Bílkoviny - víte, co vlastně mezi ně patří?
26. 9. 2012 Tipy Rady Články
Bílkoviny (proteiny) jsou v potravě nezbytnou složkou. Tato živina je důležitá kvůli tvorbě a obnově svalů, hormonů a v neposlední řadě i při hubnutí.
Jedná se o makromolekulární látky, které se skládají z aminokyselin a jsou spojené peptidickou vazba. Jejich funkce je stavební, neboť vytváří svaly, šlachy, vazy, apod. a dále mají katalytickou regulační, obrannou, zásobní a transportní funkci.
Doporučována dávka bílkovin na den je 15 - 30 %. Spodní hranice je určena pro normální stravování, zatímco pro hubnutí se dávka zvyšuje. Stejně tak i nabírající či kulturisté mají příjem bílkovin vyšší (spíše k té horní hranici).
Nízký ani vysoký příjem bílkovin není vhodný. Nedostatek bílkovin se projevuje hladem, únavou i horší výkonností. Dlouhodobý nedostatek bílkovin má i další negativní projevy jako je nervozita, lámání nehtů a vlasů, náchylnost k nemocem, rychlejší stárnutí, přibírání či zácpu. Naopak vysoký příjem bílkovin může mít na svědomí také řadu onemocnění (např. nemoci ledvin).
Oblíbené bílkovinné diety
Z bílkovin se nepřibírá, proto je na nich založeno mnoho diet jak diet rozdělených na fáze, tak i přímo proteinové diety. U některých diet je možné vidět první účinky již po týdnu.
Nejlepší zdroje bílkovin
Podívejte se na tabulku potravin vybraných potravin. Množství bílkovin je vždy na 100 g dané potraviny.
- želatina (86 g na 100 g)
- sójové maso (45 g)
- sója (44 g)
- parmezán (35 g)
- konopné semínko (loupané 33 g)
- eidam (30 g)
- tvarůžky (29 g)
- tvaroh na strouhání (28 g)
- ementál (28 g)
- arašídy (27 g)
- čočka (27 g)
- slunečnicová semínka (26 g)
- trvanlivý salám (25 g)
- krůtí prsa (24 g)
- zvěřina (24 g)
- kuřecí prsa (23 g)
- fazole, hrách (23 g)
- drůbeží játra (23 g)
- tuňák (22 g)
- losos (20 g)
- vepřová kýta (20 g)
- hovězí maso (20 g)
- tvaroh (18 g)
- mandle (17 g)
- tofu (16 g)
- krevety (16 g)
- syrovátka (13 g)
- quinoa (12 g)
- vaječný bílek (11 g)
- bílé tučné jogurty (6 g)
Energetická hodnota 1 g proteinu je 17 kJ.
Už víte, co jsou to ty neustále zmiňované bílkoviny?
Diskuze k článku