Dopřávejte si zdravé olivy každý den
2. 10. 2016 Potravina Chuť Zelenina![olivy](/pix/a/834.jpg)
Zhubněte s unikátními produkty:
Buď je milujete, nebo je nesnášíte. Tak se přesně dá vystihnout náklonnost k olivám. Olivy jsou zdravé, dodávají mnohým pokrmům správnou chuť, jsou nízkokalorické a pomáhají zasytit. Někteří jim však stále nemohou přijít na chuť. Proč byste se jejich konzumaci neměli vyhýbat a kdy je naopak k jídlům přidat?
V obchodech můžete natrefit na olivy zelené nebo černé, vážené nebo prodávané různě zabalené (ve sklenici, plechovce, sáčku), bez pecky, s peckou, s různou náplní nebo naložené. Opravdu je z čeho vybírat a milovníci oliv si přijdou na své. I když ty nejlepší olivy jsou k sehnání přímo tam, kde se pěstují (Řecko, Španělsko), ale to tak bývá se vším.
Co jsou to olivy?
Olivy jsou plodem stromu, který se nazývá olivovník. Existuje mnoho druhů stromů a keřů, které rostou nejen u Středozemního moře, ale také v Číně nebo Argentině. Nejznámější druh olivovník evropský (Olea europaea), který se pěstuje pro sběr oliv, roste v okolí Středozemního moře (nejvíce ve Španělsku) a dosahuje výšky několika metrů.
![kvalitní olivy ve sklenici](/pix/x/834.jpg)
Olivy se řadí mezi drobné oválné ovoce (není to zelenina, jak se někde mylně uvádí), které roste na stálozeleném stromu a většinou se sklízí od září do ledna. V závislosti na sklizni jsou olivy různě barevné.
Zelené nebo černé olivy?
Olivy se prodávají v různých barvách - nejčastěji jsou zelené, černé nebo fialové. Ve skutečnosti se jedná o jiný stupeň zralosti. Ze zelené postupně zrají na olivy červené, fialové a černé. Kromě barvy se liší i chutí, tvrdostí a obsahem oleje. Zelené jsou nedozrálé, proto jsou tvrdé a obsahují méně oleje, černé olivy jsou již opravdu dozrálé a jejich chuť je mnohem jemnější.
Zajímavostí je, že syrové olivy mají trpkou a hořkou chuť. Musejí se naložit do roztoku hydroxidu solného (poté se máchají), prosolit nebo marinovat v olivovém oleji. Další zajímavostí je, že černé olivy se často přibarvují, což se dá dočíst rovněž na obalu.
Co všechno olivy obsahují?
V olivách se nacházejí cenné látky jako vitamíny (A, E, D, K), minerální látky (železo, vápník, hořčík, draslík, sodík, jód), nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, antioxidanty, vláknina atd.
![olivy plněné paprikovou náplní](/pix/y/834.jpg)
Jaké mají účinky na zdraví?
Olivy se mohou chlubit mnoha účinky na zdraví. Mezi ty nejvýznamnější se řadí následující:
- Slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
- Snižují hladinu špatného cholesterolu.
- Podporují trávení.
- Zpomalují stárnutí a pomáhají omládnout.
- Mají detoxikační účinky.
- Posilují imunitní systém.
- Mají pozitivní vliv na hubnutí.
Doporučená denní dávka
Kvůli účinkům a obsahu cenných látek jsou olivy doporučovány ke každodenní konzumaci. Doporučuje se každý den sníst 7 oliv (25 gramů), o něco více by jich měli sníst sportovci, těžce pracující a o něco méně zase ti, kteří mají vysoký tlak nebo jsou obézní. Mohou se i v těhotenství a při kojení.
Smí se jíst olivy při hubnutí?
Asi by si každý řekl, že když jsou olivy celkem tučné, že by se neměly jíst při hubnutí. Ovšem jedná se o zdravý tuk a velice zdravé plody, proto se při hubnutí dokonce doporučují. Dokonce známá středomořská dieta olivy a olivový olej doporučuje jíst každý den ve velkém. Pomáhají zasytit a obsahují vlákninu.
Každý den si můžete bez výčitek dopřát asi 7 oliv, což je 25 gramů. Neměli byste se ale zaměřovat pouze na jednu barvu, ale střídejte zelené s černými a jinými odstíny.
100 g oliv průměrně obsahuje 610 kJ (145 kcal), z toho bílkoviny: 1 g, sacharidy: 1 g, tuky: 15 g, vláknina: 2,5 g.
![využití oliv v kuchyni](/pix/z/834.jpg)
Jak je využít v kuchyni?
Olivy chutnají velmi dobře nejen samotné, ale i ve spojení s dalšími potravinami. Chutné jsou saláty, pomazánky, jednohubky, předkrmy, pizza, focaccia a mnoho dalšího. Olivy se dají použít téměř všude, nejlepší ale budou, pokud je přidáte do salátu a nebudou se péct či vařit.
I když nejsou původní součástí tradičního jídelníčku u nás, postupně pronikají i k nám a stávají se velmi oblíbenými. Olivy jsou velice zdravé, proto by se měly objevovat na našich stolech častěji a to nejlépe i ve spojení s olivovým olejem.
Diskuze k článku