Zdravé a dietní bramboráky bez smažení
13. 8. 2015 Recepty Oběd JídlaKlasické bramboráky zrovna nepatří mezi pokrm, který byste si měli dávat, pokud držíte dietu. Všude je plno tuku, ubrousek na otření tuku totiž nikdy nenasákne všechen tuk a tak se musí sníst. Pokud si dáte jeden, tak zase tolik linii neuškodí, pokud ale na nich ulétáváte, vyzkoušejte dietní bramboráky. Jsou chutné a bez tuku (téměř).
Kouzlo bramboráku bez oleje či jiného tuku tkví v tom, že si ho upečete v troubě. Ve skutečnosti, trochu tuku se použije, ale v této verzi bez smažení mnohem méně. Navíc si můžete vybrat, zda si připravíte tradiční bramboráky, bramboráčky nebo bramborák přes celý plech. Ve všech případech se jedná o chutné a zdravé jídlo bez smažení.
Nejprve si připravte klasické těsto na bramboráky, můžete použít svůj osvědčený recept, použijte níže uvedený nebo jakékoli jiné domácí recepty a následně upečte bramborové placky na vymazaném plechu dozlatova.
Těsto na bramboráky
Ingredience:
1 kg oloupaných brambor
2 vajíčka
asi 100 g hladké mouky
3 stroužky česneku
50 g anglické slaniny, salámu (není nutné)
majoránka
sůl
olej, máslo nebo sádlo
Postup:
1. Oloupané brambory nastrouháme na struhadle a to buď najemno nebo nahrubo, záleží, jak to má kdo rád.
2. Trošku z nich vymačkáme vodu, kterou vylijeme.
3. Přidáme k nim vajíčka, nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku a promícháme.
4. Dále přisypeme postupně mouku, aby se vytvořilo přiměřeně husté těsto.
5. Plech vymažeme tukem nebo jej pokryjeme papírem na pečení, který také můžeme jemně vymazat.
6. Těsto buď vylijeme na celý plech, nebo uděláme menší placky (necháme kolem nich dostatek místa a množství vyjde na víc plechů).
7. Povrch trošku pomašlujeme olejem, postříkáme olejem ve spreji nebo pocákáme rozpuštěným máslem.
8. Troubu předehřejeme na 200°C.
9. Následně do trouby vložíme plech a pečeme asi 40 minut. Pokud připravujeme menší placky, můžeme je v polovině pečení obrátit.
10. Tyto zdravější a dietní bramboráky můžeme podávat jen tak nebo se zeleninou.
Vyzkoušíte tuto variantu na tyto bramboráky nebo si připravíte raději ty klasické smažené (přece nemůžete nonstop držet dietu)?
Diskuze k článku