Jak na odkyselení organismu?

8. červenec 2015 | Zdraví | Zdravý styl | komentáře: 0
stravování


Překyselený organismus je problém poslední doby, vzniká kvůli současnému způsobu života. Následně se projevuje mnohými problémy, které mohou vyústit ve vážná onemocnění. Více o překyseleném organismu si přečtěte zde. Víte, jak na odkyselení organismu a co na to pomáhá?

Překyselení organismu vzniká, protože se konzumují nevhodné potraviny (kyselinotvorné potraviny), jí se ve spěchu a pořádně se strava neprožvýká, málo se pije, lidé se více stresují, životní prostředí není zrovna nejčistší, chybí pohyb atd. To se projevuje drobnými i většími problémy, někdy dokonce i nemocemi.

U každého se překyselený organismus projevuje jinak, ale tělu to obecně nedělá dobře. Jedinou možností, jak zpět dostat organismus do rovnováhy, je jej odkyselit, což nevypadá složitě, ale nutné je vydržet a mít silnou vůli.


Jak odkyselit organismus?

Nejprve je nutné říct, že odkyselení těla je dlouhodobý proces a nejlépe byste se měli chovat tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k překyselení. Nutné je dodržovat základní zásady, aby bylo organismus daných kyselin zbavil.

Jezte zásadotvorné a neutrální potraviny

Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrální potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.

Ovoce a zelenina - jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezónní ovoce a zelenina, jež se nachází v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.

Tmavé varianty potravin - celozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo obarvené karamelem se semínky.

Mléčné výrobky - vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale tady by se to nemělo přehánět s množstvím.

Maso a ryby - při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by ale i tak mělo být spíše svátečním pokrmem.

Ostatní potraviny - jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.

krt

Omezte kyselinotvorné potraviny

Mezi kyselinotvorné potraviny (též kyselé potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl atd.

Pozor na závislosti

Také káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto zkuste s nimi přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.

Pořádně pijte

Dostatečně pijte - vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.

Nestresujte se

Vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky kterým se odreagujete.

Choďte do přírody

Běžte se nadýchat čerstvého vzduchu do přírody. Ideální jsou lesy či hory, kde najdete dostatek čerstvého vzduchu, vůni dřeva a klid.

Cvičte a více se hýbejte

Také je velmi důležité, abyste měli co nejvíce pohybu. Pohyb působí na organismus pozitivně a dodává mu energii. Navíc se jedná o přirozenou součást života, která je zbytečně kvůli moderní době utlumena.

To je základní návod, co je dobré na odkyselení organismu. Nicméně mějte na vědomí, že je to dlouhotrvající proces a i poté byste měli jíst více zásaditých potravin než těch kyselinotvorných.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.