logo

Waldorfský salát - lahodný a zdravý salát

10. 2. 2018 Salát Recepty
Waldorfský salát

Waldorfský salát, který poprvé připravil vrchní číšník Oscar Tschirky v hotelu Waldorf-Astoria v New Yorku v roce 1893, se stal záhy velmi oblíbeným. Postupem času se vytvářely nové variace a recepty, že už originál snad ani nikdo nezná. Dokonce se spekuluje, zda-li jej Oscar opravdu vymyslel. To však nic nemění na situaci, že se jedná o zdravý a dietní salát, který vám bude určitě chutnat.

Původně se mělo jednat o salát podávaný na listech salátu, kde se nacházel celer, jablka a hrozny s výborným dresinkem, později se začaly k němu přidávat ořechy. Nyní jsou v oblibě i varianty s masem, rozinkami a nebo salát z řapíkatého celeru. Recept je velice snadný a rychlý, výsledek pak velice lahodný.

Waldorfský salát

Ingredience:
1 menší celer
2 kyselá jablka
hrst vlašských ořechů
16 bobulí hrozna
lžíce šťávy z citrónu
3 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
4 lžíce bílého jogurtu
4 listy ledového salátu
2 lžíce jablečného octa
sůl

Postup:
1. Oloupeme celer a nakrájíme ho na nudličky, které vhodíme do vroucí osolené vody s octem. Po pěti minutách je scedíme a necháme je zchladnout. Nebo celer nemusíme vůbec vařit a použijeme ho syrový.
2. Jablka omyjeme, nakrájíme na kousky či plátky a pokapeme citronovou šťávou.
3. Bobule přepůlíme a ořechy nasekáme.
4. Připravíme si dresing z majonézy, jogurtu a šťávy z citrónu.
5. Nakonec vše smícháme s dresinkem a podle potřeby salát osolíme.
6. Vychlazený salát Waldorf podáme na listech ledového salátu.

Waldorf salát s kuřetem

Ingredience:
250 g kuřecích prsou
4 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
4 lžíce bílého jogurtu
kávová lžička citrónové šťávy
1 větší jablko nebo 2 menší
2 stonky řapíkatého celeru
hrst vlašských ořechů
listy ledového salátu
sůl, pepř

Postup:
1. Nejprve omytá a okořeněná prsa podle libosti dáme grilovat nebo péct.
2. Smícháme majonézu s jogurtem a citrónovou šťávou.
3. Jablko a celer nakrájíme na plátky.
4. Studená prsa pokrájíme na kousky.
5. Kuřecí prsa smícháme s jablky, celerem, ořechy a dresinkem.
6. Salát Waldorf dochutíme solí a pepřem. Následně ho dáme vychladit.
7. Podáváme na listech salátu třeba s dobrým pečivem.

-

Waldorfský salát s krůtím masem

Ingredience:
300 g krůtího masa
lžíce olivového oleje
3 stonky řapíkatého celeru
2 kyselá jablka
1 menší cibule
3 lžíce majonézy
4 lžíce bílého jogurtu
kávová lžička vinného octa
50 g Nivy
hrst vlašských ořechů
ledový salát
sůl, pepř
pažitka

Postup:
1. Omyté krůtí maso nakrájíme na kousky, které osolíme a opepříme. Následně je osmažíme na pánvi.
2. Celer, jablka a cibuli nasekáme na kousky a vložíme do mísy.
3. Připravíme si dresink z majonézy, jogurtu a octa, který následně smícháme s připraveným celerem, jablky, cibulí, ořechy a nakrájenou Nivou.
4. Podáváme na listu salátu s krůtím masem a můžeme ozdobit ještě pažitkou.