Celozrnný chleba - recept
11. 10. 2010 Pečivo Recepty SnídaněUpečte si kvalitní celozrnný chleba.
Ingredience:
250 g celozrnné pšeničné mouky
150 g celozrnné žitné mouky
100 g špaldové mouky
hrst ovesných vloček
kávová lžička kmínu
4 lžíce semínek (dýňová, slunečnicová,...)
2 lžíce olivového oleje
1/2 čerstvého droždí nebo sušeného
lžíce octa
350 ml vody
6 g soli
Postup:
Mouky smícháme s kmínem a se solí.
Z pár lžic teplé vody, cukru a droždí si uděláme kvásek.
K mouce přidáme kvásek, olej, ocet a postupně přidáváme vodu.
Těsto pořádně propracujeme a dáme kynout do tepla alespoň na hodinu.
Poté zapracujeme do těsta vločky a semínka a dáme kynout ještě půl hodiny.
Vytvarujeme bochník, který umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho vodou a posypeme semínky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C 10 minut, poté teplotu ztlumíme na 180, při které ho pečeme asi 30 - 40 minut.
Celozrnný chleba je pro hubnutí velice důležitý, protože neobsahuje bílou mouku.
Tento chléb se samozřejmě může dělat i v domácí pekárně.
Diskuze k článku