Dieta při cukrovce - dbejte na vhodnou stravu

8. duben 2013 | Zdravotní diety | Zdraví | komentáře: 0
zdravé stravování


Neustále se počet nemocných cukrovkou (diabetes mellitus) rok od roku zvyšuje. Díky nezdravému stylu, obezitě a nedostatku pohybu se rozvíjí cukrovka 2. typu. Po diagnóze by měl diabetik dodržovat dietu, aby se vyhnul komplikacím a stabilizoval hodnotu cukru v krvi. Důležité je dbát pokynů lékaře, který vám dodá přesné informace ohledně množství sacharidů a energetického příjmu. A k tomu je nutná dieta při cukrovce s omezením cukrů a tuků, která by se měla dodržovat napořád, ne jen měsíc nebo týden před kontrolou. Nedržíte ji přece pro lékaře, ale pro sebe.


Obecné rady pro diabetiky

  • stravujte se v menších porcích v pravidelných intervalech co 2 - 3 hodiny 5 - 6x denně
  • do stravy zařaďte čerstvou zeleninu a ovoce
  • vyhněte se smažení a preferujte vaření, dušení, pečení nebo vaření v páře
  • vyhněte se sladkostem, čokoládě, sladkému pečivu, sladkým minerálkám a limonádám,...
  • vyhněte se slaným pochutinám (chipsy, tyčinky,...)
  • preferujte celozrnné potraviny před necelozrnnými
  • místo cukru používejte sladidlo, i když nejlepší by bylo odvyknout si sladkému
  • nezapomeňte na pohyb na čerstvém vzduchu a na pravidelné cvičení
  • pokud máte nadváhu nebo obezitu, zhubněte

Jaké potraviny jsou vhodné při cukrovce?

  • celozrnný chléb a pečivo
  • zelenina a ovoce
  • celozrnné těstoviny, rýže, kuskus, jáhly, pohanka,...
  • luštěniny
  • nízkotučné a polotučné mléčné výrobky
  • libová šunka
  • libové maso
  • ryby
  • oříšky a semínka
  • koření
  • sladidla

Nevhodné potraviny při diabetu

  • sladké a bílé pečivo
  • tučné mléčné výrobky
  • tučné salámy, uzeniny, klobásy, paštiky,...
  • tučné maso
  • polotovary
  • sladkosti - sušenky, oplatky, čokolády,...
  • slané pochutiny - chipsy, tyčinky, krekry,...
  • alkohol
krt

Možná si říkáte, že nemáte při cukrovce co jíst a vařit, ale tak to vůbec není. Stačí se řídit jen pravidly zdravého stylu, omezit tučné a nezdravé pokrmy české kuchyně a hlídat si množství, které konzumujete. Vařte si zdravé pokrmy a nemusíte se cítit být omezováni.

Ukázkový jídelníček pro diabetiky

Snídaně: celozrnný chléb, sýr, zelenina
Svačina: ovoce, jogurt
Oběd: pečený losos s brambory a oblohou
Svačina: jogurt a trošku vloček
Večeře: kuřecí rizoto, zelenina
Druhá večeře: knäckebrot, sýr

Ve větších obchodech se vyskytuje dia koutek, kde naleznete potraviny, které mohou právě diabetici. Samozřejmě se nemusíte omezovat jen na ně. Vybírejte si i další zdravé potraviny, ze kterých si můžete připravit výborné pokrmy. Navíc existují dia recepty, kdy si můžete připravit i dia vánoční cukroví a velikonoční pochoutky. Dia recepty se připravují se sladidly a často v menším množství.

Nezapomeňte, že důležité je, abyste se zdravě a vyváženě stravovali soustavě. Komplikace, které mohou diabetiky potkat, jsou vážné.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.