Recept na domácí hranolky v troubě
7. 1. 2016 Přílohy Recepty ObědPřipravte si doma chutné domácí hranolky v troubě, které jsou mnohem lepší než ty kupované. Domácí jsou prostě domácí, tak si je v pohodlí domova připravte, upečte nebo usmažte. Není na tom nic těžkého a navíc si na nich skvěle pochutnáte.
Samozřejmě, že nikdy nebudou chutnat jako ty z obchodu, chutnají trošku jinak a často mnohem lépe. To ale záleží vždy na tom, co má kdo rád. Většinou každý má svůj osvědčený recept, díky němuž vytvoří opravdu skvělé hranolky, ať už pečené v troubě, smažené na pánvi nebo ve friťáku.
Vyzkoušejte také celerové hranolky.
Podívejte se na zajímavé recepty, s nimiž si můžete zpříjemnit každý oběd. Vyrábějí se ze syrových (čerstvých) brambor
Hranolky pečené v troubě
Ingredience:
1 kg brambor
2 - 3 lžíce oleje (není nutné)
sůl
Postup:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky, které opláchneme (oplachovat je nemusíme) a osušíme. Hranolky by měly být spíše silnější, neměly by být tenké.
2. Poté hranolky promícháme s olejem (tento krok můžeme přeskočit) a naskládáme je s mezerami vedle sebe na plech vyložený papírem na pečení nebo na nepřilnavý plech.
3. Následně plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, kde je pečeme 35 - 40 minut. Dvakrát během pečení je promícháme.
4. Před podáváním je trošku osolíme.
Česnekové hranolky v troubě
Ingredience:
1 kg brambor
sůl, mletá paprika
2 - 3 stroužky česneku
2 - 4 lžíce oleje
Postup:
1. Brambory oloupeme (nové brambory stačí pouze pořádně omýt) a omyjeme.
2. Ostrým nožem je nakrájíme na hranolky.
3. Olej smícháme se solí, mletou paprikou a prolisovaným nebo jemně nakrájeným česnekem.
4. Následně směs promícháme s hranolky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 35 - 40 minut. Občas je promícháme.
Domácí máslové hranolky
Ingredience:
brambory
máslo
sůl
Postup:
1. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na hranolky, které vložíme na půl hodiny do hrnce s vodou. Během této doby se uvolní škrob. (Toto je možné přeskočit.)
2. Poté vodu slijeme, propláchneme je a zbavíme hranolky vody pomocí ubrousků.
3. Rozpustíme máslo (na 500 g stačí lžíce másla) a smícháme ho s hranolky.
4. Pečeme při teplotě 180°C na plechu s pečicím papírem nebo rovnou na plechu asi 35 - 40 minut za občasného promíchání.
5. Hotové hranolky osolíme a podáváme.
Předvařené hranolky smažené
Ingredience:
brambory
sůl
olej na smažení
Postup:
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na stejné hranoly.
2. Dáme vařit osolenou vody, jakmile začne vařit, přidáme hranolky a vaříme asi 5 minut na mírném ohni.
3. Poté je necháme okapat a osušíme, až budou studené, smažíme je pouze minutu až dvě na rozpáleném oleji.
4. Olej buď necháme okapat, nebo jej otřeme do ubrousku. Nato je osolíme.
Hranolky a dieta? Ano i ne!
Většina má za to, že hranolky nejsou vůbec dietní a nehodí se při hubnutí. Záleží ale na tom, co konzumujete za hranolky. Kupované z obchodu mohou být problematické, protože jejich složení často zahrnuje mnoho dalších složek (i když nemůžeme urážet všechny), též bývají předsmažené, předvařené a obsahují celkem dost tuku.
Zatímco domácí bramborové hranolky nemusí obsahovat vůbec žádný nebo téměř žádný tuk. Při dietě jsou vhodné pečené bez tuku nebo s minimem tuku, smažené vhodné moc nejsou.
Rovněž je nutné vyhýbat se hranolkům z fast-foodu. Jsou velice tučné a často smažené na přepalovaném oleji. Na ně raději zapomeňte.
Kolik obsahují kalorií?
Pečené hranolky z trouby neobsahují moc kalorií, jedná se totiž pouze o pečené brambory. Jsou tedy dietní a můžete je při hubnutí. Se smaženými je to již horší, neboť jsou plné tuků.
- 100 g hranolků bez tuku obsahuje 356 kJ (85 kcal), bílkoviny: 2,6 g, sacharidy: 17,9 g, tuky: 0,1 g.
- 100 g hranolků s 5 g tuku obsahuje 543 kJ (130 kcal), bílkoviny: 2,6 g, sacharidy: 17,9 g, tuky: 5 g.
- 100 g smažených hranolků obsahuje 880 kJ (210 kcal), bílkoviny: 1,7 g, sacharidy: 17,5 g, tuky: 14 g.
Jak děláte domácí hranolky vy?