Připravte si pstruha v troubě nebo na másle
30. 1. 2014 Recepty Oběd RybyPstruh je výborná a zároveň dietní ryba. Nemusíte se jí tedy vyhýbat, pokud se zrovna snažíte zhubnout. Obvyklá příprava na másle je celkem tučná, proto si můžete připravit dietnější variantu v troubě. Ryby nepatří na talíř pouze o Vánocích, ale i během roku. Dokonce bychom je měli jíst nejméně dvakrát týdně, což se u nás v Česku moc neděje.
Pstruh je výborným zdrojem vitamínu A, vitamínů skupiny B včetně B12, vitamínu D a minerálů - fosfor, hořčík, selen a draslík. Též je dobrým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin.
Kalorické hodnoty u pstruha na 100 g jsou: 580 kJ (138 kcal), bílkoviny: 21 g, sacharidy: 0 g, tuky: 5,3 g.
Pstruh s tymiánem pečený v troubě
Ingredience na 2 porce:
2 střední vykuchaní pstruzi nebo filety
3 větvičky tymiánu
mořská sůl
mletý pepř
3 lžíce olivového oleje
citron
Postup:
1. Pstruhy omyjeme a osušíme. Uděláme na každé straně 2 - 3 zářezy.
2. Odtrhneme jednotlivé lístky z větviček tymiánu a vložíme je do misky. K nim přidáme mořskou sůl, pepř a olej. Marinádu pořádně promícháme.
3. Marinádou potřeme dutinu pstruha a také vršek z obou stran. Nemusíme s ní vůbec šetřit.
4. Pstruhy umístíme na plech s pečicím papírem, položíme je na něj a poté je pokapeme šťávou z citronu.
5. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 15 - 18 minut.
V případě přípravy filet ze pstruha je příprava jednodušší. Ty stačí potřít marinádou jen z jedné strany a poté je upéct. Pečou se mnohem kratší dobu (do 12 minut).
Pstruha podáváme s libovolným zeleninovým salátem nebo čerstvou zeleninou a vařenými brambory.
Energetická hodnota pro 200 g pstruha s marinádou a vařenými brambory (200 g) je:
energie: 2 205 kJ (525 kcal), bílkoviny: 46 g, sacharidy: 36 g, tuky: 19 g.
Pstruh na másle
Ingredience na porce:
2 střední vykuchaní pstruzi
mořská sůl
kmín
citron
40 g hladké mouky
máslo
Postup:
1. Pstruhy omyjeme a osušíme. Po stranách uděláme zářezy.
2. Ryby uvnitř posypeme solí a kmínem, stejně jako po vnitřní straně.
3. Poté je obalíme v mouce.
4. Následně je osmažíme na rozpáleném másle ze všech stran.
5. Rybu podáváme s brambory a zeleninou.
Energetická hodnota pro 200 g smaženého pstruha a vařenými brambory (200 g) je:
energie: 3 705 kJ (882 kcal), bílkoviny: 49 g, sacharidy: 51 g, tuky: 51 g.
U druhého příkladu vycházíme z toho, že se při smažení vsákne do ryby 50 gramů másla.
Jak nejraději připravujete pstruha?
Diskuze k článku