Zamilujte si delikátní polníčkový salát

8. červenec 2016 | Salát | Recepty | komentáře: 1
salát


Polníček kozlíček je listová zelenina, jež charakteristická drobnými listy s oříškovou příchutí. Polníček je bohatý na hořčík a navíc vyniká mnohými účinky na zdraví. Pokud jste si ho ještě neoblíbili, vyzkoušejte ho.

Již ve starém Říme si polníček, který běžně roste planě po celé Evropě, tamní obyvatelé oblíbili a považovali za lahůdku. V dnešní době se pěstuje hlavně ve státech jižní Evropy, Německu nebo Belgii.

Lehký a dietní salát ve spojení s polníčkem je vhodný nejen pro jeho jemnou chuť, ale také pro doplnění látek, jež jsou pro organismus velice důležité.

V polníčku se nachází mnoho vitamínů (A, C, E, kyselina listová) a minerálních látek (hořčík, železo, draslík, vápník). Ve srovnání s hlávkovým salátem, polníček obsahuje mnohem více látek a také má více účinků na zdraví. Mezi jeho hlavní účinky patří:
- posiluje činnost srdce,
- má pozitivní vliv na krvetvorbu,
- posiluje imunitní systém,
- dodává energii,
- působí proti stresu a depresím,
- podporuje látkovou přeměnu.

Jak polníček upravovat?

Nejprve je nutné z polníčku odstranit zvadlé a poškozené listy, dále odříznout kořínky a opatrně zbylé listy pod tekoucí studenou vodou opláchnout. Při opláchnutí dávejte ale pozor, ať se listy nepomačkají, pak by ztratily svou jemnou a oříškovou chuť. Taktéž se polníček prodává již balený a opraný, u nich se již kořínky nemusejí odstraňovat.


Chuť polníčku vyniká v jednoduchosti. Jednotlivé listy chutnají dobře s máslem a chlebem nebo jsou též oblíbené saláty z polníčku. Stačí k polníčku přidat pár surovin a připravíte lahodný salát, který budete chtít jíst stále dokola. Inspirujte se několika recepty, které vás zaručeně taktéž zaujmou.

polníčkový salát s vejci

Polníčkový salát s vejci

Ingredience:
200 g polníčku
několik ředkviček
3 ks jarní cibulky
3 vejce
Zálivka:
5 polévkových lžic olivového oleje
lžíce hořčice
100 ml domácího vývaru
kávová lžička vinného octa
mletý pepř
mořská sůl

Postup:
1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a necháme je vychladnout. Poté je nakrájíme na plátky nebo osminky
2. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na osminy. Cibulku také omyjeme a nakrájíme na kolečka.
3. Přidáme omytý polníček natrhaný na listy.
4. Připravíme si zálivku: olej vyšleháme s hořčicí, přidáme ocet, vývar, špetku soli a čerstvě namletý pepř. Opět vyšleháme.
5. Ředkvičky s cibulkou a polníčkem promícháme a nachystáme na čtyři talíře.
6. Nahoru položíme nakrájená vejce a přelijeme zálivkou.

krt

Recept na salát z polníčku se slaninou

Ingredience:
150 g anglické slaniny
2 plátky toastového chleba
200 g polníčku
Zálivka:
2 lžíce vinného octa
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce vody
3 lžíce ořechového oleje
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
špetka cukru

Postup:
1. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a rozškvaříme na pánvi. Olej není nutné používat, slanina obsahuje dostatek tuku.
2. Vinný ocet smícháme s citrónovou šťávou, vodou a ořechovým olejem. Přidáme i špetku soli, pepře a cukru.
3. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a ty opražíme na pánvi.
4. Polníček omyjeme, osušíme a promícháme se slaninou a krutony a nakonec zalijeme zálivkou.
5. Polníčkový salát můžeme podávat.

Polníčkový salát s rajčaty

Ingredience:
200 g polníčku
8 cherry rajčat
100 g mozzarelly nebo kozího sýra
Zálivka:
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce vody
lžička balsamikového octa
mletý pepř
mořská sůl

Postup:
1. Polníček omyjeme a natrháme.
2. Rajčata přepůlíme nebo je rozdělíme na čtvrtiny.
3. Mozzarellu nebo kozí sýr nakrájíme na kostky.
4. Dále připravíme zálivku z olivového oleje, vody, octa, špetky soli a pepře.
5. Polníček, rajčata a mozzarellu promícháme se zálivkou a podáváme.

Jaký recept na salát s polníčkem připravujete rádi vy?


 

Diskuze k článku (celkem 1):




Polníček je super!

Honza 8. září 2016 11:34

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.