Dietní celerové hranolky pečené v troubě
31. 1. 2015 Přílohy Recepty Oběd
Když slyšíte slovo hranolky, asi si okamžitě představíte kalorickou smaženou přílohu. Co tak, že byste si připravili zdravou variantu? Chutné, zdravé a zároveň netradiční to jsou celerové hranolky.
Ne, že by tento pokrm dříve nikdo neznal, ale na výsluní se znovu dostal díky Antónií Mačingové a jejím knihám na zaručené hubnutí. Právě celerové hranolky tam zaujímaly své místo. Pokud jste je ještě nedělali, připravte si je. Bojíte-li se celeru, je to zbytečné, téměř vůbec v nich nejde cítit.
Jak je připravíte?
Ingredience:
1 větší celer nebo 2 menší
3 lžíce olivového oleje
mořská sůl
koření podle chuti - mletá paprika, grilovací koření, kmín, sušený česnek atd.
voda
Postup:
1. Nejprve oloupeme celer a pak ho pořádně omyjeme.
2. Podle potřeby můžeme seříznout zakulacený vršek, aby se celer dobře nakrájel na plátky.
3. Následně jej nakrájíme na centimetrové plátky a ty pak nakrájíme na hranolky.
4. Mezitím dáme vařit vodu se solí, až bude vařit, vsypeme tam hranolky.
5. Ve vodě je vaříme necelé dvě minuty, poté je scedíme.
6. Snažíme se z nich odstranit co nejvíce vody a pak je vhodíme do mísy.
7. V míse je promísíme s olejem, solí a vybraným kořením.
8. Plech vyložíme pečicím papírem a něj umístíme hranolky. Můžeme je dát i přímo na plech.
9. Troubu vyhřejeme na 220°C a vložíme plech do trouby.
10. Celerové hranolky pečeme 20 - 25 minut. Během pečení v troubě je třikrát promícháme.
11. Poté je můžeme podávat jako přílohu k masu či jinému obědu nebo jen tak k mlsání třeba s dipem.
Celerové hranolky není nutné péct jen v troubě, mohou se smažit na pánvi nebo jsou dobré i smažené ve friťáku, ale tam jsou poněkud tučnější.
Nutriční hodnoty hranolek z celeru pečených v troubě (100 g):
Energie: 383 kJ (91,2 kcal), bílkoviny: 1,58 g, sacharidy: 7,34 g, tuky: 4,75 g, vláknina: 4 g
Tyto hranolky jsou velmi dietní, obsahují méně kalorií než domácí bramborové hranolky pečené v troubě.
Už jste je zkoušeli? Chutnají vám?
Diskuze k článku