logo

Recept na italský salát caprese

30. 6. 2015 Recepty Salát
salát caprese

Jedním z tradičních pokrmů italské kuchyně je salát, který se jmenuje caprese. Jedná se o chutný letní salát, jehož příprava je velmi jednoduchá. Salát caprese vždy připravte z čerstvých a kvalitních surovin, aby vynikla jeho jemná chuť. Recepty na saláty jsou obecně velmi snadné, ale tento zaručeně nemůže nikdo pokazit, jak je lehký.

Recept na salát caprese

Ingredience:
4 porce
300 g buvolí mozzarelly
4 velká rajčata
panenský olivový olej (10 ml na porci)
čerstvá bazalka
mořská sůl
pepř

Postup:
1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Plátky by měly být trošku silnější.
2. Mozzarellu nakrájíme na stejně silné plátky, jak jsme nakrájeli rajčata.
3. Na talíř střídavě vyskládáme vždy plátky rajčat a plátky mozzarelly. Můžeme už tady proložit lístky bazalky.
4. Salát opeříme čerstvě namletým pepřem a solí.
5. Následně zalijeme kvalitním olivovým olejem a nakonec salát ozdobíme čerstvými lístky bazalky.

Energetická hodnota na 1 porci:
1 220 kJ (290 kcal), z toho 15 g bílkovin, 5 g sacharidů a 23 g tuků.

Originální recept se připravuje z rajčat, existují ale i varianty z červené řepy nebo jiné zeleniny. Někteří salát ochucují i kapkou octa Balsamico. Záleží proto na každém, co si připraví a jaký bude pro něj nejlepší.

Caprese salát se hodí jako předkrm, svačina i večeře s pečivem nebo samotný.

Chutná vám salát caprese nebo ho nepovažujete až za tak moc úžasný?

Foto: Rainer Zenz/CC




Diskuze k článku


Moc mi chutná, protože je právě tak snadný.
Radka, 30. 6. 2015 19:16
Dobré je smíchat šťávu z citronu, sůl, pepř, olivový olej, trochu bazalky nebo oregana a tím salát zalít. Podávat chlazené. Jinak je lepší buvolí mozzarela. Dobrou chuť
Jirka, 18. 7. 2015 11:55