logo

Zdravější žitné perníčky - recept

4. 12. 2015 Recepty Cukroví Chuť
Žitné perníčky

Perníčky patří mezi jedno z nejoblíbenějších cukroví, které se peče na Vánoce nebo i Velikonoce. Medové perníčky chutnají výborně i s žitnou moukou místo pšeničné mouky, dokonce se s ní i dříve perníčky pekly. Chutnají skvěle a navíc jsou mnohem zdravější. Podívejte se na dva recepty níže uvedené, kde se používá pouze žitná mouka.

Ovšem, nemusíte hledat speciální recept, jehož hlavní surovinou je žitná mouka, protože stačí pouze nahradit část pšeničné mouky za žitnou u ověřeného receptu. Můžete nahradit čtvrtinu, třetinu nebo i polovinu mouky, to záleží pouze na vás.

Recept na dietní žitné perníčky

Ingredience:
500 g žitné mouky
lžička jedlé sody
lžíce perníkového koření
100 g másla
6 lžic medu
2 vajíčka
4 lžíce mléka
vejce na potření

Postup:
1. Prosátou mouku smícháme se sodou a perníkovým kořením.
2. Dále přidáme změklé máslo s medem, vajíčky a mlékem.
3. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice nejlépe na noc.
4. Druhý den těsto necháme povolit a vyválíme na plát, z něhož vykrajujeme oblíbené tvary na plech vyložený papírem na pečení.
5. Vložíme do trouby, kterou vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 8 - 10 minut. Doba pečení se odvíjí od výkonu trouby a velikosti perníčků.
6. Po vyndání plechu z trouby potřeme horké perníčky rozšlehaným vajíčkem.
7. Až budou dietní perníčky studené, ozdobíme je bílkovou polevou.
8. Změknou asi za dva až tři týdny.

Recept na měkké medové perníky

Ingredience:
400 g žitné mouky
150 g moučkového cukru
50 g mletých ořechů
lžíce jedlé sody
necelá lžíce perníkového koření
2 vejce
120 g másla
4 lžíce medu
vejce na potření

Postup:
1. Prosátou mouku smícháme s cukrem, sodou, mletými ořechy a perníkovým kořením.
2. Přidáme vajíčka, máslo a med. Vše pokojové teploty.
3. Všechny suroviny promícháme a zpracujeme ve vláčné těsto, které následně zabalíme do potravinové fólie a vložíme nejméně přes noc do lednice.
4. Poté těsto necháme trošku povolit, vyválíme ho a vykrajujeme vykrajovátky různé tvary, které umístíme na plech s pečicím papírem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 8 - 10 minut.
6. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se poté krásně leskly.
7. Perníčky jsou hned měkké. Ale pozor, aby nebyly v troubě příliš dlouho, pak by se muselo počkat na jejich změknutí.
8. Až budou žitné perníčky studené, ozdobíme je bílkovou nebo citronovou polevou.

Bílková poleva

Ingredience:
150 g moučkového cukru
1 bílek
pár kapek šťávy z citrónu

Postup:
1. Dvakrát prosátý moučkový cukr smícháme s bílkem a pár kapkami citronové šťávy, poté mícháme vidličkou, dokud se nevytvoří poleva. Polevou pak zdobíme perníčky.

Žitná mouka je obecně zdravější, protože obsahuje více živin. Najdete tam mnoho vitamínů, minerálů a dalších látek. K tomu má mnoho účinků na zdraví. Tak si můžete zpříjemnit vánoční mlsání i něčím zdravým.


Nový komentář do diskuze: