Recepty na vynikající tatarák z lososa
29. 11. 2017 Recepty RybyOblíbený tatarák nemusí být připraven pouze z hovězího masa, velice chutný je i tatarák z lososa. Jeho maso je velmi jemné a chuť lahodná. Lososový tatarák můžete připravit na hodně způsobů, oblíbený je s koprem, kapary, avokádem i vajíčkem.
Při výběru lososa byste měli být obezřetní. Losos by měl být čerstvý, kvalitní a nesmí zapáchat. Jen v takovém případě bude chutnat delikátně a hlavně nebude zdraví škodlivý.
Tatarák připravíte do čtvrt hodinky, jedná se o rychlou chuťovku, jež obsahuje plno cenných látek a vyniká výbornou chutí. Podívejte se na recept rovnou na tři verze.
Tatarák z lososa
Ingredience:
200 g čerstvého lososa
1 - 2 kávové lžičky dijonské hořčice
1 menší cibule
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
citrón
Postup:
1. Lososa opláchneme vodou a osušíme papírovým ubrouskem. Připadnou kůži odstraníme.
2. Následně ostrým nožem nakrájíme lososa na miniaturní kousky, nebo maso nožem naškrábeme. Vložíme je do mísy.
3. Cibuli nakrájíme na jemno a přidáme k rybímu masu.
4. Dále to ochutíme hořčicí, nejprve stačí jedna lžička.
5. Ještě směs osolíme a opepříme a pořádně promícháme.
6. Nakonec tatarák zakápneme troškou šťávy z citronu a promícháme. Podle potřeby ještě dosolíme, dopepříme a případně přidáme druhou lžičku hořčice.
7. Můžeme podávat ihned nebo po vychlazení s topinkami nebo pečivem.
Lososový tatarák s avokádem
Ingredience:
1/2 zralého avokáda
1 šalotka
250 g čerstvého lososa bez kůže
1 lžíce nasekaného kopru
1 kávová lžička olivového oleje
1 kávová lžička dijonské hořčice
1 kávová lžička šťávy z citrónu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme ho. Použijeme jen polovinu, druhou můžeme použít třeba na avokádovou pomazánku. Nakrájíme ho na kostičky.
2. Šalotku nakrájíme na drobno a vložíme do mísy ke kostičkám z avokáda.
3. Pak opláchneme lososa, nakrájíme ho na drobno a přidáme do mísy.
4. Přidáme rovněž nasekaný kopr, olej, hořčici, šťávu z citrónu a promícháme. Podle potřeby osolíme a opepříme. Opět promícháme.
5. Následně tatarák z lososa můžeme nechat vychladit v lednici.
6. Podáváme s opečeným pečivem.
Tatarský biftek s lososem a koprem
Ingredience:
200 g čerstvého lososa bez kůže
1 menší rajče
1 kávová lžička kapar
1 kávová lžička šťávy z citrónu
1 lžíce nasekaného kopru
1 lžíce olivového oleje
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Z rajčete odstraníme slupku a nadrobno jej nakrájíme. Vložíme jej nádoby, ale bez zrníček.
2. Lososa rovněž nakrájíme na kostičky a přihodíme je k rajčatům.
3. K nim přisypeme kapary, nasekaný kopr, šťávu z citronu, olej, pepř a sůl.
4. Tatarák promícháme a podle potřeby ještě dochutíme pepřem a solí.
5. Podáváme na topinkách či opečené bagetě.