logo

Rýže natural chutná skvěle a navíc je zdravá

Potravina Přílohy
rýže natural tmavá

Kromě bílé rýže na pultech obchodů najdete tmavou rýži, která je bohatší na živiny a rovněž její chuť je trošku odlišná. Chutí trošku připomíná oříšky. Pokud hubnete nebo dbáte na zdravé stravování, určitě by měla najít své místo na talíři právě ona, protože patří do zdravého jídelníčku.

Co to ta tmavá rýže je?

Tmavá rýže nebo rýže natural je přírodní rýže, která není leštěná a broušená, proto se v ní nachází více vitamínů, minerálů a vlákniny než v bílé rýži. Je zdravější a také je bezlepková. Někdy se této rýži říká celozrnná rýže.

Z cenných látek se v ní nacházejí vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerální látky (železo, mangan, hořčík, fosfor, zinek, sodík a draslík), vláknina a nenasycené mastné kyseliny.


Proč je lepší?

  • Obsahuje více živin (vitamíny, stopové prvky).
  • Je bohatá na vlákninu.
  • Má pozitivní vliv na vyprazdňování.
  • Má nízký glykemický index, dokáže zasytit na delší dobu.
  • Její glykemický index je 55.
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • Její pravidelná konzumace slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Je lehce stravitelná.

Kde všude se dá rýže natural použít?

S touto rýží můžete připravit cokoliv, hodí se jako klasická příloha, můžete s ní připravit rizoto, plněné papriky, stejně tak se hodí na rýžový nákyp, mléčnou rýži, kaši nebo do salátů či do polévek. Není nutné hledat speciální recepty, protože jednoduše nahradíte rýži, na kterou jste zvyklí, touto tmavou.

Kde rýži natural seženete?

Prodává se ve větších obchodech a obchodech se zdravou výživou. Cena za půl kilogramu je asi 30 Kč a 50 - 60 Kč u bio verze.

V našich obchodech se prodává více různých druhů přírodní rýže: dlouhozrnná a krátkozrnná rýže, basmati a jasmínová rýže natural, případně i pololoupaná varianta.


Nutriční hodnoty

100 g rýže průměrně obsahuje energii 1548 kJ (369 kcal), bílkoviny: 7,85 g, sacharidy: 77,2 g, tuky: 2,7 g, vláknina: 3,52 g.

Jak se připravuje?

Rýže natural se může vařit v hrnci nebo v rýžovaru. Na přípravu se vždy podívejte na obal výrobku, kde zpravidla bývá uveden přesný postup. Většinou je postup následující:
- propláchněte rýži studenou vodou,
- zalijte ji studenou nebo vroucí vodou (2 - 3 díly vody na 1 díl rýže),
- vařte na mírném ohni, dokud nezměkne (30 - 40 minut),
- během vaření ji občas promíchejte,
- případnou přebytečnou vodu slijte a servírujte.

Chutná vám rýže natural?