logo

Podle vědců zhubnete jen s dostatkem bílkovin

Výzkum Zajímavosti
jidlo

Zhubněte s unikátními produkty:


K překvapivým nebo naopak nepřekvapivým závěrům došli vědci z Austrálie, kteří zkoumali, proč v poslední době lidé tak razantně přibírají. Mohou za to bílkoviny!

V posledních šedesáti letech se poměr přijatých bílkovin (proteinů) razantně změnil, více se konzumují sacharidy a tuky, což se projevilo i na váze. Lidé jedí více, protože jim chybí bílkoviny, které jsou pro organismus potřebné. Ve stravě a hlavně ve zpracovaných potravinách se jich vyskytuje stále méně, proto je nutné sníst hodně potravin, aby se zkonzumovalo dostatečné množství proteinů.

Lidský organismus preferuje bílkoviny nad sacharidy a tuky, z tohoto důvodu při dietách s nízkým příjmem bílkovin bývají větší tendence jíst potraviny i z dalších skupin, aby se dosáhlo dané úrovně bílkovin. Není nutné počítat kalorie a vlézt se do určitého limitu, mnohem efektivnější je jíst více bílkovin (např. ryby, maso, sýry a vejce).

Vyšší příjem bílkovin má pozitivní vliv

Profesor David Raubenheimer z Univerzity v Sydney tvrdí, že informace o vyšším příjmu bílkovin je možné použít k prevenci a řešení obezity. I proto jsou diety, které jsou založeny na vysokém příjmu proteinů a mezi které patří například Atkinsova dieta, tak úspěšné. Ta je často považována za velmi zdařilou, ale na druhou stranu může být i nebezpečná, protože bílkoviny mohou zatěžovat ledviny a mohou se také objevit další zdravotní problémy.

Vyšší příjem bílkovin má pozitivní vliv na hubnutí, ale také je nutné, aby i tuky a sacharidy byla vyvážené, aby se neobjevily různé zdravotní problémy, jak tomu může v případě velmi vysokého příjmu proteinů. Bílkoviny jsou nezbytné pro zdravý růst a obnovu tkání v organismu (včetně svalů, srdce, orgánů a pokožky), ale ve velké množství mohou být škodlivé.

Podívejte se na českého výrobce proteinů Natural Protein z Karlových Varů.

Teorii potvrdilo i chování opic

Tým profesora Raubenheimera sledoval toto chování i na opicích. Opice jedly různou potravu, ale vždy si to vybraly tak, aby snědly 20 % bílkovin a dosáhly tak rovnováhy. A to i v případě, že v sezóně některých složek bylo méně nebo více. Vždy se samy snažily, aby měly vyváženou stravu, která zahrnovala zmiňovaných dvacet procent bílkovin.

Počítání kalorií není nejdůležitější

Z toho vědci vyvodili, že mnohem důležitější než počítání kalorií je rovnováha živin. Když jsou potraviny nutričně vyvážené, není potřeba jíst více sacharidů nebo tuků.

Mnoho zpracovaných potravin je nezdravých, protože obsahují ve velkém množství cukr, mouku a sůl. Organismus se neadaptoval na sušenky, dorty, pizzu nebo slazené nápoje a přesto jich jíme tolik, což se může negativně projevit. Navíc jejich obsah bílkovin je dost nízký a proto máme tendence jich jíst mnohem více. Z toho důvodu je vhodné se těmto zpracovaným potravinám vyhnout, protože to má vliv nejen na zdraví, ale i na přibírání.

Co tedy funguje?

Nejdůležitější je mít správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Jestliže omezíte bílkoviny, nezhubnete, když jich ale budete mít hodně, může to mít negativní vliv na zdraví, proto je vhodné držet se na 20% příjmu. Není nutné počítat kalorie, ale je nevyhnutelné vyhnout se vše zpracovaným potravinám (polotovary, sladkosti, fast-foodu atd.). Díky bílkovinám se budete cítit dříve nasyceni a též mají pozitivní vliv na zdraví.


Nový komentář do diskuze: