Plněné žampiony - dietní recept
19. 4. 2013 Oběd Recepty JídlaŽampiony k obědu nikdy nezklamou. Co říkáte na to, že byste připravili plněné a zapečené žampiony v dietnější verzi? Pokud ale nehubnete, klidně nemusíte používat dietnější verzi surovin. V dnešním receptu doporučujeme jako přílohu pohanku, která obsahuje nejen velké množství rutinu, ale i vitamínů a minerálních látek.
Ingredience:
(2 porce)
300 g větších žampionů
125 g mozzarelly light nebo jiného sýru
100 g libové šunky (např. Fitness dušená šunka Schneider)
několik cherry rajčat
pepř, sůl nebo jiné koření
medvědí česnek (není nutný)
Postup:
- Nejprve oloupeme žampiony. Lžičkou můžeme vydlábnout i trošku vnitřku podle toho, jak moc velký budou mít důlek. Nožičky nevyhazujeme a odkrojíme kousek vnější části, nakrájíme je nadrobno a dáme do mísy.
- Dále nakrájíme mozzarellu na kostky. Polovinu vložíme do mísy k nakrájeným žampionů.
- Poté nakrájíme i šunku na kostičky a opět přidáme do mísy.
- Pokud máme medvědí česnek nebo jiné bylinky, tak je nasekáme a přidáme ke směsi do mísy.
- Přidáme nakrájená rajčata na čtvrtky, sůl a pepř podle chuti. Promícháme.
- Žampiony naplníme připravenou směsí a nahoru položíme kousek mozzarelly.
- Naplněné žampiony umístíme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení a vložíme do trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180°C. Pečeme, dokud se sýr pěkně nerozpustí.
Plněné žampiony můžeme podávat například s pohankou.
Recept na pohanku s hráškem
Ingredience:
(2 porce)
120 g pohanky lámanky
200 ml vody
sůl, pepř či jiné koření
trošku čerstvého nebo mraženého hrášku
Postup:
- Pohanku propláchneme (ale jen jednou, ať nepřijdeme o cenný rutin) a přidáme k ní sůl, pepř nebo jiné koření. Přivedeme ji za stálého míchání do varu a poté ji na velmi mírném ohni necháme pod pokličkou dodělat.
- Až bude pohanka hotová, přidáme hrášek.
- Chvíli vaříme a nakonec dochutíme.
Nezapomeneme pokrm doplnit čerstvou zeleninou a můžeme si na něm pochutnat.
Celková energetická hodnota jedné porce: 1 701 kJ (33 g bílkovin, 50 g sacharidů a 10 g tuků).
Diskuze k článku