Recept na lasagne v dietní variantě
14. 1. 2014 Oběd Recepty JídlaPřipravte si oblíbené lasagne v dietní variantě, která je stejně chutná, ale obsahuje méně tuků. Díky lepšímu výběru surovin můžete mít celkem dietní pokrm, který bude chutnat i ostatním, jenž vůbec nepoznají rozdíl.
Můžete se podívat na dva recepty - jeden s kuřecím masem a druhý s mletým hovězím masem. Oba pokrmy jsou výborné a při této úpravě nebudou obsahovat ani moc kalorií.
Lasagne s kuřecím masem
Ingredience na 4 porce:
500 g kuřecích prsou
1 cibule
sůl, pepř
1 paprika
2 lžíce oleje
250 g lasagní (nejlépe celozrnných)
500 g čerstvých rajčat nebo plechovka loupaných rajčat
1 stroužek česneku
bazalka
125 g strouhané sýra Eidam (30 % tuku s sušině) nebo mozzarelly light
kousek másla na vymazání formy (není nutné)
Postup:
Cibuli a papriku podle potřeby nakrájíme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli.
Poté přidáme papriku a nakrájená kuřecí prsa. Trošku je osolíme a opepříme.
Pokud bude třeba přilijeme vodu. Ale nepřeháníme to s množstvím, na konci by v nich neměla být žádná voda.
Nato připravíme bešamel. Na lžíci oleje osmažíme nakrájený česnek, přidáme spařená a oloupaná rajčata nebo konzervovaná rajčata.
Chvíli směs vaříme a přidáme nasekanou bazalku. Osolíme a odstavíme.
Pokud jsme použili čerstvá rajčata, můžeme omáčku prolisovat, ať se zbavíme semínek.
Pekáček vymažeme máslem, přidáme trošku bešamelu, naskládáme na něj první vrstvu lasagní, poté přidáme kuřecí kousky a bešamel a nastrouhaný nebo nakrájený sýr. Poté opět pokračujeme lasagněmi, masem, bešamelem a sýrem. Nakonec přidáme poslední vrstvu lasagní, omáčku a posypeme zbytkem sýru.
Plech vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C a pečeme asi 25 minut, dokud nebudou lasagne hotové.
Rozdělíme na čtyři porce a můžeme podávat.
Energetická hodnota na jednu porci: 2 006 kJ (478 kcal), bílkovin: 45 g, sacharidy: 48 g, tuky: 11 g
Lasagne s mletým masem
Ingredience na 4 porce:
400 g mletého hovězího masa (nejlépe doma mletého)
sůl, pepř
1 cibule
2 stroužky česneku
lžíce oleje
1 plechovka loupaných rajčat
bazalka
250 g lasagní (nejlépe celozrnných)
125 g strouhané sýra
Postup:
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a česnek, poté přidáme mleté hovězí. Maso rychle osmažíme, přidáme pepř, sůl a loupaná rajčata z plechovky. Podle potřeby přidáme i vodu.
Chvíli vaříme a nakonec přidáme trošku nasekané bazalky.
Směs dochutíme a odstavíme.
Do pekáčku přidáme trošku omáčky, na ni naskládáme lasagne, pak omáčku s masem a trošku sýra, poté opět lasagne, omáčku a sýr, pak opět zbytek lasagní, omáčky a sýra.
Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 25 minut.
Po vytáhnutí z trouby necháme na chvíli lasagne odpočinout a poté je podáváme.
Energetická hodnota na jednu porci: 2 288 kJ (545 kcal), bílkovin: 34 g, sacharidy: 47 g, tuky: 23 g
V případě použití celozrnných lasagní se energetická hodnota o trošku sníží.
Také nezapomeňte na čerstvou zeleninou nebo zeleninový salát, který by měl patřit k téměř každému pokrmu.