Jak na odkyselení organismu?
8. 7. 2015 Zdraví Zdravý stylPřekyselený organismus je problém poslední doby, vzniká kvůli současnému způsobu života. Následně se projevuje mnohými problémy, které mohou vyústit ve vážná onemocnění. Více o překyseleném organismu si přečtěte zde. Víte, jak na odkyselení organismu a co na to pomáhá?
Překyselení organismu vzniká, protože se konzumují nevhodné potraviny (kyselinotvorné potraviny), jí se ve spěchu a pořádně se strava neprožvýká, málo se pije, lidé se více stresují, životní prostředí není zrovna nejčistší, chybí pohyb atd. To se projevuje drobnými i většími problémy, někdy dokonce i nemocemi.
U každého se překyselený organismus projevuje jinak, ale tělu to obecně nedělá dobře. Jedinou možností, jak zpět dostat organismus do rovnováhy, je jej odkyselit, což nevypadá složitě, ale nutné je vydržet a mít silnou vůli.
Jak odkyselit organismus?
Nejprve je nutné říct, že odkyselení těla je dlouhodobý proces a nejlépe byste se měli chovat tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k překyselení. Nutné je dodržovat základní zásady, aby bylo organismus daných kyselin zbavil.
Jezte zásadotvorné a neutrální potraviny
Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrální potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.
Ovoce a zelenina - jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezónní ovoce a zelenina, jež se nachází v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.
Tmavé varianty potravin - celozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo obarvené karamelem se semínky.
Mléčné výrobky - vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale tady by se to nemělo přehánět s množstvím.
Maso a ryby - při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by ale i tak mělo být spíše svátečním pokrmem.
Ostatní potraviny - jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.
Omezte kyselinotvorné potraviny
Mezi kyselinotvorné potraviny (též kyselé potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl atd.
Pozor na závislosti
Také káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto zkuste s nimi přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.
Pořádně pijte
Dostatečně pijte - vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.
Nestresujte se
Vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky kterým se odreagujete.
Choďte do přírody
Běžte se nadýchat čerstvého vzduchu do přírody. Ideální jsou lesy či hory, kde najdete dostatek čerstvého vzduchu, vůni dřeva a klid.
Cvičte a více se hýbejte
Také je velmi důležité, abyste měli co nejvíce pohybu. Pohyb působí na organismus pozitivně a dodává mu energii. Navíc se jedná o přirozenou součást života, která je zbytečně kvůli moderní době utlumena.
To je základní návod, co je dobré na odkyselení organismu. Nicméně mějte na vědomí, že je to dlouhotrvající proces a i poté byste měli jíst více zásaditých potravin než těch kyselinotvorných.