Skvělý francouzský salát Niçoise
10. 8. 2016 Salát Recepty JídlaOblíbený salát niçoise (výslovnost: nysuáz), který pochází z francouzské kuchyně, si můžete snadno připravit i doma. Tento zeleninový salát se hodí připravit hlavně v sezóně, kdy vyniknou všechny jeho chutě. Salát s tuňákem možná vypadá obyčejně, ale jeho chuť vás zaručeně překvapí, nachází se v něm mnoho různých surovin..
Přesný recept neexistuje, protože tím, jak se rozšířil, se měnil i jeho původní originální recept. Najdete v něm brambory, vejce, tuňáka, fazolky a další suroviny, které se právě mohou v salátu niçoise různě lišit.
Jak se připravuje?
Ingredience:
500 g menších nových brambor
200 g zelených fazolek
1 - 2 jarní cibulky
200 g cherry rajčátek
1/2 římského nebo ledového salátu
2 větší konzervy tuňáka (řezy, steak)
4 vejce
hrst oliv
Zálivka:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
2 lžičky dijónské hořčice
1 stroužek česneku
mořská sůl, čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Brambory pořádně umyjeme a nakrájíme půlky nebo čtvrtky podle velikosti. Rané brambory nemusíme vůbec loupat, pozdní ano.
2. Vajíčka uvaříme natvrdo. Uvařená vejce nakrájíme na osminky nebo čtvrtky.
3. Fazolky vložíme do vroucí vody na jednu minutu, poté je rychle zchladíme. Slité fazolky krátce osmažíme na kapce oleje.
4. Omytá rajčata přepůlíme, v cibulku nakrájíme na kolečka a salát opláchneme, rozdělíme na listy a podle potřeby natrháme.
5. Připravíme si zálivku: olivový olej smícháme s vinným octem, přidáme dijónskou hořčici, prolisovaný česnek a podle chuti pepř a sůl.
6. Ve větší míse opatrně promícháme brambory s fazolkami, cibulkou, rajčaty a zálivkou. Trošku zálivky necháme na později.
7. Každý talíř vyložíme několika listy salátu, na ně nandáme smíchané brambory se zeleninou a zálivkou. Poté na ně přidáme tuňáka, ozdobíme osminkami vajíčka a olivami. Také celý salát pokapeme zbylou zálivkou.
8. Salát nicoise nejlépe chutná při pokojové teplotě.