Tzatziki - recept na řecký okurkový salát
14. 11. 2015 Recepty Salát JídlaTzatziki [výslovnost: caciki] nebo také nesprávně počeštěné tzatziky či caciky je tradiční řecký okurkový salát, který si v Řecku dávají snad ke každému jídlu. I u nás se čím dál častěji objevuje, připravovali jej jak Kluci v akci, tak i v pořadu S Italem v kuchyni a dalších. Také se již častěji vyskytuje v nabídkách nejen řeckých, ale i klasických restaurací.
Pravý originální recept prý neexistuje, protože každý bere ten svůj za originál, jenž je prostě nejlepší. Postup přípravy salátu Tzatziki je většinou stejný, liší se jen pár surovinami. Ve výsledku vás vždy překvapí jemný a lahodný okurkový salát s řeckým jogurtem. V českých variacích najdeme recepty i s klasickým bílým jogurtem či zakysanou smetanou.
Recept na Tzatziki
Ingredience:
1 salátová okurka
400 ml řeckého jogurtu
2 snítky čerstvého kopru
2 - 3 stroužky česneku
lžíce vinného octa
panenský olivový olej
čerstvě namletý pepř
sůl
Postup:
1. Nejprve očištěnou a oloupanou okurku nastrouháme na struhadle na hrubé straně. Poté z ní vymačkáme veškerou vodu rukama a to tak, že vznikne koule bez vody, jíž pak vložíme do mísy. Voda tam nesmí být, jinak z toho vznikne omáčka.
2. Přidáme jogurt, nasekaný kopr a prolisovaný česnek. Pořádně promícháme.
3. Následně přilijeme lžíci vinného octa a podle chuti přilijeme olivový olej, na němž by se nemělo šetřit.
4. Opět promícháme a nakonec salát dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí.
5. Pak vložíme nejméně na dvě hodiny do lednice, aby se salát Tzatziki pořádně uležel a prolnuly se všechny chutě.
Tzatziky podáváme s pečivem, chlebem nebo k masu.
Existují i různé variace: místo řeckého jogurtu je možné použít i hustý bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, dále se dá nahradit vinný ocet citronovou šťávou, přidat více nebo méně česneku, může se přidat i máta, vynechat kopr nebo přisypat i koření. Jak již bylo zmíněno, neexistuje přesný recept, proto i ten váš okurkový salát bude originální.
Už jste Tzatziki zkoušeli?
Diskuze k článku