Přemíra soli škodí na zdraví a zadržuje vodu

28. květen 2014 | Zdraví | Zajímavosti | komentáře: 1
sůl


Jak všichni známe z pohádky, sůl je cennější než zlato, ale také v přehnaném množství škodí. Doporučená denní dávka je 5 g soli, což ale dodržuje málokdo. Díky tomu se zvyšuje riziko mnoho nemocí a zvětšuje se závislost na soli. Přitom úplně zbytečně, neboť přílišné solení je jen špatný zvyk.

Sůl najdeme úplně všude. Nenachází se jen v pečivu, fast-foodu, polotovarech, uzeninách, salámech, šunkách, paštikách, krekrech, ale i ve sladkém pečivu, zákuscích, nakládané zelenině, sýrech, sladkostech, dochucovadlech nebo snídaňových cereáliích. Přirozeně se sodík vyskytuje i v masu, mléku, vejcích nebo zelenině. Nesmí se také zapomínat na solení pokrmů při vaření, dosolování jídel nebo obyčejné vaření přílohy v osolené vodě. To všechno způsobuje, že doporučený příjem soli v Česku je dvakrát až třikrát každý den překračován a z tohoto důvodu se všichni obávají kardiovaskulárních a jiných nemocí.

Velké množství soli obsahují uzené a grilované výrobky, některé sýry, dochucovadla, hamburger, pizza, chipsy, slané oříšky, polotovary, instantní pokrmy, hranolky, smažené pokrmy, atd. Nesmí se zapomínat ani na ty výrobky, které jsou zmíněny v předchozím odstavci.

slané uzeniny a sýry

S vysokým příjmem soli mají problém i děti, které mají v oblibě jídla z rychlého občerstvení, polotovary, chipsy, a podobně.
Dětem do jednoho roku by se do jídla sůl neměla vůbec přidávat, do tří let minimálně.


Kolik je doporučené množství?

Podle Světové zdravotnické organizace by dospělý měl přijmout denně 5 g soli (2 g sodíku), u hypertoniků by toto množství mělo být ještě nižší.

Co může velký příjem soli způsobit?

Velký příjem soli je značným rizikem vzniku mnoha nemocí a problémů, mezi které se řadí:
- vysoký krevní tlak
- infarkt myokardu
- mozková mrtvice
- žaludeční vředy
- selhání ledvin
- ledvinové kameny
- rakovina žaludku
- vznik osteoporózy
- zadržování vody v těle
- zvyšování chuti k jídlu
- spekuluje se i o dalších nemocech

V Česku se kardiovaskulární nemoci vyskytují velmi často, taktéž se jedná o nejčastější příčinu smrti. Přitom by stačilo, aby se každý zaměřil na to, co jí. Přemíra uzenin, které jsou u nás tak oblíbené, v sobě velké množství sodíku, který vznik těchto nemocí podporuje. Stačí tento příjem postupně snížit až na doporučenou dávku, aby se zamezilo jejich vzniku.

chipsy

Sůl je také důležitá

V našem organismu je sůl velmi důležitá pro jeho správnou funkci. Pomáhá například udržovat rovnováhu mezi tekutinami v organismu, má dobrý vliv na nervovou soustavu a pozitivně ovlivňuje funkci svalů.

krt

Jednoduše omezte sůl

Sůl můžete jednoduše omezit tím, že přestanete téměř solit. Soli najdete dostatek v průmyslově zpracovaných potravinách, proto stačí sníst několik takových potravin denně a rázem se dostanete i přes doporučovanou denní dávku. Z tohoto důvodu je nutné omezit solení doma. Přehnané solení je pouze zvyk, kterému si můžete snadno odvyknout. Podívejte se na neslanou dietu tady na stránku.

Upřednostňujte základní suroviny před zpracovanými - maso neobsahuje tolik sodíku jako salámy, šunky nebo paštiky.
Nepoužívejte ve velké míře duchucovadla (sojová omáčka, maggi, dipy, hořčice, kečup, atd.), raději si jídlo dochuťte bylinkami.
Při vaření solte až nakonec. Ve výsledku budete solit mnohem méně.
Naučte se vařit brambory, těstoviny, rýži, apod. s omezením soli nebo úplně bez soli.
Vybírejte si v obchodech potraviny, které obsahují méně soli, obsah soli najdete na etiketě.
Nedosolujte si pokrmy, pokud jsou již slané.

Známé zadržování vody v těle

Také velký příjem soli podporuje zadržování vody v těle. S tím jak hodně solíte, ruku v ruce jde i zadržování vody v těle, protože jste jí přijímáte hodně. Nepomohou vám čaje a přípravky na odvodnění, pokud se nezbavíte příčiny - solení. Přestaňte solit, nekupujte slané potraviny a potraviny s vysokým obsahem soli. Nezapomeňte ani jíst potraviny (např. banány, hovězí maso, špenát, ořechy, meruňky, atd.), které obsahují draslík, jenž podporuje odvodnění.

Velká žízeň po jídle?

Trápí vás někdy velká žízeň po jídle? Tak to je z toho důvodu, že jste snědli něco hodně slaného. Typicky se to děje u fast-foodu, polotovarů nebo v restauraci. Nejraději byste vypili několik litrů vody, jak máte velkou žízeň. Rychlým řešením je i vypít trošku sladké limonády. Pokud jste to doma nepřehnali se solením a jste někde na jídle, pravděpodobně je to klička, abyste si ještě něco objednali k pití.

Jakmile dlouhodobě snížíte příjem soli, ulevíte organismu a také snížíte riziko rozvoje onemocnění, které ovlivňuje nadměrné solení.

Myslíte si, že solíte hodně?


 

Diskuze k článku (celkem 1):




Už dvacet dost solím a tlak mám v pořádku. Je mi 43. Nevím, jak to bude na stáří, ale zatím je to bez problémů.

Miroslava 3. červen 2014 16:05

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.