Domácí ovesné sušenky s ořechy, semínky a sušeným ovocem
28. 3. 2014 Recepty ChuťPřipravte si jednoduché ovesné sušenky, které jsou rozhodně zdravější než různé sušenky z obchodu. Navíc, když děláte domácí, vždy si tam můžete přidat něco podle své chuti nebo měnit poměr různých surovin. Vločkové sušenky se hodí jak na snídani, tak i na svačinku. Samozřejmě není vhodné si jich vzít hodně, protože i u nich se používá máslo a cukr.
Ingredience:
280 g ovesných vloček nebo mix různých druhů vloček
140 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 kávové lžičky kypřícího prášku
100 g nesířeného sušeného ovoce (rozinky, brusinky, jablka,...)
50 g ořechů (mandle, vlašské, lískové ořechy,...)
60 g semínek (sezamová, dýňová, lněná,...)
170 g másla
50 g třtinového cukru
50 g javorového sirupu, medu nebo jiného sirupu
mléko
Postup:
1. V míse smícháme vločky s moukou a kypřícím práškem. Vločky můžeme na strojku umlít.
2. Ke směsi přidáme nasekané sušené ovoce a ořechy. Dále přidáme i semínka.
3. Máslo pomalu rozpustíme v rendlíku, poté k němu přidáme cukr a sirup. Směs promícháme.
4. K sypké směsi přidáme tekutou směs. Všechno pořádně promícháme, propracujeme a podle potřeby přidáme 2 - 4 lžíce mléka.
5. Ze směsi můžeme dělat menší kolečka, placičky nebo jiné tvary. Můžeme na ně použít různá vykrajovátka (na cukroví) a do nich směs opatrně nandat a zarovnat.
6. Placičky umístíme na plech, na který dáme pečicí papír.
7. Nato vložíme plech do trouby, kterou předem vyhřejeme na 160 stupňů a tam pečeme 20 - 30 minut. Délka pečení záleží na tom, jak moc jsou sušenky silné.
Z této dávky vyjde asi 20 - 25 silnějších koleček a 40 - 45 tenkých koleček. Vždy ale záleží na průměru a tloušťce sušenek. Celková váha všech surovin je 900 g.
Nutriční hodnoty na 100 g:
energie: 1 706 kJ (406 kcal), bílkoviny: 9 g, sacharidy: 45 g, tuky: 23 g.
Vzhledem k tomu, že není přesně dané množství jednotlivých ořechů, semen a ovoce, jsou tyto hodnoty pouze orientační. Nutriční hodnoty se samozřejmě dají upravit tím, že použijete oříšky nebo semínka s menším obsahem tuku nebo sušené ovoce, které nebude slazené. Ve výsledku tyto hodnoty srovnatelné nebo dokonce nižší než ty, které koupíte v obchodu. Záleží ale na druhu a značce.
Sice všichni budou namítat, že obsahují dost tuků, ale jedná se jak o tuk z ořechů a semínek, který je zdravý, tak i z másla, které také není nejškodlivější.
Pečete si vlastní ovesné sušenky nebo si je kupujete? Máte na ně nějaký vyzkoušený recept?
Diskuze k článku