logo

Chutná pšenice špalda je plná výživných látek

Wiki Potravina
špalda zrna

Pšenice špalda zažívá svůj boom, všude se o ní píše, že je zdravá, původní a chutná. Co to ale vlastně je a proč byste ji měli upřednostňovat? Čím se liší od klasické pšenice a proč je tak zdravá?

Kdo ochutná špaldu, špaldovou mouku nebo jiné výrobky z ní všimne si, že je chuťově výraznější, má lehce oříškovou chuť, je lehce stravitelná a rovněž zasytí na delší dobu. Mouka se dá použít všude tam, kde se používá bílá mouka, zrna špaldy místo krup, jiných obilovin nebo rýže. Dá se s ní doslova kouzlit a má mnohostranné využití.

Co to pšenice špalda je?

Špalda (latinsky Triticum spelta) je druh pšenice, která na rozdíl od klasické pšenice (pšenice setá) nebyla šlechtěna a proto si zachovala své původní vlastnosti. Díky tomu se jedná o zdravější variantu pšenice, čehož se využívá při výrobě zdravých potravin i pokrmů. Řadí se do skupiny pluchatých pšenic, která je navíc rozpadavá.

Zrnka špaldy jsou oproti pšenici seté měkčí a snadněji se rozpustí ve vodě. Jsou lépe stravitelná, chutnější a mají oříškovou chuť. Má o něco více živin než klasická pšenice, proto je v poslední době tak oblíbená mezi těmi, kteří hledí na zdravé stravování.

Kdy se začala pěstovat?

Špaldu pěstovali již před 7 tisíci lety na území dnešního Blízkého východu a ve státech kolem Středozemního moře. Využívali jako základní surovinu. Později se rozšířila i do Evropy. V posledních staletí se preferovala klasická pšenice, která se šlechtila a měla větší výnos. Až se zvýšeným zájem o zdravou stravu se opět začala pěstovat i u nás a zažívá svůj boom nejen u nás, ale v Evropě a USA.

Co obsahuje špalda?

Tento druh pšenice obsahuje látky, které potřebuje lidský organismus. Najdeme v ní mnoho bílkovin, vlákninu, vitamíny (B1, B2, B3, B6, B9, B17 a E), minerály (vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík a zinek), aminokyseliny (lysin, threonin, leucin aj.) a nenasycené mastné tuky.

Energetická hodnota špaldy

Co se týče energie, tak jí na 100 g obsahuje 1 415 kJ (338 kcal), z toho bílkoviny 14,6 g, sacharidy 54 g, tuky 2,4 g a vláknina 11 g.

Obsahuje lepek?

Tak jako ostatní druhy pšenice, tak i špalda obsahuje lepek. Dokonce ho obsahuje mnohem větší množství než klasická pšenice. Je tedy zcela nevhodná pro celiaky i pro ty, kteří jsou na lepek alergičtí. I když někteří alergici na pšenici a lepek ji lépe snášejí.

Zdravotní přínosy špaldy

Díky tomu, co všechno špalda obsahuje, má mnoho účinků na zdraví a z těch nejvýznamnějších jmenujeme následující:

  • Pozitivně působí na imunitní systém.
  • Regeneruje buňky v těle.
  • Pomáhá chránit před infekcemi.
  • Podporuje trávení.
  • Upravuje zácpu i průjem.
  • Reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Slouží jako prevence mnohých onemocnění.

Na co se používá?

Špalda se hlavně používá na výrobu různých potravin, přičemž tou základní je špaldová mouka (celozrnná nebo hladká), krupice, vločky, těstoviny, kroupy, kaše, müsli, polévky, pečivo, otruby, pivo, špaldoto, sušenky, bulgur nebo známá špaldová káva. Určitě můžete koupit i další produkty, u kterých se používá špalda či špaldová mouka. Stačí jen obejít obchody se zdravou výživou a poptat se, co dobrého prodávají.

Používáte rádi špaldu?




Diskuze k článku


musím Vás zklamat, ale pořád je to produkt z pšenice obsahující lepek, takže je to zdravé asi jako šrot pro prasátka a určitě Vám to nezlepší trávení, jak zde autor uvádí. Zdravé pečivo je pouze z mandlové mouky nebo kokosové, ale to je tak drahé, že si to průměrně vydělávající člověk stejně dovolit nemůže.
Andrea, 8. 3. 2017 15:06
Andrea: Nevím, kde jste byla na tom, že pro zdravého člověka není špalda dobrá. Můžete zde uvést nějaké recepty na pečivo z mandlové nebo kokosové mouky? A kde jste čerpala informace, že zdravé pečivo je pouze z mandlové a kokosové mouky?
Šárka, 9. 3. 2017 9:11
Šárka: ona je asi jeden z těch fanatiků co tvrdí, že lepek je jen a jen špatný a problematický
Markéta, 9. 3. 2017 18:38