logo

Celozrnný chleba - recept

11. 10. 2010 Pečivo Recepty Snídaně
chleba

Upečte si kvalitní celozrnný chleba.

Ingredience:
250 g celozrnné pšeničné mouky
150 g celozrnné žitné mouky
100 g špaldové mouky
hrst ovesných vloček
kávová lžička kmínu
4 lžíce semínek (dýňová, slunečnicová,...)
2 lžíce olivového oleje
1/2 čerstvého droždí nebo sušeného
lžíce octa
350 ml vody
6 g soli

Postup:
Mouky smícháme s kmínem a se solí.
Z pár lžic teplé vody, cukru a droždí si uděláme kvásek.
K mouce přidáme kvásek, olej, ocet a postupně přidáváme vodu.
Těsto pořádně propracujeme a dáme kynout do tepla alespoň na hodinu.
Poté zapracujeme do těsta vločky a semínka a dáme kynout ještě půl hodiny.

Vytvarujeme bochník, který umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho vodou a posypeme semínky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C 10 minut, poté teplotu ztlumíme na 180, při které ho pečeme asi 30 - 40 minut.
Celozrnný chleba je pro hubnutí velice důležitý, protože neobsahuje bílou mouku.
Tento chléb se samozřejmě může dělat i v domácí pekárně.


Diskuze k článku


ahoj,chtěla bych poradit,jak se stravovat při práci na noční směny,co mám dělat,když už se náhodou přežeru,děkuji
Libuška, 26. 9. 2011 14:35
Zkoušela jsem tento chleba i v domácí pekárně, nejprve tekuté přísady a nakonec 1/4 droždí s trochou cukru. Je to super, s odloženým startem Vás ráno vítá vůně čerstvého chleba. Každé ráno je krásné...
Lucie, 4. 10. 2012 23:08
Dobrý den.Jsem docela dost znechucen skoro ze všech kupovaných věcí.Tak třeba celozrnný chleba,kdy žito atd.je stříkáno rondrupem,kupovaná jabka máme oloupat ze šlupky,protopže jsou stříkaná atd.Opravdu nevím,jestli se dnes dá jíst alespoň trochu zdravě,pokud nemáte všechno vypěstované na svojí zahrádce,to ale v blízkosti nesmí jezeďáci postřikovat cokoliv na poli,atd.
Martin, 13. 8. 2013 2:44
VÝBORNÝ CHLÉB !!!!!!!!!!!!! MOC DĚKUJI ZA RECEPT JEN TAK DÁL.....
Tina, 29. 11. 2013 20:36
Dobrý den,od té doby,co mám doma pekárnu,tak pečivo nekupuji.Peču vše doma,od slaného po sladké koláče.Nedá se srovnat s kupovaným. Dana
Dana, 12. 2. 2014 7:59
Tak já jdu na to,držte mi palce!!!Pak se podělím o výsledek mého prvního upečeného chleba.
Petra, 30. 5. 2014 8:34
neska jsem pekla chleba a chci se zeptat,taky se Vam tak lepi jako me?
sisa, 11. 12. 2014 12:40
Chtěla jsem se zeptat.Pokud nemám špaldovou mouku ,mužu dát více té žitné??Nebo té pšeničné.U nás bohužel v obchodě není špaldová mouka.Děkuji
Lenka, 26. 1. 2016 17:59
Tak jsem včera upekla tento chléb a výsledek je katastrofální.Něco jsem asi udělala špatně,protože chleba byl jak beton.Pekla jsem ho v pekárně.Udělala jsem to podle receptu a není k jídlu.Dala jsem nejdřív to sypké a pak tékuté.Poradte mi někdo prosím jak jsem to měla udělat .Děkuji
Lenka, 28. 1. 2016 7:23
Ta voda musí být teplá,že ano??
Lenka, 28. 1. 2016 7:24
Pokud vím tak do pekárny se vždy dává nejdřív tekuté, pak sypké. uprostřed se udělá důlek, tam se dá droždí a na něj trochu cukru aby dobře kynul. Nevím jesi jste ho neměla dobrý jen skrz to, ještě jsem nezkoušela. ;)
dee, 31. 1. 2016 16:39
Nový komentář do diskuze: