Zdravá italská dieta chutná každému

23. červen 2015 | Diety | Rady | komentáře: 0
italská dieta


Italové patří mezi štíhlé národy, i když poslední dobou, co se tam rozmohl fastfood typu McDonald's nebo KFC, už začínají mít mnozí problém s obezitou. Pokud se ale zaměříme na tradiční italskou stravu, tak se jedná o chutná jídla, která jsou velmi zdravá. Víte, co všechno Italové jedí a jak to prospívá postavě?

Každý si pod italskou kuchyní ihned představí pizzu, těstoviny, rizoto a další podobné pokrmy, přičemž některé jsou i celkem tučné. Tučné ale neznamená vždy, že jsou špatné nebo že se nesmějí jíst při hubnutí.

Co dělají jinak než my?

Když spojíte následující body, zjistíte, že jejich jídla jsou velmi zdravá a většinou i dietní. Používají čerstvé a lehké suroviny, které zaručují štíhlou linii. Italská dieta nebo spíše způsob stravování je velmi odlišný od toho našeho.


Jedí více ryb a mořských plodů

Vzhledem k tomu, že Itálie je středomořský stát, mají snadno dostupné čerstvé mořské ryby a dary moře, které jedí několikrát týdně. Tučné ryby jsou zdravé, obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny a další cenné látky. Další výhodu je, že ryby Italové připravují velmi jednoduše. Stačí si rybu upéct nebo ugrilovat, doplnit k ní zeleninu a přílohu a pak si na ní pochutnat.

Snědí méně uzenin a tučného masa

Nejedí tolik uzenin a tučného masa jako my, raději si dopřejí libové maso (telecí, kuřecí) a libové uzeniny. A pokud si někdy dají tučné uzeniny, snědí menší množství. Jejich cíl není přejídat se, ale jen ochutnat a nepřehánět to s jídlem.

těstoviny

Používají semolinovou mouku

U nás se používá převážně bílá mouka, zato v Itálii mají rádi semolinovou mouku. Ta je vyrobena z tvrdozrnné pšenice, díky tomu má nižší glykemický index. Vyrábí se z ní těstoviny i pizzu. Těstoviny se tam vaří jen na skus, přičemž tímto způsobem zasytí na delší dobu.

Jedí více zeleniny a ovoce

Na rozdíl od nás se vyžívají v zeleninových salátech. Dopřávají si je i několikrát denně a nezapomínají ani na ovoce. V Česku je ale běžné zeleninu přehlížet, což je velká chyba.

krt

Méně solí

Italové nejsou zvyklí tolik solit jako tady. Pokrmy ochutí sýrem, který je dostatečně slaný a ochutí bazalkou, která dodává typickou chuť. Sůl zadržuje vodu a ve velkém množství má negativní vliv na zdraví.

Milují olivový olej vždy a všude

Olivový olej dávají snad ke všechno - na saláty, na maso, do polévky, na pečivo, na pizzu, na těstoviny... prostě na všechno. Často to je kvalitní extra panenský olivový olej, který je bohatý na antioxidanty a vitamin E.

Pijí červené víno

Každodenní sklenička červeného vína je u Italů téměř nutností, víno obsahuje resveratrol, který ochraňuje organismus před nemocemi. Zpravidla také u jedné skleničky zůstanou.

Jídlo si vychutnávají a jedí pomalu

Na jídlo si udělají čas, nekonzumují ho ve spěchu, ale pěkně pomalu. Toto je pro zdraví velmi důležité, proto si jídlo vždy vychutnají a to nejlépe v rodinném kruhu.

Pokud si máte rádi italské pokrmy, mezi které patří polévka minestrone, rizoto, salát caprese, pizza atd., není nic jednoduššího, než si je připravit. Recepty na italská jídla najdete v každé dobré kuchařce s touto kuchyní.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.