logo

Recept na domácí máslo ze smetany

2. 10. 2017 Recepty
domácí máslo

Ať už je máslo levné, nebo drahé, můžete si vyrobit domácí máslo ze smetany doma jednoduše. Doma vyrobené máslo chutná mnohem lépe než to, které koupíte v obchodě. Je totiž čerstvé a recept je celkem snadný.

Smetanu při výrobě másla můžete utlouct, šlehat ručním šlehačem nebo mixovat ponorným mixérem. Nejprve je nutné ze smetany vyrobit šlehačku, poté dalším šleháním vyrobíte máslo, se kterým dále pracujete. Jeho výroba není vůbec složitá, i když se to může na první pohled zdát.

Smetana by neměla být úplně studená, stačí ji vytáhnout tak čtvrt hodiny před zpracováním. Dále je vhodná smetana ke šlehání (často v běžné řeči označována jako šlehačka), která obsahuje nejméně 30 % tuku a neobsahuje zbytečné přídatné látky, i když karagenan obsahuje snad každá.

Recept na domácí máslo

Ingredience:
1 smetana ke šlehání (min. 30%)
případně něco na ochucení

Postup:
1. Vlijte smetanu do nádoby a šlehejte ji několik minut šlehačem nebo mixujte mixérem.
2. Po chvíli začne smetana houstnout, až z ní vytvoříte šlehačku.
3. Nepřestávejte s mixováním či šleháním, brzy se začne srážet máslo.
4. Až bude máslo dostatečně tuhé, přestaňte s mixováním nebo šleháním. V nádobě zůstanou hrudky másla a tekutina (podmáslí).
5. Rukou vytvořte kuličku másla a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu nebo kousky másla umístěte na sítko, ať z něj odkape podmáslí. Podmáslí můžete vypít nebo jej použít na pečení.
6. Kousky másla nebo kuličku při hnětení několikrát propláchněte studenou vodou, dokud nebude voda čirá a nebudou v něm zbytky podmáslí. Pak z něj vytvarujte třeba kuličku.
7. V tomto okamžiku můžete čerstvé máslo namazat na chleba nebo pokračovat dalším krokem.
8. K máslu můžete přidat i něco na ochucení (tipy najdete níže).
9. Máslo vložte nejlépe do máslovky nebo uzavřené nádoby a nechte v lednici ztuhnout.
10. I když se jedná o pravé máslo, nemá tak dlouhou trvanlivost jako to kupované.

Čím ochutit máslo?

Máslo nemusíte vůbec ničím ochutit, bude v přírodní formě a nebo ho můžete mít ochucené. K máslu můžete přimíchat cokoliv podle chuti. Například toto:

  • Mořská sůl
  • Bylinky
  • Prolisovaný česnek
  • Strouhaný křen
  • Koření (kari, pepř, kmín, paprika atd.)
  • Strouhaný sýr (parmezán)
  • Chilli papričky

Vyjde levněji než kupované máslo?

Z jednoho kelímku smetany (200 g) vyrobíte asi 100 g másla, na klasickou čtvrtku másla potřebujete tudíž 2,5 kelímky. Tři kelímky dohromady vycházejí na 45 - 75 Kč. Dále k tomu připočítejte energii, práci a svůj čas. Šlehač nebo mixér se k tomu počítat nebude, protože jste si ho koupili dříve a používáte ho i v jiných případech. Stejně se nebude počítat čas nebo jar k umytí nádoby a metliček.

Pokud aktuálně stojí máslo kolem 60 Kč, domácí máslo se vyplatí, pokud koupíte levně smetanu. Navíc domácí máslo je chutnější a můžete ho použít stejně jako to z obchodu (pečení, vaření, na namazání).