Zdravá středomořská dieta

21. listopad 2010 | Diety | Diety na hubnutí | Zdravý styl | komentáře: 0
strava středomoří


Středomořská dieta je spíš než dieta životní styl, kdy hlavním cílem je udržet si pevné zdraví a dožít se spousty let. Samozřejmě se při středomořské stravě hubne, pokud budete dodržovat její pravidla, která jsou založena na správném poměru živin. Polovinu talíře tvoří zelenina, čtvrtinu příloha (sacharidy) a čtvrtinu ryba nebo maso (bílkoviny).

Obyvatelé Středomoří se pyšní velmi pevným zdravím a to právě z důvodu jejich stravy. Lehká a zároveň výživná strava, pobyt na sluníčku a dobrá nálada jsou tři důležité aspekty dobrého zdravotního stavu a dlouhého života. Pokud se i vy budete snažit žít jako oni, tak je u vás možnost zlepšení zdraví a dlouhověkosti. Nebojte se, v tomto případě nejde o zdravou stravu, do které se budete muset nutit, ale o stravu, která vám bude zaručeně chutnat a rovnou si ji zamilujete. Stačí si jen vzpomenout na pochoutky, které dostanete na dovolené u Středozemního moře. Jsou zdravé, lehké a chutné.


Zásady středomořské diety

V první řadě byste si měli všimnout, co tamní obyvatelé jedí. V Česku oblíbené tučné maso a uzeniny tam moc úspěchů mít nebude, zato lehká a zdravá strava ano. Důležité je se nepřejídat, ale raději jíst méně a častěji. Nesmí se zapomenout na velkou dávku čerstvé zeleniny a ovoce každý den. Na vyvařování, které trvá několik hodin, také můžete zapomenout, neboť pokrmy tam připravené jsou hotové za chvilku. Kromě stravy je důležitý i pohyb - nejlépe několikahodinová chůze na čerstvém vzduchu.

Jaké potraviny jíst?

Ve středomořské dietě byste měli preferovat tyto potraviny:

  • zelenina - oblíbené zeleninové saláty se konzumují nejméně dvakrát denně,
  • ovoce - vitamíny i sladkou chuť přinese ovoce, které pochází z dané oblasti,
  • olivový olej - nejlépe v panenské verzi přidávejte do čerstvých salátů nebo na těstoviny,
  • celozrnné potraviny - ať už zpracované nebo nezpracované obsahují velké množství vlákniny, minerálních látek a vitamínů,
  • ryby a mořské plody - vůbec se nevyhýbejte čerstvým rybám a plodům moře, zapomeňte ale na mraženou verzi z hypermarketů,
  • libové maso - maso by se mělo jíst nejlépe obden a mělo by být libové a kvalitní,
  • mléčné výrobky - jeden mléčný výrobek jednou denně potěší chuťové buňky a dodá potřebné vitamíny,
  • bylinky - bylinky patří k přípravě pokrmů, protože jim dodávají dostatek chuti bez zbytečné soli,
  • luštěniny - se přidávají k hlavnímu jídlu nebo salátům,
  • ořechy a semena - přidejte si je vždy k salátům nebo k hlavním jídlům,
  • červené víno - jedno deci pro ženy a dvě deci pro muže kvalitního červeného vína je vhodné každý den.

Další velmi vhodné potraviny jsou: olivy, mandle, artyčoky, chřest, rajčata...
Výše uvedené potraviny jsou velmi zdravé, proto budete méně ohroženi vysokým tlakem, cholesterolem, obezitou...

krt

Čemu se naopak vyhnout?

Některé potraviny naopak nejsou moc vhodné, protože jsou pro organismus zbytečně zatěžující a nic mu nedají. Stačí jen jmenovat: sladkosti, pochutiny, uzeniny, tučná masa, smažená jídla, tučné mléčné výrobky, sladké limonády, alkohol, sůl,...
Těmto potravinám se opravdu raději vyhněte, ať nemáte problémy s tloušťkou a zdravím.

Líbí se vám středomořská dieta? Dokázali byste se pomocí těchto zásad stravovat navždy?


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.