logo

Dietní celerové hranolky pečené v troubě

31. 1. 2015 Přílohy Recepty Oběd
hranolky

Když slyšíte slovo hranolky, asi si okamžitě představíte kalorickou smaženou přílohu. Co tak, že byste si připravili zdravou variantu? Chutné, zdravé a zároveň netradiční to jsou celerové hranolky.

Ne, že by tento pokrm dříve nikdo neznal, ale na výsluní se znovu dostal díky Antónií Mačingové a jejím knihám na zaručené hubnutí. Právě celerové hranolky tam zaujímaly své místo. Pokud jste je ještě nedělali, připravte si je. Bojíte-li se celeru, je to zbytečné, téměř vůbec v nich nejde cítit.

Jak je připravíte?

Ingredience:
1 větší celer nebo 2 menší
3 lžíce olivového oleje
mořská sůl
koření podle chuti - mletá paprika, grilovací koření, kmín, sušený česnek atd.
voda

Postup:
1. Nejprve oloupeme celer a pak ho pořádně omyjeme.
2. Podle potřeby můžeme seříznout zakulacený vršek, aby se celer dobře nakrájel na plátky.
3. Následně jej nakrájíme na centimetrové plátky a ty pak nakrájíme na hranolky.
4. Mezitím dáme vařit vodu se solí, až bude vařit, vsypeme tam hranolky.
5. Ve vodě je vaříme necelé dvě minuty, poté je scedíme.
6. Snažíme se z nich odstranit co nejvíce vody a pak je vhodíme do mísy.
7. V míse je promísíme s olejem, solí a vybraným kořením.
8. Plech vyložíme pečicím papírem a něj umístíme hranolky. Můžeme je dát i přímo na plech.
9. Troubu vyhřejeme na 220°C a vložíme plech do trouby.
10. Celerové hranolky pečeme 20 - 25 minut. Během pečení v troubě je třikrát promícháme.
11. Poté je můžeme podávat jako přílohu k masu či jinému obědu nebo jen tak k mlsání třeba s dipem.

Celerové hranolky není nutné péct jen v troubě, mohou se smažit na pánvi nebo jsou dobré i smažené ve friťáku, ale tam jsou poněkud tučnější.

Nutriční hodnoty hranolek z celeru pečených v troubě (100 g):
Energie: 383 kJ (91,2 kcal), bílkoviny: 1,58 g, sacharidy: 7,34 g, tuky: 4,75 g, vláknina: 4 g

Tyto hranolky jsou velmi dietní, obsahují méně kalorií než domácí bramborové hranolky pečené v troubě.

Už jste je zkoušeli? Chutnají vám?




Diskuze k článku


Dělala jsem je,ale bez předvaření.Byly výýýýborné.Chutnali i chlapům,i mému muži,který celer nesnese v ničem a nijak :)Za mě palec nahoru.
Madla, 3. 2. 2015 11:14
jdu na to a dám vědět jak chutnaly
Alík, 5. 2. 2015 19:06
dělám si je furt a furt..jsou skvělé...
hanka, 7. 2. 2015 15:19
Celer mam rada, dělat hranolky , nebo salát.
mirka, 16. 2. 2015 19:33
ano také je dělám a jsou výborné
iveta, 6. 3. 2015 7:07
ano jsou výborné, také je dělám
iveta, 6. 3. 2015 7:08
Dělám si je dlouho,zkuste i z mrkve a červené řípy.Jen pokapat olejem a posypat kořením které máte rádi a dát do trouby. Lahůdka
zdenina, 16. 3. 2015 13:53
Z cervenej repy ma nenapadlo urobit hranolky, ale vyskusam
Lydia, 15. 5. 2015 23:34
jsou výýýýborné :-).....dělám je i z dýně-máslové,muškátové a hokaido
mentolka43, 28. 5. 2015 21:22
Z dyne jsem je delala....nemely chybu, byly vynikajici....
Rosinka111, 11. 6. 2015 17:06
prosím, ta dýně se také musí předvařit?
HH, 11. 6. 2015 18:01
Prosím sdělte,čím sypete červenou řepu a zda řepu a dýni předvaříte?
Inka, 27. 1. 2016 9:34
Dýně se nepředváří a řepa je lepší předvařená.
Pavli, 31. 1. 2016 0:54
Madla 3. únor 2015 11:14: Chutnali? Tak to musíš napsat hranolkové.
Tetička Křópalka, 10. 2. 2016 10:42
dělala jsem je moc nam to chutnalo ale měla jsem po ních křeče v bříchu větry a bylo mě špatně od žaludků,,,moc měto mrzí a nechapu to a už seměto stalo dvakrat nebylo to tím že jsem to nepovařila a dala hned na plech na dvěstě stupnu
jana Svobodova Ostrava, 18. 2. 2016 14:13