Jak vyrobit domácí jogurt bez jogurtovače?

20. říjen 2015 | Recepty | Potravina | komentáře: 4
domácí jogurt


I když je v obchodech velká nabídka jogurtů, není nad to vyrobit si domácí jogurt. Pokud nevíte, jak se dělá, vězte, že jeho výroba je velmi jednoduchá. Nemusí se vyrábět pouze v jogurtovači, jde to jednoduše i bez jogurtovače. Stačí jen dodržet postup a můžete se těšit na poctivý mléčný výrobek doma vyrobený.

Domácí výroba má několik výhod, mezi něž patří následující:
- Víte přesně, co do něj dáváte a z čeho jogurt připravujete.
- Potěší vás radost z výsledku.
- Můžete si ho udělat přesně podle sebe.
- Ušetříte. Domácí jogurt vás vyjde levněji než ten z marketu.

V jogurtovači se dá celkem dobře připravit jogurt, ale pokud si ho nechcete kupovat, můžete zkusit i výrobu z domácí pekárny (pokud má program jogurt) nebo vám stačí pouze hrnec. Následně se po chvíli práce můžete těšit na lahodný a kvalitní jogurt.


Domácí jogurt bez jogurtovače (recept)

Ingredience:
1 litr plnotučného mléka (Bio, převařené farmářské, čerstvé, ne trvanlivé)
2 lžíce bílého jogurtu (Hollandia, Jihočeský, Choceňský atd., ne nízkotučný)

Postup:
1. Mléko nalijeme do hrnce nejlépe se silnějším dnem a zahřejeme až k 80°C. Teplotu změříme teploměrem. Této teploty mléko zpravidla dosáhne, když se začnou tvořit bublinky u okraje hrnce.
2. Poté hrnec odstavíme a přikryjeme pokličkou a mléko zchladíme na 40°C (buď samovolně, nebo ve vodní lázni). Teplota se zase změří teploměrem nebo ponoříme čistý malíček do mléka a zjistíme, jestli není moc horké, ale nesmí být vlažné nebo studené.
3. Do mléka vmícháme polovinu bílého jogurtu a dobře promícháme metličkou.
4. Naběračkou nabereme mléko a vložíme do 6 čistých a suchých skleniček (200 ml), které následně zavíčkujeme.
5. Poté skleničky zabalíme do ručníků a vložíme pod peřinu na 6 - 8 hodin (při delší době se vytvoří kyselejší). Během této doby bude postupně vznikat jogurt. Je možné je dát i do trouby při teplotě 35 - 40°C na 6 hodin.
6. Pak skleničky vytáhneme, počkáme až vystydnou a schováme je do lednice. Z jogurtu se může po pár dnech uvolnit i syrovátka, kterou můžete rozmíchat se zbytkem.
7. Tímto jednoduchým snadným způsobem vyrobíte zdravý domácí jogurt, který v lednici vydrží 5 dnů.

krt

Nejen na internetu můžete narazit na různé recepty na přípravu domácího jogurtu, někde radí přidat i 2 lžíce sušeného mléka na 1 litr, aby byl jogurt velmi hustý a přesto dietní. Nebo někdo přidává syrovátku, sušené sojové mléko a další suroviny. Záleží jen na vás, co si tam ještě dáte.

Taktéž je možné vyrobit jogurt s příchutí. Pro ochucený jogurt stačí přidat na dno skleničky 1 - 2 lžičky marmelády, nutelly atd. a následně zalít mléčnou směsí. Nebo můžete přidat nakrájené ovoce nebo cokoliv jiného, zalít a rozmíchat. Následně je nutné dát do tepla.

Skleničky můžete koupit v domácích potřebách nebo nasbírat (ideální jsou ty z Jihočeských jogurtů ve skle). Jogurtovač pořídíte v obchodech s elektronikou (Datart, Alza, Mall atd.) s cenou většinou pod tisíc korun.

Při ceně litru mléka za 20 Kč a jogurtu za 10 Kč se vyrobí 1 bílý jogurt za 5 Kč (bez energie a práce).


 

Diskuze k článku (celkem 4):




Doma občas děláme, je chutnější a vyjde levněji. Jogurtovač ale zatím pořizovat nebudu, ať neskončí jak ostatní krámy, co se třikrát použijou a pak nic :)

Eva 23. říjen 2015 16:51

Jogurt jsem zkusila je moc dobrý. Teď už bude jen domácí. Děkuji☺☺☺

Ywwetta 4. květen 2016 23:56

Je kvalitně hustý, ale nemám tu kvalitní kyselost, protože to potřebuji kvůli léčbě.
Jak kvalitně dokvasit tento mléčný výrobek?

Marek 17. květen 2016 14:40

Jogurt nemá chybu.Udělala jsem ho z Opočenskeho a pokaždé si dám zas varku do skleničky a nemusim pokaždé kupovat nový.Jeden litr vyjde na 20,-Kč

Evinka 8. srpen 2016 22:17

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.