Plněné papriky mletým masem na 3 způsoby
15. 8. 2014 Recepty ObědPlněné papriky patří mezi velice oblíbené recepty, které nejen v létě nacházejí své místo na našich stolech. Tento tradiční recept je celkem variabilní. Někteří maso připravují s rýží, jiní s rohlíky, vekou nebo úplně bez něčeho dalšího. Také omáčka může být připravena z čerstvých rajčat, plechovky nebo protlaku. Stejně tak to je i s přidávaným kořením. Stejně tak se papriky mohou s omáčkou dusit nebo péct. Prostě, kolik lidí, tolik chutí.
Podívejte se na tři recepty na plněné papriky.
Plněné papriky plněné mletým masem a rýží
Ingredience:
500 g mletého masa (nejlépe doma umletého)
6 paprik
hrníček téměř uvařené rýže
2 vajíčka
mletý pepř, mletý kmín
sladká paprika
500 ml domácího protlaku nebo 500 g rajčat
6 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
lžíce cukru
špetka skořice
1 cibule
máslo
Postup:
1. Papriky omyjeme, odstraníme vršek a semínka.
2. Mleté maso smícháme s vychlazenou rýží, vajíčky, pepřem, kmínem, sladkou paprikou, solí a vajíčky. Těsto pořádně propracujeme.
3. Papriky naplníme připravenou náplní.
4. Papriky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku nebo do hrnce.
5. Připravíme si rajskou omáčku. Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak a vodu podle potřeby. Chvíli vaříme.
6. Pokud nemáme protlak, tak spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme. Poté je přidáme k osmažené cibuli a chvíli dusíme. Podle potřeby přidáme vodu a opět chvilku vaříme.
6. Do hrnce vložíme papriky, přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Nebo pekáček s paprikami zalijeme omáčkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do 45 minut.
7. Z rajské vyjmeme papriky a omáčku dochutíme cukrem a skořicí. můžeme zahustit i moukou. Podle potřeby můžeme omáčku rozmixovat dohladka.
8. Do omáčky vrátíme papriky a chvíli vaříme.
9. Poté papriky podáváme s rajskou omáčkou a přílohou.
Paprikové lusky plněné masem a pečivem
Ingredience:
500 g mletého masa
2 den staré rohlíky
polotučné mléko
sůl, pepř
mletá paprika, majoránka
1 vejce
6 paprik
cibule
2 + 2 stroužky česneku
500 g rajčat
1 litr vývaru nebo vody
2 lžíce oleje
6 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
Postup:
1. Rohlíky nakrájíme na kostky, zalijeme je troškou mléka a pak je lehce vyždímáme.
2. K nim přidáme mleté maso, sůl, pepř, prolisovaný česnek, mletou papriku, majoránku a vajíčko. Nádivku pořádně propracujeme.
3. Poté připravíme papriky, omyjeme je, odstraníme vršek a semínka. Naplníme je připravenou směsí.
4. Spaříme omytá rajčata, oloupeme je a nakrájíme.
5. Rozpálíme olej a osmažíme nakrájenou cibuli a nakrájený česnek dozlatova. Poté přidáme nakrájená rajčata. Dále přidáme i pepř, nové koření a bobkový list.
6. Chvíli vaříme a poté přilijeme vodu nebo vývar. Opět necháme projít varem. Podle potřeby dochutíme.
7. Následně do omáčky umístíme papriky. Poté vaříme necelou hodinu nebo pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut.
8. Až budou lusky hotové, tak je vyjmeme, propasírujeme omáčku a papriky tam zpět vrátíme.
9. Podáváme s vybranou přílohou.
Plněné papriky plněné mletým masem
Ingredience:
600 g mletého masa
6 paprik
1 vajíčko
2 cibule
2 stroužky česneku
pepř, sůl
500 g rajčat nebo plechovka rajčat
2 lžíce oleje
6 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
Postup:
1. Papriky omyjeme, odstraníme vršek a semínka.
2. Maso smícháme s vajíčkem, prolisovaným česnekem, nakrájenou cibulí, pepřem a solí.
3. Papriky touto masovou směsí naplníme.
4. Rajčata spaříme a oloupeme, podle potřeby je nakrájíme.
5. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme k ní rajčata nakrájená nebo z plechovky i s nálevem. Poté přidáme půl litru vody. Chvíli vaříme.
6. Do omáčky vložíme papriky a koření (pepř, bobkový list, nové koření).
7. Vaříme asi 45 minut. Podle potřeby doléváme vodu.
8. Nakonec dochutíme omáčku, kterou můžeme rozmixovat a vrátíme nazpět papriky. Chvilku ještě vaříme.
9. Plněné papriky podáváme s rajskou omáčkou a přílohou.
Jakou zvolit přílohu?
Zvolit můžeme klasickou přílohu, mezi kterou patří: knedlík, rýže či těstoviny nebo zdravou a dietní přílohu jako např. celozrnný knedlík, rýži Natural (označována jako tmavá nebo celozrnná) nebo celozrnné těstoviny.
Jak připravujete plněné papriky vy?