logo

Focaccia - recept na tradiční italský chléb

8. 10. 2016 Přílohy Pečivo Recepty Oběd
Focaccia italský chléb

Focaccia [fokáča] je italský chléb, který vypadá jako chlebová placka. Připravuje se z podobného těsta jako pizza, ale focaccia je oproti pizze vyšší a není tolik ozdobena. Může být s olivami, bylinkami (např. s rozmarýnem), cibulí, sýrem, rajčaty nebo na sladký způsob.

Recept na focacciu je opravdu velmi snadný. Důležité je poctivě připravit si těsto a poté přidat správné ingredience na ozdobu. Pak se již můžete těšit na nadýchaný chlebík, jenž se hodí ke každému jídlu.

Ingredience:
500 g hladké mouky (nejlépe typ 00)
kávová lžička mořské soli
400 ml vody
20 g čerstvého droždí
kávová lžička cukru
olivový olej
Na ozdobu: olivy, bylinky, rajčata, hrubozrnná sůl atd.

Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek z teplé vody a rozdrobeného droždí. Přidáme k němu i trošku cukru a lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít.
2. Poté přidáme mouku promíchanou se solí a těsto pořádně propracujeme. Vzhledem k tomu, že se do těsta přidává hodně vody, musí se dokonale zpracovat vařečkou nebo mixérem.
3. Těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme 40 minut v teple kynout.
4. Jakmile těsto vykyne, lehce ho prohněteme na vále poprášeném moukou a rozdělíme ho na dvě části.
5. Z každé části vytvarujeme placku silnou asi dva centimetry, kterou umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Místo pečicího papíru můžeme plech potřít olivovým olejem.
6. Do těsta uděláme prsty důlky téměř až k plechu, ale nesmí se udělat skrz naskrz.
7. Těsto bohatě polijeme olivovým olejem a necháme deset minut kynout.
8. Poté opět polijeme olejem, nahoru přidáme vybrané suroviny - olivy nebo cherry rajčata do těsta vmáčkneme, bylinkami a solí focacciu posypeme atd.
9. Vložíme do trouby vyhřáté na 240°C a tam focacciu pečeme 10 - 15 minut tak, aby byl povrch zlatý.
10. Teplý chléb se opět potře olejem a nechá se vychladnout.
11. Focaccia se nakrájí až po vychladnutí.

Těsto je také možné připravit v domácí pekárně. Stačí tam přidat jednotlivé suroviny podle zvyklostí a domácí pekárna odvede tuto práci sama.

Čím ji ozdobit?

Tento italský chléb můžete ozdobit různými ingrediencemi. Focaccia nemá být přeplácená, zdobit by jí měly pouze dvě či tři suroviny, které jí dodávají tu správnou chuť. Nejčastěji se jedná o tyto kombinace:

  • Olivy a rozmarýn
  • Cherry rajčata a bylinky
  • Chery rajčata, olivy a bylinky
  • Sůl a bylinky
  • Cibule a sýr
  • Brambory, bylinky a sůl
  • Olivy a citrón
  • Česnek a slanina
  • Olivový olej a sůl

Co na focacciu říkáte? Chutná vám?

Foto: J.P.Lon (CC BY-SA 2.5)


Diskuze k článku


Zajímavý recept,určitě vyzkouším.
Zooza, 18. 10. 2016 16:36
Nový komentář do diskuze: