybí tuk v žádném případě neuškodí. Právě naopak, jejich konzumace by se měla zvýšit.

Nejlepší jsou ryby čerstvé nebo alespoň mražené. Uzené nebo konzervované ryby již tak ceněné nejsou, proto je do jídelníčku tak často nezařazujte. Nemá asi cenu se zmiňovat o polotovarech, mezi které patří rybí prsty, obalované nebo předsmažené ryby. Jsou zbytečně kalorické, neobsahují moc živin, zato různé přísady ano.

ryby

Kalorické hodnoty ryb a to jak mořských, tak i sladkovodních není nutné řešit. Mnohem lepší je zaměřit se na přípravu, protože smažená ryba obsahuje mnohem víc kalorií a tuku než ryba pečená nebo připravovaná na páře. Navíc smažené pokrmy obecně nejsou při hubnutí vhodné, proto se takovým pokrmům vyhněte nebo si je dejte pouze výjimečně.

Kalorické tabulky - ryby a mořské plody

Ryba - 100 gkcalkJ
Mořský ďas67 kcal281 kJ
Rejnok68 kcal285 kJ
Ústřice68 kcal285 kJ
Treska tmavá73 kcal306 kJ
Hejk75 kcal315 kJ
Treska světlá75 kcal315 kJ
Platýs78 kcal327 kJ
Chobotnice82 kcal344 kJ
Mořský jazyk85 kcal357 kJ
Tilápie85 kcal357 kJ
Slávky86 kcal361 kJ
Candát91 kcal382 kJ
Kapr92 kcal386 kJ
Cípal95 kcal399 kJ
Štika96 kcal403 kJ
Humr97 kcal407 kJ
Okoun98 kcal411 kJ
Halibut104 kcal437 kJ
Jeseter106 kcal445 kJ
Krevety106 kcal445 kJ
Pangasius107 kcal449 kJ
Tuňák108 kcal453 kJ
Makrela120 kcal504 kJ
Mečoun120 kcal504 kJ
Parmice121 kcal508 kJ
Žralok130 kcal546 kJ
Ančovičky132 kcal554 kJ
Pstruh135 kcal567 kJ
Sumec136 kcal571 kJ
Síven138 kcal580 kJ
Sardinky164 kcal689 kJ
Šproty175 kcal735 kJ
Losos178 kcal747 kJ
Sleď196 kcal823 kJ
Kaviár257 kcal1 079 kJ

Ryby a mořské plody jsou bohatým zdrojem nejen výživných látek, ale také bílkovin, kterých obsahují opravdu velké množství. I toto může být důvod pro jejich častější konzumaci.


Nový komentář do diskuze: